A magyar bajnok UVSE vezetőedzőjével, Benczur Mártonnal a klub eredményes nevelőmunkájáról is beszélgettünk nagyinterjúnkban.
14 (!) tizenéves pólós jutott szerephez a mögöttünk hagyott szezonban az UVSE-ben. Kiapadhatatlannak tűnik a klub utánpótlása, amelyre az OB I immár hétszeres címvédőjének játéka támaszkodik. Persze az olyan klasszisok mellett, mint Keszthelyi Rita, Szücs Gabriella és Antal Dóra.
Benczur Márton vezetőedzővel is elsősorban a fiatalok szerepeltetésének témáját jártuk körbe szezonértékelő nagyinterjúnkban.
Vízilabda
Éremszerzés a célja a Bíró Attila vezette női válogatottnak a nyári hazai vb-n
15/05/2022 16:21

A szezon előtt azt nyilatkoztad az Eurosportnak, hogy "a csapat átalakul, előbb-utóbb teljes őrségváltás lesz, de nagyon kellemes a feladatom, mert U20-as, U17-es vagy U15-ös válogatottakkal kell pótolnom a távozókat. Így néz ez ki nálunk.” Az eredményeket látva ez idén is sikerült. Mennyire látsz előre, ez meddig működhet ilyen jól?
A most még belátható korosztály a 2007-es, ahol szintén van kiemelkedő tehetség Tiba Panna személyében. Ő már idén is ott volt a csapatban és kapott szerepet. A tudása alapján simán játszhatott volna többet is, iskolai és terhelési szempontok miatt nem jutott ennél is több lehetőséghez. De ott van még például a 2006-os születésű Lendvay Zoé is.
Nekünk az egy jó néhány éve látott koncepciónk, hogy idővel átalakul a rutinos játékosaink szerepe. Először napi egy edzéssel készülnek csak, valaki családtervezés miatt hagyja abba időlegesen a vízilabdát, valaki végleg. Bízunk benne, hogy sikerül megtartanunk a játékosainkat, nagy verseny van értük.
Nem fogunk lemondani a koncepciónkról, kiemelten fontosnak tartjuk, hogy mi a felnőtt válogatottnak neveljük a játékosokat. Ehhez pedig be kell dobni a fiatalokat is a mély vízbe.

Ahogy Benczur Márton tud nézni egy játékvezetőre, nem néz úgy senki - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook

Úgy tűnik, egyre markánsabb vezérszerepet kap két olyan 21 éves játékosotok - Faragó Kamilla, Magyari Alda -, plusz a 22 esztendős Rybanska Natasa, akik már a válogatottban is letették a névjegyüket. Tekinthetjük őket a jelenlegi UVSE magjának? Rájuk céloztál a legkeresettebb pólósok említésekor?
Igen, e köré a 2000-es mag köré bőven lehet csapatot építeni - természetesen Szücs Gabi és Keszthelyi-Nagy Rita vezérletével -, nagyon keresettek. Natasát külön ki kell emelnem, mert nem tettem meg elégszer. Amit például a döntőben csinált, az egészen elképesztő volt. Elöl-hátul dolgozott, majd Keszi kipontozódása utána még az irányítószerep egy részét is átvette. Az ő szerepe nyilván kulcskérdés.
Utánuk jönnek azok a 2001-esek, mint Baksa Vanda és Peresztegi Nagy Kinga, akikkel hosszú évekre előre menedzselhető és nagy potenciállal rendelkező csapatunk lehet, amellyel nemzetközi szinten is komoly dolgokat lehet elérni.
Nagyon szimpatikus, amit Varga Dani csinál az OSC-ben. Az egésznek a hangulata, attítűdje, ahogy beszél a meccsek után. Van egy világos, kijelölt út, amin haladnak. Talán mi sem vagyunk ebben annyira lemaradva.

Rybanska Natasa volt az UVSE egyik legjobbja idén - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook

Ugyanott mondtad, hogy "az előző idényben is voltak olyan fiataljaink, akiket szeptemberben még majdnem, hogy kinevettek, aztán pár hónap múlva már nem, idén is ez a célunk. Ebben a szezonban is lesz olyan fiatalunk, akit most még nem nagyon ismernek, de pár hónap múlva már nem lesz ilyen szituáció.” Nevet nem említettél, de többek között a 17 éves Szegedi Panni is ilyen lehet, aki azóta a felnőtt válogatottban is bemutatkozott, a Világliga európai döntőjén is játszott. Utólag mondanál még neveket, akikre akkor céloztál?
Utólag könnyű neveket mondani, mert nem tudok mellélőni. Panni azért más egy picit, mert ő már tavaly is kapott komoly szerepet az Euroligában. Ő is szintet tudott lépni, különösen a szezon végére. Nem volt azért egy kiegyensúlyozott, szuper teljesítmény az övé, de ezt nem lehet várni sem a csapattól, sem a fiataloktól egy egész éven át.
Egyértelműen Mácsai Eszter és Hajdú Kata tartozik ebbe a kategóriába. Gólokban és egyéb, statisztikailag nem látványos elemekben jeleskedtek. Nem lennék meglepve, ha Katát rövid időn belül Bíró Attila is megnézné.
De ideveszem Aubéli Teklát is, akinek a kiesése miatt Natasa lett az egyetlen klasszikus center, ő került reflektorfénybe a végén, ezért is megsüvegelendő a teljesítménye. De Tekla mellett sem lehet elmenni szó nélkül, amikor játszott, a nagyon nehezen lefogható kategóriába közé került.
Hogyan jellemeznéd azt a munkát, amin nekik át kell esniük?
Nálunk lépcsőzetes a folyamat, amin Panni és Tekla is átment. Az első szezonjukban még csak perceket kaptak a gyengébb csapatok ellen, két-hároméves projekt keretében építjük fel őket. A következő év lehet az, amikorra már megvan a rutinjuk, átestek a tűzkeresztségen, és nem egy meccsről beszélek. Ugyanígy fognak jönni Golopencza Nórától és Golopencza Szonjától kezdve Irmes Rozin át Kóka Zelmáig a többiek is.
Talán a Dunaújvárossal szemben elveszített Magyar Kupa-elődöntő és a Kirishivel vívott Euroliga-negyeddöntő margitszigeti visszavágója okozhatott bennetek csalódást. Melyek az idény fájó pontjai számodra?
Tényleg ez a kettő volt, illetve a Fradi elleni vereségünk is idevehető, így kiegészíteném háromra. Sajnos nagyon rosszul játszottunk ezen a három meccsen, ez nyilván nem kisebbíti az ellenfeleink érdemeit. A szezon előtt is azt mondtam neked, hogy olyan értelemben rajtunk fognak múlni a meccsek, hogy ha jól teljesítünk, akkor nagyon nehéz dolga lesz velünk szemben bárkinek.
Lehet a körülményekre fókuszálni, csak ez a vesztesek mentalitása, ezzel sose fogsz nyerni. Mi ezt követjük a lányokkal is.

A 16 éves Hajdú Kata egyre fontosabb játékosa az UVSE-nek - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook

A csapat legrutinosabb (Szücs Gabriella), és rendszeresen vízbe ugró legfiatalabb játékosa (Hajdú Kata) között 18 év korkülönbség van, és egyébként is elég nagy a szórás életkor szerint a keretben. Milyen feladatot jelentett ennek a helyzetnek a menedzselése?
Nekünk elsősorban ez egy megfigyelői feladat, hogy vegyük észre, ha esetleg gond van. A másik oldalról a lányok ezt nagyon jól csinálják, és ezt nagyon köszönöm nekik! Kérés nélkül karolják fel a fiatalabbakat a rutinosabbak. Ez sosem esett nehezükre, hiszen Keszthelyi Rita vagy Gangl Edina is itt nőtt föl. Ők pontosan tudják, hogy milyen újoncként bekerülni egy csapatba.
A stábbal beszélgetünk a fiatalabbakkal és az idősebbekkel is, kikérjük a véleményüket arról, hogy mit tapasztalnak. Megbeszélések és csapat-összejövetelek segítik ezt a folyamatot, de ezért a legtöbbet a lányok tesznek ezért. Szücs Gabiék bátorítják a fiatalokat, de persze nem lehet mindig simogatni meg tutujgatni őket, mert ez becsapás lenne.
Az elvárásokat nem én szabom, hanem ők. Felnőtt válogatottak, olimpiai bajnokok akarnak lenni, és ezért nem vehetem le az elvárások szintjét odáig, hogy ’jajj, de ügyes vagy, hogy felvetted a fürdőruhádat!’.
Ha már Szücs Gabi neve felmerült. A napokban egy, a vízilabdában és a kosárlabdában is jártas kollégámmal arról beszélgettünk, hogy az Euroliga-győztes Sopron irányítója, Fegyverneky Zsófia és az UVSE csapatkapitánya, az Euroligát már háromszor is nyerő Szücs Gabi a magyar sport legalulértékeltebb alakjai. Osztod ezt a véleményünket?
Mindig az lesz a leginkább reflektorfényben, aki a pontot szerzi, a gólt lövi. Persze, ez igazságtalan. Fegyverneky Zsófi munkája nélkül a mellette játszó külföldiek sem tudnának úgy villogni.
A láthatatlan dolgok elvégzése nélkül nincs csapat. Anélkül nincs, aki elviszi a kiállítást és irányítja a csapatot. Emlékezhetünk, Gabi hogyan bekkelt a Fradi ellen, vagy a döntő végjátékában. Akár Dömsödi Dalmát, vagy Geraldine Mahieu-t így megtartani! Nála tisztábban szerintem senki nem bekkel a világon.

Szücs Gabriella korszakos alakja a magyar női vízilabdának - Fotó: UVSE

Fotó: facebook

Plusz a finálé második felvonásán hintett még három gólt is, hogy megmutassa, ki az úrnő a háznál.
Igen. Érdekes, Áts Berci mondta az utolsó meccsünk előtt két-három nappal, hogy ’figyeld meg, Gabi jó lesz!’, értsd, gólerős is lesz. Minket annyira nem lepett meg. Egyébként ez jellemző a rutinos játékosokra. Nem lehet elvárni tőlük, hogy egész évben úgy pörögjenek és égjenek, mint 20 éve. Viszont egy döntőben nélkülözhetetlenek. Akkor fogják sokan értékelni őt és a hozzá hasonló játékosokat, ha már nem lesznek a medencében. Visszasírják még Gabit és Antal Dórit is.
A Dunaújvárossal vívott bajnoki döntő két nagy meccset hozott. Minek tulajdonítod, hogy az első felvonáson nagy hátrányból sikerült visszajönnötök, majd büntetőkkel nyernetek?
Elsősorban az kellett, hogy az első két negyed rettentő gyenge játéka után feljavuljunk. A Dunaújváros addig belőtte a helyzeteit, meg azokat is, amelyek nem is voltak helyzetek. Ezért kerültünk hátrányba. Mi viszont nem így tettünk, és hátul is olyan hibákat követtünk el, amelyek nem férnek bele. Jelentősen feljavult a kapusteljesítményünk is.
Lehet álszenteskedni, ez egy kapussport. A kapusok teljesítménye alapvetően határozzák meg egy csapat játékát. Nálunk ez érdekesen alakul, „tyúk-tojás" problémaként. Ahogy Alda jobban véd, jobban védekezünk, ahogy jobban védekezünk, Alda is jobban véd.
Megjöttek a blokkjaink, elváltásaink sem voltak már. Talán a fásultság és fáradtság is kiment a játékosokból. Átlendültek ezeken és elkezdtek úgy harcolni, ahogy kell. Azzal párhuzamosan pedig, ahogy mi följavultunk, a dunaújvárosiak elkezdték kihagyni a helyzeteiket.
Aztán a második, számotokra aranyérmet jelentő győzelmet úgy sikerült begyűjtenetek, hogy a záró negyed előtt előbb Keszthelyi Rita pontozódott ki, majd te kaptál piros lapot. Hogyan viselted tétlenül a záró nyolc percet?
Nehezen. De előtte beszélnék arról, hogy jutottunk el odáig.
Parancsolj!
Nem csak ez a bajnoki döntő volt kiélezett, a tavalyi is, az összesített eredményektől függetlenül. Érdekes az ilyen meccsek pszichológiája. Az elején azért vezettünk, mert végre megtaláltuk a kapufás játékosokat, akiket valamiért eddig nem sikerült. Lehet, hogy Natasát nehéz észrevenni, mert nagyon pici, vagy nem tudom, miért. Ott tudtunk gólt szerezni, ahol megtervezetten láttuk előre, hogy hol lesznek lehetőségeink. A második negyedben úgy vette át a Dunaújváros a vezetést, hogy mi elpasszoltunk egy olyan emberelőnyt, ami olyan, mint az 1x1 a szorzótáblán. Az ellentámadásból pedig büntetőt ítéltek, mert elváltottuk magunkat.

Szegedi Panni 17 esztendősen néha már vezére is az UVSE-nek - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook

És akkor mesélj az utolsó negyedről, kérlek!
Mondhatnám, hogy nagyon rosszul éltem meg a végét. Nem azért voltam ideges, mert kiállítottak, hanem mert teljesen igazságtalannak éreztem. Azt hadd jegyezzem meg, hogy jó lenne úgy sárga lapot adni, hogy tudjon róla az edző, akinek adják. De azon már nem idegeskedtem, hogy mi lesz azért, mert én nem vagyok ott. Ez így jó, mert ha az embernek szombaton folyamatosan mondania kell a tennivalókat, akkor mit csináltunk hétfőtől péntekig?
Rengeteget beszélgetünk, taktikázunk, videózunk, táblázunk, külön videókat küldünk egymásnak. Nagyon büszke voltam rájuk, mert azt csinálták, amit megbeszéltünk az adott meccsre, illetve folyamatában, akár egész évre is. Működött.
A tavalyi és az idei bajnoki cím után is hangsúlyoztad a tévés nyilatkozatodban, hogy milyen fontos számodra Benedek Tibor öröksége. Neked mit jelent az ő személye?
Itt sem szeretnék túl pátoszosan fogalmazni. Tibor egy megcáfolhatatlan jelképe annak, amit képviselt: alázat, munka, odaadás, szerénység. Nyilván nem ő az egyetlen a világon, aki ezeket képviselte, de nála hitelesebben a vízilabdában senki más nem mondhatta magáénak ezeket az értékeket. Ahogy megtestesítette jelképként ezeket a jellemzőket, az a mai napig ott van velünk. Igazodási pont.
Úgy nincs itt, hogy itt van. A margitszigeti UVSE-toronyban kint van a fotója, van mécses, megint lesz emléktorna a tiszteletére.
Nagyon örülök, hogy egy ilyen minőségű ember az UVSE-hez csatlakozott. Nem akarta megváltoztatni a klubot, de beletette magát, és ezáltal alakult is az egyesület. Biztos vagyok benne, hogy Tibor is alakult egy picit az UVSE irányába, és ő is nagyon tudta a klub életét befolyásolni. Nagyon ritkák az ilyen találkozások, ezeket meg kell becsülni.

Benczur Márton a Benedek Tibort ábrázoló pólóban - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook

A közelgő budapesti világbajnokságon legalább három UVSE-játékos lehet ott a magyar válogatottban, de akár négy is lehet belőle. Mire számítasz a vb-n a csapattól?
Nagyon nehéz lesz, hihetetlenül kiélezett vb várható. Még mindig van Covid-veszély, lásd Märcz Tamás esetét. Egy negyeddöntőt, elődöntőt alapjaiban befolyásolhat egy betegség vagy sérülés. Az biztos, hogy a magyar csapatban megvan a potenciál ahhoz, hogy nyerjen. Egyre több fiatal lesz a válogatottban is, ebből a szempontból a Világliga-döntőn is volt hiányérzetem: sokkal bátrabban kell játszani.
Láthatunk más csapatban 17-18 éves játékosokat négy gólt lőni négy támadásból. Egyáltalán, hogy el merte lőni négyszer egymás után. Az, hogy belőtte, külön dolog. A mi játékosaink képessége nem gyengébbek, vagy nem sokkal azok, a bátorságnak kell előjönnie belőlük. Ahogy Szegedi Panni ellövi a negyedik negyed elején egyes pozícióból az emberelőnyt úgy, hogy megy felé a blokk. Ha ez nem lesz meg bennük, akkor gyengébb lesz a magyar csapat. Akkor is nyerhet, de nem lehet azt várni, hogy majd megoldja Keszthelyi Rita, vagy más.
A hazai vb viszont nagy teher a rendezőnek, a nyomást nehéz elviselni, de bízom a stábban.
A következő szezonban a zuhanyhíradó szerint egy alaposan megerősített Ferencváros lehet a legnagyobb kihívótok. Foglalkozol a többi csapattal, vagy inkább csak a sajátoddal az aktuális riválissal vívandó rangadóig?
Ahogy olvastam a Fradi közleményét, miszerint hét játékos távozik tőlük, nagyon megerősíteni nem lesz könnyű a csapatot ezek után. Lehet, hogy így lesz, hallunk neveket, de ha megnézzük, hogy kiszáll Csabai Dóra, nála sokkal jobbat odatenni nehéz. Kiszáll Vályi Vanda is. Ha a Ferencváros szintet tud tartani, vagy picit előrébb tud lépni, az már egy nagy eredmény lenne az ottani menedzsmentnek és edzői stábnak.
De elsősorban a saját csapatunkkal foglalkozunk, a többieket figyeljük. Nem is szeretem ezt az időszakot, amikor ennyi pletyka terjed. Nem gondolom, hogy például az Újváros olyan gyenge lenne majd. Lehet nagy visszatérőjük a kapuban, és várjuk meg, hogy a mezőnyposztokra kiket tudnak megszerezni. A nagyobb nevek távozása pedig ki tud hozni pluszokat olyanokból, akikből el se képzelnénk.
Az biztos, hogy minket nem lehet majd félvállról venni, és elsősorban rajtunk fog múlni az eredményességünk.

Rengeteg tartaléka van még ennek a bajnok UVSE-nek - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Az első háromnál nem tud rosszabb eredményt elképzelni a hazai vb-n a női válogatott gyorsvonata
12/05/2022 14:21
Vízilabda
Magyari Alda alig várja, hogy hangosan szurkoló magyarok előtt védhessen a világbajnokságon
11/05/2022 16:07