Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic reméli, hogy hamarosan (pozitív) választ kap az Ausztrál Open-indulásával kapcsolatban

Takács Márton

Publikálva 25/10/2022 - 19:17 GMT+2

Novak Djokovic idén kihagyta az Australian Opent, miután kiutasították az országból, mert nem volt beoltva Covid-19 ellen. Azt még mindig nem erősítették meg a szervezők, hogy 2023-ban visszatérhet-e Melbourne-be, de a korábbi világelső pozitív jeleket tapasztal az ügyben. Djokovic beszélt a különös évéről is, és arról, hogy tudta, következményei lesznek az oltással kapcsolatos döntésének.

Szerva ott, nem Novak Djokovicnál

Fotó: AFP

Novak Djokovic úgy véli, kedvezően bírálják el az ügyét Ausztráliában.
Ami Ausztráliát illeti, vannak pozitív jelek, de még nem hivatalos a dolog
Novak Djokovic januárban a szezon egyik legnagyobb teniszvitájába keveredett, amikor az év elején Melbourne-be érkezett, és visszavonták a vízumát, mivel nem volt beoltva. Az ausztrál bevándorlási törvények értelmében három évig nem kaphat újabb vízumot.
Scott Morrison, Ausztrália miniszterelnöke a döntés idején azonban azt mondta, hogy megfelelő körülmények között Djokovicnak lehetősége lehet a visszatérésre.
Djokovic mostani elmondása szerint reméli, hogy a következő hetekben választ kap arra, hogy játszhat-e a 2023-as év első Grand Slam-tornáján.
"Az ausztráliai ügyvédeimen keresztül kommunikálunk. Valójában ők egyeztetnek az ügyemmel foglalkozó hatóságokkal. Remélem, hogy a következő hetekben választ kapok - bármi is legyen az a visszajelzés, de természetesen pozitív választ remélek -, hogy legyen elég időm felkészülni a szezonkezdésre, ha az a rajt Ausztráliában lesz.
Nagyon szeretnék odamenni, túl vagyok azon, ami idén történt, és csak teniszezni akarok, ez az, amihez a legjobban értek. Ausztrália mindig is az a hely volt, ahol a legjobb teniszemet játszottam, az eredmények magukért beszélnek, így mindig extra motivált vagyok, hogy odamenjek. Ezúttal még inkább." - mondta Djokovic a Sportalnak.
picture

Djokovic remek formát futott ősszel

Fotó: AFP

Djokovic kilencszer nyerte már meg az Ausztrál Opent, és az elmúlt három alkalommal, amikor részt vett a tornán, győzött. Ha 2023-ban játszana Melbourne-ben, akkor esélye lenne arra, hogy utolérje Rafael Nadalt a GS-címek számában, a spanyol 22-vel áll jelenleg.
"Újra várom az engedélyt. Jó dolog, hogy most megnyitották a határokat az Ausztráliába utazó, oltatlan külföldiek előtt. Nekem megvan az az eltiltásom, remélem, hogy feloldják. Mint mondtam, ez nem rajtam múlik, remélem, hogy az ausztrál kormány emberei pozitív választ adnak, ennyi az egész." - tette hozzá Djokovic.
Djokovic az oltási állapota miatt az Australian Open mellett a US Opent is kénytelen volt kihagyni.
"Tiszteletben tartom, hogy mindenki másképp gondolkodik az én helyzetemmel és a körülményeimmel kapcsolatban. Végtére is, soha senkit nem sértettem meg, és soha nem próbáltam semmilyen módon tiszteletlen lenni. Mindig is igyekeztem megmutatni, hogy fontos, hogy mindenkinek joga és szabadsága legyen a választáshoz.
A döntéseimnek, amiket hoztam, tudtam, hogy lesznek bizonyos következményei, például nem mehetek Amerikába. Ausztrália esetében más volt a helyzet, tudjuk, mi történt, ne menjünk vissza az időben."
picture

Djokovic ausztráliai fonákhelyzete megoldódhat

Fotó: AFP

Craig Tiley, az Australian Open versenyigazgatója a hónap elején azt mondta, hogy szívesen látnák a szerbet a Grand Slamükön, ha a kormány beengedi őt az országba.
"Jelen pillanatban Novaknak és a szövetségi kormánynak kell megoldania a helyzetet, és utána bármilyen utasítást követni fogunk. Ez nem olyan ügy, amiben lobbizhatunk. Ez egy olyan ügy, ami mindenképpen a két fél között marad, és aztán ennek kimenetelétől függően üdvözölnénk őt az Australian Openen." – említette Craig Tiley.
A szezonjára reflektálva is nyilatkozott Djokovic, aki jövő héten a Paris Mastersen, majd az azt követő torinói ATP Finals során fejezi be az évet.
Nagyon érdekes és különös év volt.
Mindig igyekszem pozitív dolgokat meríteni bármilyen tapasztalatból, ez a jellemem és az élethez való hozzáállásom része. Tudom, hogy mindaz, ami Ausztráliában és utána történt - ahogyan az emberek bántak velem, ami nem volt kellemes érzés, és olyasmi, amit még soha életemben nem tapasztaltam -, segített abban, hogy megtanuljak néhány értékes leckét.
Sok maszk lehullott, hogy úgy mondjam, ezalatt a folyamat alatt, érdekes volt számomra megfigyelni, hogy egyes emberek hogyan viselkedtek velem ebben az évben. Megyek tovább, motiváltan és inspiráltan.
Szeretem ezt a sportot, szeretek minden edzésen mindent beleadni, mert minden nap más, és mindig van valami izgalom, valami ismeretlen, ez egy kihívás. Jönnek a fiatal versenyzők, éhesek a sikerre, szóval ez is egy olyan dolog, ami plusz motivációt ad nekem."
picture

Djokovic egész jó évet zárt a körülményekhez képest

Fotó: AFP

via eurosport.co.uk

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés