Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Navratilova megvédte a himnuszt nem éneklő, vb-címvédő amerikai női focistákat

Takács Márton

Frissítve 27/07/2023 - 10:47 GMT+2

A kétszeres címvédő amerikai női labdarúgó-válogatott kritikák össztűzébe került, miután az első, Vietnám elleni világbajnoki mérkőzés előtt csak hárman énekelték a csapatból a himnuszt. Igen, már van himnuszéneklési mérőegység is az USA-ban. Martina Navratilova frappánsan vágott vissza a leghangosabban reklamáló politikusnak.

Az amerikai női csapat öröme az első idei vb-meccsükön

Fotó: AFP

Megan Rapinoe-nak és társainak beszóltak Amerikában, Martina Navratilova kiállt a vb-címvédő focisták mellett.
"Mi van, ha nem tüntetőleg égetünk el egy zászlót, hanem azért, mert így ünnepeltük azt a szabadságot, amely ezt lehetővé teszi? Azt a szabadságot, amelyet e nagyszerű ház minden dolgozója óvni és fenntartani akar."
- Jogot végzett?
Nem. Bohócsulit."
A West Wing (Az elnök emberei) című amerikai sorozat In the Room/Szemfényvesztés c. epizódjában (S0608) az elnök lányának születésnapján két bűvész eltüntetett egy amerikai zászlót a Fehér Házban. A mutatvány során úgy tűnt, mintha elégették volna.
Josh Lyman személyzeti vezető helyettes egy nyilatkozatra szeretné rábírni a Penn és Teller párost, amelyben leírják, hogy nem égették el a csillagos-sávos lobogót. Közülük Penn briliáns érveléssel szereli le a betojt Josht a fentiek szerint.
A hét elején volt hír, hogy akadtak, akiknek nem tetszett, hogy a címvédő amerikai női labdarúgó-válogatottból "csak" hárman énekelték a himnuszt a világbajnokság első, Vietnám ellen 3-0-ra megnyert csoportmérkőzése előtt. Mintha ez számítana bármit is.
Az Egyesült Államokban akadt olyan, akinek ez tűnt napjaink legnagyobb problémájának (first world problem). Természetesen egy politikusnak. Nyilván egy republikánusnak. A korábbi dél-karolinai kormányzó, Nikki Haley volt az egyik, aki kritizálta a játékosokat a Twitteren.
"Az amerikai női labdarúgó-válogatott az amerikai álmot éli” - írta Haley. "Tagjai a világ legszabadabb, legigazságosabb országában születtek, amely jutalmazta kemény munkájukat. Emlékezzenek erre az áldásra, és azokra a férfiakra (mint a férjem) és nőkre, akik büszkén védik azt, amikor legközelebb felcsendül a himnusz."
Ilyen törékeny lenne a hazafiság, hogy a himnusz nem éneklése lenyomja? Ezt már mi írjuk.
Nem elég, hogy nemzeti mezben, az USA színeiben fociznak, és viszik a maguk és csapatuk jó hírét a szerte a világban? Ellentétben az olyan politikusokkal, mint Haley.
Megan Rapinoe és Alex Morgan egyaránt nagy sportemberek, akiknek a hazafiságát megkérdőjelezni pusztán a himnusz nem éneklése miatt ökörség.
Pont a szabadságnak van köze ahhoz, hogy a himnusz felcsendülése közben valaki énekel, vagy nem, a szívét a kezére teszi, vagy nem. Bármelyik opció elmaradásától nem lesz senki kevésbé hazafiasabb. Ez szóvá tenni viszont szabadságellenes, bárgyún nemzetieskedő dogmatizmus. Pláne egy politikustól. Főleg, ha az a szabadságra hivatkozva kritizál olyanokat, akik igen sokat tettek hazájukért a maguk területén.
Az amerikai női válogatott megnyert például négy vébét, köztük a legutóbbi kettőt. Négy olimpián is aranyérmes lett. Tagjai kiharcolták maguknak az egyenlő fizetséget - a szabadságukért és az egyenlőségükért.
picture

Megan Rapinoe és Alex Morgan

Fotó: AFP

Szerencsére más is így gondolja.
A világ valaha volt egyik legnagyobb teniszezője, Martina Navratilova megvédte az amerikai női válogatott játékosait a világbajnokságon elhangzott himnusz körüli viták után.
A goal.com cikke szerint Navratilova ezt írta Twitteren, személyesen Haley-nek címezve a válaszát:
"Azzal védik az áldást, hogy a legkeményebben játszanak és legtöbbször nyernek. Nem azzal, hogy énekelnek. Szedd össze magad, és kezdj el megoldásokról beszélni, ahelyett, hogy problémákat keresel ott, ahol nincsenek is!"
Word.
Az Independent cikkében olvashatóak szerint az új-zélandi Eden Parkban szombaton mindössze három játékos szájából hallhatták a himnuszt: Julie Ertz, Alyssa Naeher és Lindsey Horan.
A szurkolók azóta is folyamatosan kritizálják az amerikai csapatot, azt állítva, "szégyen, hogy megtagadták" az éneklést.
Amikor a hétfői sajtótájékoztatón arról kérdezték, mit gondol az online vitáról, a USWNT védője, Naomi Girma reagált azokra a megjegyzésekre, amelyek egyes játékosok azon döntésével kapcsolatosak, hogy nem éneklik el a himnuszt, és a mérkőzés után ezt mondta a riportereknek:
"Azt hiszem, amikor kint vagyunk, a meccsre készülünk, nem ez van a középpontban" – mondta. "Szóval végső soron minden játékosnak megvan a választása.
picture

Naomi Girma

Fotó: AFP

A hétvégén sokan gyorsan megkérdőjelezték az amerikai játékosok elkötelezettségét a himnusz alatti hallgatásuk miatt, és azt állították, hogy nem a hazájukat képviselik a női világbajnokságon.
"Megtanítaná valaki a @USWNT-nek a ’Star Spangled Banner’ szövegét?” - tweetelte valaki. "A csendjük fülsüketítő volt."
"Senkinek sem szabadna megengedni, hogy viselje az amerikai zászlót, és képviselje az USA-t, ha nem hisz benne. A legtöbbjük még a szöveget sem tudja. Nemzetközi szégyen" - tette hozzá Bernard Bailey Kerik, New York város korábbi rendőrfőnöke.
Tehát az Amerikában való hit, a hazafiasság mértéke a himnusz éneklése. Micsoda érvelés!
Tartottak már ott ezek az emberek, hogy térdelni a himnusz alatt rossz. Most már az is gond, ha csak tisztelettel, csendben áll valaki a himnusz alatt.
Mi jöhet még? Csak az lehet majd válogatott, aki előtte levizsgázik himnuszéneklésből? Mindannyiunk identitásának része a himnuszunk, de annak éneklése nem feltétlenül az.
picture

Megan Rapinoe

Fotó: AFP

Közben mások megtapsolták a játékosokat, amiért hallgatnak, az egyikük pedig ezt üzente: "Hálás vagyok, hogy egy olyan országban élhetek, ahol nem kényszerítenek arra, hogy énekelj, vagy hogy a szívükre tegyék a kezüket az emberek."
Eközben az amerikai csapat egyik legjobbja, Megan Rapinoe hangot adott annak, hogy miért döntött úgy, hogy nem énekel a himnusz alatt. 2016 szeptemberében azzal került a címlapokra, hogy Colin Kaepernick, NFL-irányító példáját követve térdre ereszkedett a himnusz alatt, hogy segítsen felhívni a figyelmet a faji egyenlőtlenségekre és a rendőri brutalitásra. Egy hónappal később a The Players Tribune számára írt egy esszét, amelyben megmagyarázta döntését.
"Nem tapasztaltam személyesen rendőri túlkapást, faji profilozást, rendőri brutalitást vagy az utcán holtan fekvő családtag holttestének látványát” - írta. "De nem nézhetem tétlenül, hogy vannak emberek ebben az országban, akiknek ilyen szívfájdalmakkal kellett megküzdeniük.”
Megan Rapinoe jobb kezének kisujjában több hazafias érzelem van, mint Nikki Haley és a hozzá hasonlók egész testében.
A West Wingből vett fenti érvelés illik a himnuszra is, nemcsak a zászlóégetésre.
Ahogy a bohócsuli meg a politikusok nagy részére.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés