Idén is az UVSE trónjára pályázik az élmezőny.

A magyar női vízilabda-válogatott Tokióban szerezte meg a női szakág első olimpiai érmét, egy bronzot. Az UVSE Gangl Edina, Keszthelyi Rita, Parkes Rebecca, Rybansa Natasa és Szücs Gabriella személyében öt játékost adott abba a csapatba.
Már csak ezért is arról érdeklődtünk először Benczur Mártonnál, hogy milyen hatással lehet az általa irányított együttesre ez a szép nyári eredmény.
Vízilabda
Benedek Tiborra emlékeztek egy vízilabdatornával a hozzá kötődő magyar klubok
30/08/2021 11:53
"Egy szóval mondom: pozitív. Abszolút tudnak belőle meríteni a lányok, és jó visszaigazolás is egyben. Eddig is rengeteg munkát fektettek ebbe bele, de a bronzérem már az, amire tényleg szükségük volt. Tudják ők, hogy jó, amit csinálnak, de amíg a sportban nincs ennek kézzelfogható eredménye, addig ez azért nehezebb. Ráadásul azok a játékosok tettél fel ezzel a koronát a pályafutásukra - ahogy Keszthelyi Rita fogalmazott -, akik itt, az UVSE-ben is példaképek, akik mintául szolgálnak a fiatalok számára, őket tényleg érdemes követni."

Öt UVSE-játékos állhatott fel a tokiói olimpia dobogójára

Fotó: AFP

A fenti névsorból két kulcsjátékos, a kapus Gangl Edina és a center Parkes Rebecca távozott a nyáron a klubtól, mindketten Görögországba igazoltak. Telek Dorottya és Dávid Cila az Egyesült Államokban folytatják egyetemi tanulmányaikat, Baksa Vanda pedig az idény felétől szintén az Egyesült Államokban fog tanulni. Egy nagy név érkezett a lila-sárgákhoz - a legnagyobb hazai rivális Dunaújvárostól -, a Tokióban remeklő 20 éves kapus, Magyari Alda személyében, amúgy a kimeríthetetlen házi utánpótlásból jönnek fel ismét fiatal tehetségek az első csapathoz. Erről a fluktuációról is kikértük a vezetőedző véleményét.
"Először is nagyon sok sikert kívánunk a két válogatott távozónknak, ahogy szoktuk mondani, ők mindig egyek lesznek közülünk. Az ő távozásuk tervezett dolog volt, tehát nem ért minket váratlanul, mondhatom már nyugodtan, hogy ezt az olimpia eltolása késleltette. Alda képességeit ismerve, nem nagyon kell nekem azt bizonygatni, hogy Edina pótlása jó eséllyel meg lesz oldva. Ezt a vízben kell megmutatni, de remélhetőleg tényleg így lesz.

Magyari Alda remekelt Tokióban - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Bex pótlását pedig Natasával és az U17-es centerünkkel - aki az U20-as vb-re is utazik -, Aubéli Teklával oldjuk meg, velük nem nagyon kell félnünk senkitől. Azoknak, akik arról érdeklődtek, hogy ki lesz a centerünk, azt válaszoltam ezen kívül, hogy mondjatok jobb centerpárost.
Ez is egy olyan folyamat volt, amelyet évek óta láttunk előre, elsősorban Áts Bercivel közösen. Igenis, a csapat átalakul, előbb-utóbb teljes őrségváltás lesz, de nagyon kellemes a feladatom, mert U20-as, U17-es vagy U15-ös válogatottakkal kell pótolnom a távozókat. Így néz ez ki nálunk."
Ahogy már említettük, a fiatalok egyre nagyobb szerephez jutnak az UVSE-nél, szinte minden korosztályos válogatottba ad pólóst az egyesület, tényleg csak a kamrába kell benyúlni az első csapat hozzávalóiért. Az UVSE egy nevelőegyesület is, amely nagyon is támaszkodik a saját értékeire. Ezt Benczur Márton is hangsúlyozta.
"Vállalom, hogy elfogult vagyok, szokták rám mondani. Úgy láttam tavaly is, amikor például a kupadöntő vagy az Euroliga-elődöntő nem sikerült - más meccset nem nagyon vesztettünk -, hogy ezek elsősorban a mi hibáinkból adódtak. Nem feltétlenül érzem azt, hogy egy-két pluszjátékossal nagyon előrébb lennénk. Lehetne külföldit hozni, de nem azért nem tesszük, mert esetleg nincs rá pénzünk, hanem mert nem akarunk. Nem azért neveljük a játékosainkat, hogy aztán más nemzetből jött lányok elvegyék a helyet előlük."

