Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ruud attól tartott, egyszeri csoda lesz a Roland Garros-döntő, de a US Open eloszlatta a kétségeit

Németh Dániel

Frissítve 24/05/2023 - 15:51 GMT+2

Casper Ruud az idei Roland Garroson ott van az esélyesek között, még akkor is, ha nem ő az első számú favorit. A norvég teniszező tavaly döntőt játszott ezen a versenyen, ami érdekes módon táptalajt adott a kétségeinek, mert attól félt, soha többet nem kerül hasonló siker kapujába. Ehhez képest a US Openen és a világbajnokságon is döntőbe jutott, amivel magának is bizonyított.

Roland Garros : Rafael Nadal - Casper Ruud: a döntő legszebb labdamenetei

Casper Ruud borzasztóan kezdte a 2023-as szezont, Rómában azonban magára talált, épp a legjobb pillanatban. A norvég teniszezővel a Roland Garros honlapja készítet interjút, amelyben a római eredmények mellett a tavalyi szezonjára is visszatekintett.

Rafael Nadal távollétével jelentőse megnőtt annak az esélye, hogy 2016 óta először új bajnokot avassanak a Roland Garroson. Erre a titulusra az idei formák alapján Carlos Alcaraz és Holger Rune pályázik a legnagyobb eséllyel, de akadnak még páran, akik hasonló célokkal utaznak Párizsba. Köztük van Casper Ruud is, aki tavaly döntőt játszott a Garroson, évek óta nagyon magas szinten teljesít salakon, Rómában pedig nyomokban már emlékeztetett a tavalyi önmagára.
Természetesen nem a véletlen műve, hogy a kétszeres Grand Slam-döntős és világbajnoki finalista Ruud hátrébb szorult a képzeletbeli erősorrendben. A norvég teniszező inkább a kiegyensúlyozottságáról, mintsem a kiemelkedő győzelmeiről vált ismertté (mind a 10 tornagyőzelmét 250-es szinten érte el), 2023-ban ráadásul formán kívül teniszezett. Idén nyolc olyan versenye volt, amelyen legfeljebb egy mérkőzést nyert, a sort Estorilban és Rómában tudta megtörni.
„Ez egyáltalán nem volt felemelő érzés. Mindannyian azért küzdünk, hogy meccseket nyerjünk, ez a mindenünk. A sikerek alapján áll össze a világranglistánk, ennek megfelelően kapunk pénzdíjat is. Ez egy folyamatos küzdelem: próbálsz meccseket nyerni, de ha többször kapsz ki, mint ahányszor kellene, rögtön elgondolkodsz azon, mit csinálsz rosszul. Hogy lehet, hogy mások fejlődnek, én pedig megragadtam ezen a szinten? A negatív gondolatok aztán sokáig megmaradnak.”
picture

Rune vagány játékkal, életében először győzte le Ruudöt

„Mindig lehet változtatni rajta, sőt: legyen szó pozitív vagy negatív folyamatokról, elég gyorsan megtörténnek. Van, hogy egyetlen mérkőzés mindent megold, megváltoztatja a teljes szezont, de akár egyetlen pontnak is lehet ilyen hatása. Ezért őrült sport a tenisz: nagyon kicsik a különbségek, és nincsenek határai annak, mennyire tudsz jól vagy rosszul játszani, hogy hány meccset veszíthetsz el sorozatban.”

Róma a kezdete lehet valaminek

Ruud okkal fogalmazott így, a római tenisztorna ugyanis a mostani szezonban ritkaságnak számító pozitív eredménnyel zárult a norvég számára. Noha az elődöntőben szett- és brékelőnyből kikapott Runétól, előtte négy meccset nyert, többek között Francisco Cerundolónak is visszavágott a barcelonai versenyen elszenvedett vereségért. Ruud szerint Daniil Medvedev a remek példa arra, mennyire törékeny egy játékos önbizalma, és milyen hirtelenséggel állhat össze mégis.
„Ő az én szememben egyértelműen top 5-ös teniszező, pár hónapja mégis kicsúszott a top 10-ből, mivel nem igazán ment neki a játék, de megváltoztatott pár dolgot, és most visszatért oda, ahova igazából tartozik, és remek hónapokon van túl. Szóval a pozitív és a negatív változások is gyorsan bekövetkezhetnek, játékosként pedig csak annyit tehetsz, hogy megéled a pillanatot, próbálsz annyit és annyira jól teniszezni, amennyit csak tudsz, és ha a zónába kerülsz, zónában is maradni.”
Remélhetőleg ez a néhány római győzelem valamiféle sikert jelez előre. Fontos hetek állnak előttem, és ha meg akarom tartani a ranglista-pozíciómat, akkor több győzelemre és jó teljesítményre lesz szükségem.
Annak ellenére, hogy az előjelek most kevésbé tűnnek biztatónak, Ruud úgy érzi, egy év alatt érettebb játékos lett, ezért ma jobb teniszező, mint tavaly májusban volt. A többi salakos tornához képest Rómában sem változtatott sokat a játékán, a különbséget kizárólag a kivitelezés minősége jelentette. A norvég szerint már egy egészen apró előrelépés nagy változást eredményezhet, a profi teniszben ugyanis marginális különbség van a játékosok között.
picture

Marozsán csodája: 40 éve nem vert meg magyar férfi teniszező ilyen magasan rangsorolt játékost

„Nem csak a top 10-es és a top 20-as játékosok képesek jó teljesítményre, körülbelül 80-100 olyan teniszező van, akik felvehetik a versenyt egymással. Láttuk Carlos Alcarazt és az új magyar srácot, akiről fogunk még hallani a jövőben. És nem ő az egyetlen példa. Struff szerencsés vesztesként játszott döntőt Madridban. Ez nagyon szórakoztató, de frusztráló is egyben, mert úgy érzed, hogy mindent jól csinálsz, és mégsem jönnek a szükséges győzelmek.”

Kellemes emlékek Párizsból

A norvég teniszező kellemes emlékeket őriz a Roland Garrosról, tavaly ugyanis döntőig menetelt a versenyen, és a példaképe ellen léphetett pályára. Túlzás lenne azonban azt mondani, hogy Ruudnek sima útja volt a döntőig, rögtön a nyitókörben öt szettre kényszerült a karrierje utolsó mérkőzését játszó Jo-Wilfried Tsonga ellen, Lorenzo Sonego pedig 2-1-re vezetett ellene a szetteket tekintve a 3. fordulóban. És akkor a Rune elleni találkozót még meg sem említettük.
„A meccs után éreztem, hogy jönnek a könnyek, egyike volt azon játékosoknak, akiket a tévén keresztül követtem. Sosem volt a legnagyobb kedvencem, de hihetetlen volt a hangulat, és lehetett látni, hogy el fogja sírni magát, a nézők nagyon élvezték a küzdelmet, szóval igen érzelmesre sikeredett a nyitány. A harmadik fordulóban szetthátrányban voltam Lorenzo ellen, a negyedik játszmában bréklabdái is voltak, ám végül fordítottam és öt szettben továbbjutottam.”
picture

