Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic sikerre éhesen és élesen tért vissza, ami nem jó hír a vb mezőnyének

Németh Dániel

Publikálva 10/10/2022 - 15:18 GMT+2

Novak Djokovic karrierje során 15. alkalommal jutott ki az év végi ATP-világbajnokságra. A szezonzáró versenyt ötször is megnyerte már, az utolsó sikeréig azonban 2015-ig kell visszamenni az időben. A 2022-es csalódásokat követően azonban extra motivációval és eltökéltséggel várhatja a tornát, amelynek egyértelműen ő lesz a legnagyobb esélyese.

Novak Djokovic, Tel-Aviv

Fotó: AFP

Novak Djokovic nagyszerű formába lendült a fedettpályás szezonra: Tel-Aviv után Asztanában is győzött, ezzel matematikailag is biztossá vált a helye az ATP-vb-n.
Nem kérhettem volna ennél jobb újrakezdést. Nagyon felszívtam magam, és motivált vagyok, hogy olyan jól fejezzem be a szezont, ahogyan az előző hetekben játszottam.
- mondta Novak Djokovic az asztanai győzelmét követően.
A szerb pályafutásában ez volt a 90. tornagyőzelem, amellyel az ötödik helyen áll a férfiak rangsorában; a jelenleg is aktív játékosok közül csak Rafael Nadal előzi meg kettővel, rajta kívül Ivan Lendl (94), Roger Federer (103) és Jimmy Connors (109) áll még a szerb előtt. „Mindig is reménykedtem abban, hogy nagyszerű pályafutásom lehet. Nyilván nem tudhattam mennyi döntőt játszok, hány tornát nyerek meg, de mindig is a sportág csúcsára törtem” – fűzte hozzá Djokovic.
picture

Így szerezte meg 90. ATP-tornagyőzelmét Novak Djokovic - összefoglaló

A 21-szeres Grand Slam-bajnok sokszor utalt már arra, hogy ő szeretne lenni minden idők legeredményesebb férfi teniszezője, ma már a versenynaptárát is úgy állítják össze, hogy a legnagyobb tornákra lendüljön csúcsformába. Connors rekordja éppen ezért messzinek tűnik, 2016 óta Djokovic legfeljebb öt versenyt nyert egy szezonban, az pedig még az ő mércéjével nézve is kérdéses, képes-e tartani ezt a szintet legalább négy szezonig.
Tudjátok, a 35 azért nem 25. Viszont azt gondolom, hogy a tapasztalat segít, hogy megfelelő mentalitással álljak hozzá ezekhez a meccsekhez, a nagy alkalmakhoz.
- fogalmazott a Stefanos Tsitsipas elleni sikerét követően.
Djokovic a döntőben félelmetesen jól játszott, egyetlen másodpercre sem csillant fel a remény Tsitsipas előtt, hogy nagy meccset csinálhat az asztanai döntőből. A szerb 15 nyerő mellett csak 7 ki nem kényszerített hibát ütött, adogatóként pedig csupán hét labdamenetet veszített el a két szett alatt. Ezek után talán mondani sem kell, hogy egyetlen bréklabdát sem kellett hárítania, miközben ő a görög legnagyobb szerváit is sikeresen semlegesítette, és kétszer elvette a szerváját.
picture

Novak Djokovic az asztanai tenisztorna elődöntőjében

Fotó: Getty Images

Korábban már írtunk arról, hogy a Tel-Aviv-Asztana duplával a szerb annak ellenére biztosította a helyét az ATP-vb-n, hogy az éves rangsorban nincs ott a legjobb nyolc között. Ennek az az oka, hogy wimbledoni bajnokként elegendő a legjobb 20-ba kvalifikálnia magát, amit a két fedett pályás tornán begyűjtött 750 ponttal matematikailag is biztosított. Karrierje során egyébként a 15. alkalommal szerepelhet ezen a versenyen, és egy esetleges győzelemmel beállíthatná Federer rekordját is.
Ez utóbbira 2015 óta van lehetősége, ám az év végi világbajnokságon azóta egyszer sem jött ki neki a lépés. A 2016-os szezon végére testben és fejben is kimerült, 2018-ban nagy meglepetésre kikapott Alexander Zverevtől a döntőben, 2019-ben elvérzett a csoportban (Federer és Thiem győzte le egy-egy szenzációs meccsen), az előző két szezonban pedig az elődöntő jelentette a végállomást. Idén azonban minden arra mutat, hogy meglehet a rekordot jelentő 6. világbajnoki cím.
Korábbi legyőzői közül egyedül Daniil Medvedevnek van esélye kijutni a tornára (tőle még 2020-ban, a csoportkörben kapott ki), a többiek különböző okok miatt, de nem lehetnek ott Torinóban. Az orosz egyébként szintén kiválóan teniszezett Asztanában, olyannyira, hogy a fedettpályás sorozatban ő volt az első játékos, aki valódi kihívás elé állította a szerbet, de a második szett végén izomsérülés miatt fel kellett adnia a találkozót.
Medvedev az előző két világbajnokságon döntőt játszott, 2020-ban pedig úgy szerezte meg a címet, hogy a világranglista első három helyezettjét (Djokovic, Nadal, Thiem) megverte a tornán. Az asztanai játéka alapján most is számolni kell vele a vb-n (az a kérdés elsősorban, mennyire veti vissza a sérülés), sőt, jelenleg egyértelműen ő tűnik Djokovic első számú kihívójának. Már amennyiben kvalifikálja magát a vb-re, hivatalosan ugyanis még nincs meg az orosz helye.
picture

Daniil Medvedev feladta a Novak Djokovic elleni meccsét.

Fotó: Getty Images

Carlos Alcaraznak nehezen indult be a fedett pályás szezonja, és a rutintalanság mellett a US Open utóhatásai is szerepet játszhattak a rossz kezdésben, mindenesetre újoncként minden forgatókönyv szerint nehéz feladat vár rá a vébén. Nadal kollekciójából még hiányzik ez a torna (2010-ben és 2013-ban bejutott a döntőbe), ráadásul az előző 10 évben ötször is kihagyta a szezonzáró versenyt. A helyzetét az sem segíti, hogy kemény pályán lassan egy évtizede nem nyert Djokovic ellen.
Rajtuk kívül Ruud és Tsitsipas kvalifikálta magát biztosan a szezonzáróra, közülük a görög 2019-ben már megnyerte a világbajnokságot, azóta viszont egyszer elvérzett a csoportkörben, egyszer pedig a sérülése miatt egy mérkőzés után feladta a versenyt. A következő hetekben Medvedev, Rublev, Fritz, Auger-Aliassime, Hurkacz és Norrie között alakulhat ki nagy küzdelem a világbajnokságért, illetve, ha a sérülése rendbe jön, Sinner is beleszólhat a versenybe.
Végezetül még egy adalék, ami növelheti Djokovic esélyeit a világbajnokságon: 2015 óta elvétve fordult elő olyan szezon, amikor maradhatott benne extra motiváció a tornára, most viszont a két kihagyott Grand Slam után mentálisan és fizikálisan egyaránt extra töltettel futhat neki a versenynek. Az már most biztosan kijelenthető, hogy a felkészülése az ATP-vb szempontjából optimálisabb lesz, mint az előző években bármikor is volt, ami semmi jót nem ígér az ellenfeleinek.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés