Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vége a matekozásnak, Djokovic ott lesz a világbajnokságon, és akár beérheti Federert is

Eurosport Magyarország

Frissítve 09/10/2022 - 17:15 GMT+2

Novak Djokovic lett az ötödik játékos Rafael Nadal, Carlos Alcaraz, Stefanos Tsitsipas és Casper Ruud mellett, aki kvalifikálta magát a Nitto ATP Finalsra, azaz az ATP tenisz-világbajnokságára. A szerb teniszező november 13-20. között a torinói szezonzárón rekordot jelentő hatodik bajnoki címére hajt majd.

Novak Djokovic

Fotó: AFP

Novak Djokovic biztosította helyét az évzáró tenisz-világbajnokságon.
Djokovic a Grand Slam-győztesekre vonatkozó rendelkezés alapján jutott be a nyolcfős elit klubba, bár az utóbbi hetekben komoly matekozás ment arról, hogy pontosan hol kell állnia a világranglistán ahhoz, hogy elegendő legyen a GS-győzelem a kvalifikációhoz.
Djokovic azonban nem bízta a véletlenre, a vasárnapi asztanai tornagyőzelme után hétfőn már a világranglista 10. helyén fog állni, és a további programjától függetlenül a 20-ból már nem is fog kiszorulni.
A szerb játékos 15. alkalommal kvalifikálta magát az év végi világbajnokságra, ezzel Andre Agassival holtversenyben a negyedik helyen állnak a verseny történetében, akiknek sikerült ez. Csak Roger Federer (18), Rafael Nadal és Jimmy Connors (16-16) rendelkezik ennél többel.
Ami a győzelmeket illeti, Djokovic novemberben megpróbálja majd megdönteni Federer rekordját, aki hat győzelemmel vezeti a rangsort, Djokovic mellett Ivan Lendl és Pete Sampras áll öt trófeával.
Az aktív teniszezők közül Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev, Grigor Dimitrov és Andy Murray tudott egy-egy alkalommal nyerni.
picture

Djokovic se proclama 'Maestro' en las ATP Finals de 2015

Fotó: Getty Images

Mozgalmas év áll Djokovic mögött: miután Belgrádban, hazai pályán elveszítette első 2022-es döntőjét, Rómában talált magára, ahol megszerezte a rekordot jelentő 38. 1000-es tornagyőzelmét. A Roland Garros negyeddöntőjében ugyan kikapott Nadaltól, de Wimbledonban megszerezte a 21. Grand Slam-győzelmét.
A covid-oltások hiánya miatt kimaradt tornák pontjai, és persze a játékban töltött percek is hiányozhattak a szerbnek, de az utóbbi hetekben, Izraelben és most, Kazahsztánban szinte feltámadt Djokovic, sorozatban 9 győzelemnél jár.
Tel-Avivban a 89., Asztanában a 90. tornagyőzelmét szerezte meg, ráadásul sorozatban az ötödik olyan évnél jár, amelyikben GS-t és 1000-es tornát is tudott nyerni (egyébként összesen 12 ilyen évet tudhat maga mögött). Idén eddig összesen négy trófeát gyűjtött be, ez a 14. év, amikor összejött neki ez a bravúr.
Ami még hozzátesz ehhez a statisztikához, hogy a mostani két fedett kemény pályás győzelme mellett egy füves pályás és egy salakos torna lett meg neki, szóval bátran ki lehet jelenteni, hogy nem nagyon lehet fogást találni a játékán egyik borításon sem.
Az ATP-világbajnokságot november 13. és 20. között az Eurosporton és az eurosport.hu-n az elejétől a végéig megmutatjuk majd.
Forrás: Nitto ATP Finals (részben)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés