Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadal nem indul a Roland Garroson sem, amelyen 2005 óta mindig játszott, és amelyet 14-szer megnyert

Takács Márton

Frissítve 18/05/2023 - 17:09 GMT+2

Rafael Nadal a csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy nem indul az idei Roland Garroson, mert nem érzi magát versenyképesnek kedvenc tornáján a januárban elszenvedett csípősérülése miatt. 19 éve, 2004-ben (!) rendezték legutóbb nélküle a párizsi salakos Grand Slam-tornát. Azt is elmondta, hogy néhány hónapos szünetet tart a pályafutásában, de 2024-ben újra teniszezne.

Roland-Garros : Nadal 5 legszebb labdamenete

Rafael Nadal visszalépett a Roland Garrostól.
Januárban, az Ausztrál Openről való kiesése után még úgy gondolták, körülbelül nyolc hét kihagyás vár Rafael Nadalra, aki Melbourne-ben szenvedett csípősérülést a Mackenzie McDonald elleni mérkőzésen. A gyógyulása azonban lassabban haladt a vártnál, így visszalépett Indian Wellstől, a Miami Opentől, Monte-Carlótól, Barcelonától, Madridtól és Rómától is.
És most a Garrostól is.
"Az elmúlt négy hónapban a lehető legtöbbet dolgoztam minden egyes nap. Nagyon nehéz hónapok voltak, mert nem tudtunk megoldást találni arra a problémára, ami Ausztráliában történt" - mondta Nadal csütörtökön Mallorcán.
"Ma még mindig olyan helyzetben vagyok, hogy nem érzem magam késznek arra, hogy olyan színvonalon versenyezzek, amilyen színvonalon kell ahhoz, hogy a Roland Garroson játszhassak. Nem vagyok az a srác, aki csak úgy ott lenne a Garroson, nem hozom magam olyan helyzetbe, amiben nem szeretnék lenni."
A Roland Garros története 2005 óta összefort Rafa Nadal nevével. Nadal soha nem látott rekordot állított fel a Garroson a 14 trófeájával. Elképesztő, hogy 112/3-as győzelem/vereség mutatóval áll a párizsi Grand Slam-tornán, összesen két ember él a Földön, aki legyőzte őt a francia majorön.
Az egyik Novak Djokovic, aki a 2015-ös negyeddöntőben és a 2021-es elődöntőben tudott nyerni ellene. A másik pedig Robin Söderling, aki a 2009-es RG negyedik körében múlta felül óriási meglepetésre Rafát. (2016-ban csuklósérülés miatt lépett vissza a Salakkirály a harmadik körben).

A Garroson megnyert 112 mérkőzése és a 97,4 százalékos győzelmi aránya egyaránt rekordot jelent, akárcsak a tökéletes, 14-0-s döntős mérlege.
Rafael Nadal a Roland Garros DNS-ének része. Olyanok voltak ők ketten, Rafa és a Garros, mint zsák meg a foltja, borsó meg a héja, a nappaliban generációkon át ott maradó fotel.
Sokan tarthattak attól, hogy akár a visszavonulását is bejelentheti csütörtökön, de ez nem történt meg. Igaz, Nadal így is leáll egy időre, és ideiglenesen felfüggeszti profi pályafutását.
"Le kell állnom egy időre. Nem tudom, mikor leszek képes visszatérni az edzőpályára, de egy időre abbahagyom. Talán két, három hónapig, talán négy hónapig. Nem olyan vagyok, aki szereti megjósolni a jövőt, úgyhogy csak a személyes érzéseimet követem, és azt, amit tényleg helyesnek tartok a testem és a személyes boldogságom szempontjából." - olvashatjuk az ATP cikkében.
picture

Roland Garros : Rafael Nadal - Casper Ruud: a döntő legszebb labdamenetei

Nadal hozzátette, hogy azért tart szünetet, hogy lehetőséget adjon magának arra, hogy élvezze a 2024-es szezont, amely szerinte valószínűleg az utolsó éve lesz profi teniszezőként.
"Nem mondhatom 100 százalékos biztonsággal, hogy ez így lesz, mert sosem lehet tudni, mi történhet. De az elképzelésem és a motivációm az, hogy jövőre megpróbálom majd élvezni a teniszt, és megpróbálok elbúcsúzni az összes olyan tornától, amely fontos volt számomra a karrierem során.
Igyekszem értékelni azt, hogy versenyképes leszek és örülni annak, hogy a pályán lehetek. Ez olyasmi, ami most nem lehetséges. Tényleg úgy gondolom, hogy ha most folytatom, akkor ezt nem fogom tudni megvalósítani."
"Természetesen a tornán lesznek szuper érdekes meccsek, amelyeket szívesen követek majd. A versenyek örökké tartanak. A játékosok játszanak és távoznak, így a Roland Garros mindig Roland Garros marad, velem vagy nélkülem, ez kétségtelen.
A Garros továbbra is a legjobb salakos verseny lesz a világon, és lesz egy Roland Garros-bajnok. Nem én leszek az, hanem valaki más, ilyen az élet."
picture

Tavaly 14. alkalommal emelhette fel a Garros trófeáját - idén nem lesz meg a 15.

Fotó: AFP

Amélie Mauresmo, a Roland Garros versenyigazgatója már kommentálta is Nadal bejelentését.
"Nagyon csalódott vagyok Rafael Nadal miatt, aki kénytelen volt visszalépni kedvenc versenyétől, a Roland Garrostól. Csalódott vagyok a Porte d'Auteuil nézői, valamint minden teniszrajongó miatt is, akik idén nem láthatják a pályán ezt a csodálatos bajnokot. Nagyon fogjuk hiányolni Rafael Nadalt, akinek sorsa szorosan összekapcsolódik a Roland Garroséval, miután tizennégyszer nyerte meg a tornát.
A gondolataim körülötte forognak, hiszen csak elképzelni tudom, milyen fájdalmat és szomorúságot érezhet, miután ilyen nehéz döntést kellett hoznia. Szívszorító. Reméljük, hogy gyorsan felépül, hogy újra ki tudjon menni a teniszpályákra, és reméljük, hogy jövőre a Roland Garroson láthatjuk őt!"
Tavaly Rafael Nadal háromszettes mérkőzésen győzte le Casper Ruudöt a Garros döntőjében. Legutóbb akkor láthattuk őt a párizsi salakon játszani. Idén sajnos nem fogjuk. Öröm az ürömben, hogy az általa elmondottak szerint jövőre megpróbál visszatérni kedvenc tornájára - és nyilván az is motiválhatja, hogy a francia fővárosban rendezendő olimpián az RG pályáin fogják játszani a teniszmeccseket.
Azon a borításon pedig soha nem láttunk nála jobbat.
A bűvös szám a 14
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés