Helyszíni tudósításunk a finálé harmadik felvonásáról Benczur Márton és Gangl Edina nyilatkozatával.

Két szoros mérkőzést hozott a női vízilabda OB I döntője szombatig, az elsőt az UVSE nyerte 11-9-re, míg a másodikat a Dunaújváros büntetőkkel 12-11-re. A sorminta alapján azt lehetett várni, hogy a harmadik is hasonló dramaturgia szerint zajlik. Ez egyáltalán nem jött be.
Az ötszörös címvédő ugyanis olyan magas szintű védekezést mutatott be, ami ellen semmit nem tudott bedobni az Újváros, a 7-2-es végeredmény hűen tükrözi, hogy milyen jellegű volt a parti.
Világbajnokság
Öklös után jött a gyomron rúgás - hetediknél jobb nem lehet a vb-n Märcz Tamás csapata
4 ÓRÁJA
Parkes Rebeccát az előző felvonáshoz hasonlóan ezúttal is nélkülözte az UVSE, de nélküle is dominált Benczur Márton csapata. 3-0-ra megléptek a lila-sárgák, miközben hátul nagyon zárt a retesz a pazar teljesítményt nyújtó csapatkapitány, Szücs Gabriella vezérletével. 4-1 volt az állás a nagyszünetben, mindössze egy gólra volt képes 16 perc alatt Mihók Attila együttese.
Ha az első meccs után azt írtuk, hogy blokkerdőt húztak fel a hazaiak, akkor most blokkerdőséget telepítettek a kapujuk elé, úgy jöttek vissza a vendégek lövései, mintha palánkra dobtak volna őket. Gangl Edina pedig ilyen fal mögött extraklasszis teljesítményt nyújtott, 86%-kal (!) védett, büntetőt is hárított.

Keszthelyi Ritát sem lehetett tartani - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: Other Agency

Az első két mérkőzésen 10 gólt jegyző Garda Krisztina a harmadik negyed elején kipontozódott, és mivel Gurisatti Gréta továbbra sem tudott eredményes lenni - lőtt gól nélkül zárta a döntő három találkozóját -, ráadásul sérülése miatt a második félidőben már nem is játszott, a harmadik válogatott kiválóság, Szilágyi Dorottya pedig 10/1-es lőlappal zárt, elvesztette minden esélyét a győzelemre a Dunaújváros. Nem tudták átlőni az UVSE zónavédekezését, ha mégis sikerült, akkor pedig Gangl volt a helyén.
A második és a negyedik nyolc percben be sem tudott találni az Újváros, két lőtt góllal pedig nem lehet ilyen szinten meccset nyerni. Magyari Alda kivételével nem akadt jó egyéni teljesítmény náluk, a lila-sárgáknál viszont több is: Gangl, Szücs, Keszthelyi Rita, Faragó Kamilla és Rybanska Natasa is remekelt.
Az UVSE teljesen megérdemelten nyerte meg 7-2-re a finálé harmadik mérkőzését, ezzel zsinórban hatodszor lett bajnok. A vízben ünneplő uvse-s lányok Benedek Tibor nevét skandálták jó hangosan, a tavaly júniusban elhunyt legenda, a klub korábbi szakmai igazgatójának emléke előtt adózva.

A bajnok UVSE - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: Other Agency

A bajnok UVSE-ből a szenzációsan védő Gangl Edinát kértük értékelésre a meccs után:
"Mindenképpen úgy gondolom, hogy a védekezés volt a kulcsa a győzelmünknek. Tudtuk, hogy ha kevés gólon tartjuk őket, akkor lesz esélyünk ellenük, és ezt sikerült megvalósítani. Nagyon fegyelmezettek voltunk hátul, elöl sem kapkodtunk, próbáltuk lassítani a játékot, amikor kellett, nem mentünk bele rossz passzokba. A fegyelmezettségünk is döntött. Ezt a formát szeretnénk átmenteni az Euroligára, nagyon szeretnénk azt is megnyerni, érzem a csapatot olyan erősnek, hogy végre át tudjuk ugrani ezt a csodálatos akadályt. Előttünk van két meccs, egyelőre most még csak az Olympiakosszal foglalkozunk. De ma még erről a meccsről beszélünk, és csak utána kezdünk koncentrálni a görögök elleni elődöntőre."
A bajnokcsapat vezetőedzője, Benczur Márton is nyilatkozott honlapunknak:
"Egyértelműen a védekezésünkkel nyertük meg ezt a mérkőzést. Gangl Edináról mit mondjunk még? Pár éve mondtam már, hogy a világ legjobb kapusa, de én a játékosaim nagy részéről így vélekedek, hadd legyek elfogult. De ez egy csapatteljesítmény volt. Szerintem Edina is ezt mondta, vagy mondaná, ő is hozzáteszi a magáét, a többiek is, ezt csak így lehet megnyerni. Nagyon sokszor hallottuk, hogy volt erősebb csapatunk, erre mindig azt mondom, hogy az a legerősebb, amelyik nyer. Teljesen mindegy, hogy milyen nevek vannak, most lehetne sorolni ki serdülő, ki ifi, én ezzel nem foglalkozom. Az csak egy adat a személyiben, vagy a diákigazolványban. Nagyon büszke vagyok a lányokra! A mi teljesítményünk csak azért lehetett fantasztikus, mert egy ilyen csapat ellen tudtunk győzedelmeskedni. Most mi, legutóbb, a kupadöntőben ők, úgy gondolom, hogy nagyon büszke lehet az ország, hogy két ilyen csapata van. Szeretném megköszönni az egyesületnél mindenkinek, aki segített, mert ez egy óriási csapatmunka volt!
Ki tudja, mi lesz majd az Euroligában, előtte ezt szeretnénk még megünnepelni. Körülbelül egy hét múlva meg tudom mondani, hogy milyen lelkiállapotban vágunk neki az Euroliga négyes döntőjének. Ennél jobban kell játszanunk, ha Euroligát akarunk nyerni."
E.ON női vízilabda OB I, döntő, 3. mérkőzés
UVSE-Hunguest Hotels - Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics 7-2 (3-1, 1-0, 2-1, 1-0)
Gólszerzők: Faragó K. 2, Keszthelyi 2, Dávid 1, Rybanska 1, Szücs 1, ill. Brezovszki 1, Szilágyi 1
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2-1 az UVSE javára
Vízilabda
Hetedik helyért játszik a férfi válogatott
12 ÓRÁJA
Világbajnokság
A szív és a mentális erő 17 év után újra világbajnoki döntőt ért a magyar női pólósoknak
TEGNAP 04:40