A csatár 10 évnyi profi pályafutás után szünetet tart a karrierjében.

Christen Press kiégett, és ezt nem félt kimondani.
Az amerikai női labdarúgó-válogatott egyik legjobb játékosa 10 évnyi profi játék után azt mondta, hogy a "koncentráció, az intenzitás és a prioritások meghatározása", ami ahhoz szükséges, hogy továbbra is a legmagasabb szinten játsszon, megviselte őt. Hozzátette, hogy miután édesanyja két évvel ezelőtt elhunyt, nem adott magának esélyt arra, hogy megfelelően gyászoljon.
Olympic Games (W)
Az amerikai férfi focisták foglalkoznak nőügyekkel, kiálltak az egyenlő bérezés mellett, sőt!
31/07/2021 13:02
Így inkább félreállt.
Az USWNT e havi két barátságos mérkőzése előtt Press bejelentette, hogy egy kis időre elvonul a játéktól. Mivel a klubjogai most az Angel City FC-nél vannak, amely csak 2022-ben kezdi meg az NWSL-szereplését, még hónapokba telhet, mire visszatér a pályára.
A mentális egészség a sportban az elmúlt másfél egyik fő beszédtémájává vált, mivel az életet megváltoztató járvány együtt járt azzal a növekvő megértéssel, hogy a mentális sérülések ugyanolyan károsak lehetnek a profi sportolók számára, mint a fizikaiak.

Christen Press az amerikai csapat egyik legjobbja

Fotó: Getty Images

A világ leghíresebb sportolói közül kettő, Simone Biles és Naomi Osaka idén még inkább előtérbe helyezte a kérdést, amikor mindketten szünetet tartottak a sportágukban. Biles az olimpia közepén tett így.
"Az, hogy Christen képes volt megismerni önmagát, és rájött, hogy szüksége van egy kis időre, csodálatra méltó, és szerintem ugyanez igaz Simone-ra és Naomira is" - mondta Lynn Williams, az USWNT csatára.
Sokak számára a világjárvány jelenthette a kitörési pontot. Az amerikai női válogatott 2020-ban több hónapos tétlenséggel küzdött, mielőtt az év második felében végre visszatért volna. De amikor visszatértek, már nem volt ugyanaz a nyitott környezet, mint korábban.

Lynn Williams

Fotó: AFP

A csapat szigorú protokollt tart be, amikor összegyűlik, és korlátozza, hogy az egyes játékosok mennyi időn át érintkezhetnek a külvilággal, sőt még a saját csapattársaikkal is.
"Azt hiszem, hogy a Covid nagyobb csapást mér az emberekre, mint azt mindannyian gondolnánk." – tette hozzá Williams.
A világjárvány hatása élesen érezhető volt az idei nyári olimpián is. Ünnep helyett Tokió inkább egy hermetikusan lezárt buboréknak tűnt. Nem voltak szurkolók, és nem volt kapcsolat a külvilággal.
"Megpróbáltuk a legjobbat kihozni magunkból az olimpián, de nagyon nehéz volt. Nem mehetsz ki a szabadba, 38 napon keresztül mindig ugyanazzal a három emberrel ülsz egy asztalnál minden étkezésnél; az ilyen dolgok megviselik az embert." – nyilatkozta erről Alex Morgan, a világ egyik legjobb labdarúgója.

Alex Morgan

Fotó: Getty Images

Az USWNT játéka nem volt önmagához méltó Japánban. Megan Rapinoe-ék bronzérmet szereztek, pedig az olimpiára az aranyérem egyik legnagyobb esélyeseként érkeztek. Nem lenne teljesen pontos a csapat alulteljesítését az elszigeteltségre fogni, mivel Japánban minden csapat ugyanazokkal a körülményekkel küzdött, de egyértelmű, hogy ezek mélyen érintették az Egyesült Államokat.
"Számomra az olimpia mentálisan kimerítő volt. Még mindig nem csak az eredményt és az olimpián megtett utat dolgozom fel, hanem az utóhatásokat, az ezzel járó összes érzelmet is." – folytatta Morgan.
A saját mentális állapotukkal kapcsolatos tudatosságuk növekedésével az USWNT játékosai különböző módokon próbáltak megbirkózni.
"A családomra, a csapattársaimra támaszkodom. Imádok villásreggelizni és kávézni menni, ragaszkodom a normális élethez, a pihenéshez és a gondolkodáshoz." – ezt már megint Williams mondta.

Mallory Pugh

Fotó: AFP

"Több mint egy éve dolgozom egy sportpszichológussal. És ez óriási segítség volt számomra. Úgy érzem, hogy ez az egész életemben segített, és abban, ahogyan a dolgokat látom. Szóval, én egy hatalmas szószólója vagyok ennek." – mesélte Mallory Pugh, a 2019-ben világbajnok amerikai csapat tagja.
"Van egy napi kétszeri meditációs gyakorlatom, amire a dekompresszió és a dolgok feldolgozása érdekében támaszkodom, és ez olyasvalami, amit a nagy tornákon belül, de a nagy tornákon kívül is csinálok, és ez tényleg olyasmi, amit azért csinálok, hogy nap mint nap egyensúlyba hozzam magam." – nyilatkozta Christen Press.
Press lépése emlékeztet arra, hogy a profi sportolói lét minden kiváltsága mellett vannak egyedi stresszfaktorok is. Mindennél jobban emlékeztet arra, hogy minden sportoló - függetlenül attól, hogy mennyire gazdag, híres vagy sikeres - mégiscsak ember.
via goal.com

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Olympic Games (W)
Tokió lehet a favorit, veteránokkal teli amerikai női focicsapat utolsó tánca
21/07/2021 09:08
Olympic Games (W)
Anyaként készül a második olimpiai aranyára a világklasszis focista
18/07/2021 13:25