A két amerikai válogatott közti viszonyt nem a nemek harca jellemzi.

"Unod már a sok macsót, aki a jövődről dönt? Az is nőügy" – idézzük Linczényi Márkó örökbecsű sorait a Nőügy című dalából.
Nem ez az első alkalom, hogy a férfi focisták támogatásukról biztosították női honfitársaik nemi diszkriminációs perét az amerikai futballszövetség ellen, amely 66 millió dolláros kártérítést követel az egyenlő bérezésről szóló törvény alapján.
Labdarúgás
Osaka után egy klasszis focista is szünetet tart a karrierjében, mert kiégett
24/09/2021 19:38
Ezúttal azonban kritikus ponton, mivel Alex Morganék fellebbeznek egy 2020. májusi kerületi bírósági ítélet ellen, amely a szövetségnek adott igazat, abban a reményben, hogy az ügyet visszaküldik a kerületi bíróságra, hogy esküdtszék tárgyalja meg.
Az Egyesült Államok Labdarúgó-szövetsége az Egyesült Államok férfi és női válogatottjait az "Egy nemzet. Egy csapat."-szlogennel hirdeti. – áll a közleményben.
"A szövetség azonban több mint harminc éven keresztül másodosztályú állampolgárként kezelte a női válogatott játékosokat, hátrányosan megkülönböztetve őket a bérek és a munkakörülmények tekintetében, és kevesebbet fizetve nekik, mint a férfi válogatott játékosoknak, még akkor is, amikor a szövetség rendkívüli pénzügyi gyarapodásnak örvendhetett. A szövetség soha nem ajánlott vagy biztosított egyenlő bért a nőknek, és a kerületi bíróság ellenkező értelmű megállapítása nem egyeztethető össze a tényekkel.”
A férficsapat szerint R. Gary Klausner amerikai kerületi bíró "túlságosan leegyszerűsített matematikára" támaszkodott, amikor úgy döntött, hogy a nők többet kaptak, mint a férfiak, amikor összeadta a férfiaknak és a nőknek fizetett kompenzációt, és elosztotta azt a mérkőzések teljes számával.
Megan Rapinoe-nak és társainak azonban csak úgy sikerült elérniük ugyanezt a meccsenkénti összfizetést, hogy rendkívüli sikereket értek el a pályán, többek között két világbajnoki győzelmet arattak a vizsgált időszakban.
Ugyanebben a periódusban a férfi válogatott több mint 30 év után először nem jutott ki a világbajnokságra.
"Egy nő bére nem egyenlő egy férfiéval, ha a nőnek következetesen jobb eredményeket kell elérnie pusztán azért, hogy ugyanoda jusson." – írják a férfi focisták. "Ha a nők kevesebb mérkőzést nyertek volna, vagy ha a kerületi bíróság a férfiak teljesítményének egy reprezentatívabb időszakát elemezte volna összehasonlítási pontként, a mérkőzésenkénti különbség nyilvánvaló, kirívó és tagadhatatlan lett volna."

Alex Morganék két nyert meccsre vannak az olimpiai bajnoki címtől

Fotó: AFP

A férfiak hozzátették, hogy kollektív szerződésüket 2011-ben, a pénzügyi válság árnyékában írták alá, míg a nők szerződéséről 2017-ben tárgyaltak, miután a szövetség hatalmas pénzügyi növekedést tapasztalhatott.
"Tekintettel a szövetség drámaian javuló anyagi helyzetére, a nőknek legalább háromszor annyi kártérítés járt volna, mint amennyit a férfiak megállapodása tartalmazott." – írják.
A szövetség nem reagált azonnal a megkeresésre, de a hónap elején azt kommunikálta, hogy "elkötelezettek az egyenlő bérezés mellett", és hozzátették, hogy továbbra is a bírósági rendszeren kívüli megoldásra törekszenek a játékosokkal.
Az időzítés kiváló, az amerikai női válogatott éppen pénteken jutott be a tokiói olimpia elődöntőjébe, miután a negyeddöntőben büntetőkkel búcsúztatta Hollandiát.
"Nincs mit, tök alap: nők, férfiak
Nem bonyolult, ennyi a matek: nők meg férfiak
Te is megérted, nem agysebészet: nők és férfiak
Nőügy, férfiügy, közügy: tök alap
Nőügy, férfiügy, közügy: tök alap"
- mondja Linczényi Márkó a fentebb idézett számában.
via Sky Sports

Aki szeretne az olimpia alatt is a cikkeinkről és a híreinkről első kézből tájékozódni, itt tud feliratkozni a hírlevelünkre!
Olympic Games
Az olimpiai bajnok, kétszeres vb-győztes amerikai klasszis még nem döntött a jövőjéről
18/08/2021 14:29
Olympic Games (W)
Tokió lehet a favorit, veteránokkal teli amerikai női focicsapat utolsó tánca
21/07/2021 09:08