Rybanska Natasa még fontosabb szerephez juthat - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook

A kialakított játékrendszerbe éppen azért lehet könnyebben beilleszteni az utánpótlás-játékosokat, mert nagyon fiatalon bedobják őket a mély vízbe, sokat készülnek együtt az idősebbekkel, könnyebben felveszik a ritmust. Ezt így kommentálta az edző:
"Úgy látom, hogy amennyiben kellően pontosan tudunk játszani, és elsősorban taktikailag fegyelmezetten, akkor nem nagyon lehet gond. A tavaly elveszített meccseken olyan fegyelmezetlenségeket követtünk el, amiket nem lehet ezen a szinten. Amikor a bajnoki finálé utolsó mérkőzését nyertük öt góllal, azért is voltak ott olyan pontok, ahol mi belőttük, a Dunaújváros kihagyta a helyzeteit. Amikor nem nyertünk, ez pont fordítva volt. Azon kell dolgoznunk, hogy ez az idén a mi javunkra forduljon elő többször, és ha krízishelyzet van, azt át tudjuk vészelni. Erre maximálisan alkalmasnak tartom a csapatot."

Benczur Márton az UVSE egyik szeptemberi edzésén - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook

Talán minden eddiginél sűrűbb lesz a bajnoki mezőny az élcsapatokat tekintve. A Dunaújváros is tartja a szintjét, a Ferencváros erősödött, a BVSC is erőteljesen alapoz a saját neveléseire. Többen is pályáznak tehát az UVSE hazai trónjára. Benczur Márton szerint éppen a kevesebb nagy név miatt még le is becsülhetik őket, de ezzel nincs gondja, sőt.
"Megmondom őszintén, azt is szeretem, amikor kicsit lesajnálnak, lekicsinylik esetleg a csapatot, tavaly is voltak ilyen hangok. Ezek májusban már jóval halkabbak voltak. Továbbra is dolgozni fogunk, ahogy eddig. Benedek Tibor szellemiségét talán a munka jelképezi a legjobban. A csöndes, de magabiztos munka vezet eredményre. Ahogy az előző idényben is voltak olyan fiataljaink, akiket szeptemberben még majdnem hogy kinevettek, aztán pár hónap múlva már nem, idén is ez a célunk. Ebben a szezonban is lesz olyan fiatalunk, akit most még nem nagyon ismernek, de pár hónap múlva már nem lesz ilyen szituáció."

Benczur Márton így örülne a következő bajnoki döntőben is - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook

Bár az UVSE vezetőedzője nem mondott sok nevet, mi jövünk néhánnyal. Még nincs 17 éves Szegedi Panni, aki tavaly szeptemberben 15 (!) esztendősen a Magyar Kupa elődöntőjében és fináléjában is játszott, az aranycsatában góllal és gólpasszal is jelentkezett. A 2006-os születésű Hajdú Kata is szerepelt már a Magyar Kupában, négy gólt vágott például a Tatabányának.
A 19 éves Forgács Lilitől az ifjúsági bajnokság rájátszásában láttunk szép dolgokat, rajtuk kívül Golopencza Nóra, Golopencza Szonja, Irmes Rozáli Regina, Mácsai Eszter is megmutathatta magát, ahogy például Tiba Panna 13 (!) esztendősen mutatkozott be az élvonalban. Ők mind az UVSE idei OB I-es keretéhez tartoznak, van tehát kiből válogatnia Benczur Mártonnak.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Benedek Tibor személye itt az otthonunk
18/06/2021 07:34
Vízilabda
Varga Dániel OSC-jében is húzóember lenne az UVSE 17 éves vezére
09/06/2021 08:16