Casper Ruud - Holger Rune - Roland-Garros - a mérkőzés legjobb pillanatai

„A hozzám hasonlóan skandináv Holger elleni negyeddöntő is különleges volt. Csakúgy, mint az elődöntő (Marin Čilić ellen). Emlékszem, hogy egy ásszal fejeztem be a meccset, majd kinéztem a csapatomra, és mindannyian rettenetesen boldogok voltunk, hogy a karrierem során először döntőt fogok játszani egy Grand Slamen. Szinte azt sem tudtuk, hogyan reagáljunk, de hatalmas vigyor volt az arcunkon.”
Maga a döntő pontosan úgy alakult, ahogyan előzetesen elképzeltük egy 13-szoros Roland Garros-bajnok és egy első GS-fináléjában szereplő játékos párharcát. Nadal semmi esélyt nem adott Ruudnek, akinek legfeljebb a második játszma elején csillant fel a remény egy szorosabb szettre, a vége 6:3, 6:3, 6:0 lett. Ennek ellenére a norvég úgy érzi, a maga részéről mindent megtett, amit a valaha volt legnagyobb salakpályás teniszezővel szemben megtehetett.
„A számok nem hazudnak, és egy olyan ember volt az ellenfelem a döntőben, akinek 13-0 volt a mérlege ezekben a szituációkban. Reménykedtem és hittem a sikerben, mert tisztában voltunk azzal, hogy a lábával gondok vannak, és ilyenkor sosem lehet tudni, romlik-e a helyzet az éjszaka során. Talán nem szép ezt kimondani, de abban bíztam, hogy egy kicsit jobban zavarja a sérülés, mint amennyire az a pályán érződött.”
„Salakon nagyon kevesen tudták megverni Rafát három nyert szettre menő meccsen. Borzasztó nehéz volt hinni a győzelemben, mert az egész életemben azt láttam, hogy olykor már-már macska-egér játékot folytatott az ellenfeleivel a Roland Garroson. Szóval nehéz volt hinnem abban, hogy meg tudom verni, de azért volt egy kicsi hit és remény, ami aztán egészen gyorsan szertefoszlott” – ismerte el a norvég.
picture

Roland Garros : Rafael Nadal - Casper Ruud: a döntő legszebb labdamenetei

„Ennek ellenére élveztem a meccset. 6:3, 6:3, 6:0 lett a vége, de szerintem több olyan játék is volt, ami szorosabban alakult, és talán a második játszmában voltak kisebb lehetőségeim, de nem tudtam kihasználni ezeket. Egy picit talán túlzó a végeredmény, de megérdemelte a győzelmet. Boldogan tértem haza a hosszú salakszezont követően, amit hihetetlen eredménnyel, egy Roland Garros-döntővel zártam le. Remek időszak volt a karrieremben és az életemben is.”

Nadal hiányozni fog

Legbelül valószínűleg nem bánják a riválisok, hogy 2004 óta először nem lesz ott a szinte legyőzhetetlen Nadal a Roland Garroson, abban azonban mindannyian egyetértenek, hogy nagyon hiányozni fog a versenyről. A 22-szeres GS-bajnok néhány napja jelentette be, hogy a csípősérülése a vártnál lassabban gyógyult, ezért 2023 nagy részét kihagyja, és megpróbál felkészülni a következő idényre, amely az utolsó lehet hosszú karrierjében.
Nem akartam azzal zavarni, hogy túl sok üzenetet zúdítok rá, de néha azért elmondom neki, hogy hiányzik a pályáról, különösen a salakos versenyeken, ahol annyi kiemelkedő eredményt ért el.
Ruud az interjúban azt is elmondta, a tavalyi döntő után tartott attól, hogy a 2022-es Roland Garros egyversenyes csoda lesz a karrierjében, és sosem kerül hasonló siker közelébe. Ezeket a kétségeket azonban sikerült eloszlatnia magában, hiszen három hónappal később a US Openen játszott döntőt, majd a szezonzáró világbajnokságon is fináléba jutott. A norvég szeretné, ha ezekből a sikerekből táplálkozva egyszer a magasba is emelhetné valamelyik trófeát a legnagyobbak közül.
„Nagy feszültségtől szabadultam meg, az ATP-vb-n pedig bizonyítottam, hogy azokon a borításokon is bennem van a nagy eredmény, amelyeken nem mozgok komfortosan. Az öt legnagyobb verseny közül háromban döntőt játszottam, amit nem várok el magamtól minden évben, de nagy élmény volt. Megerősített, hogy egyszer talán felemelhetem ezeket a trófeákat, és remek visszajelzés volt, hogy a mentalitásom és az erőnlétem is lehetővé teszi, hogy messzire jussak ezeken a versenyeken.”
Forrás: Roland Garros

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés