Új célokkal tért vissza a pályára Alex Morgan, az Egyesült Államok olimpiai bajnok, kétszeres vb-aranyérmes labdarúgója, miután tavaly májusban életet adott lányának, Charlie-nak. 


Alex Morgan gólja az Egyesült Államok múlt heti, Argentína elleni 6–0-s győzelme során nem tűnt fontosnak a nagy képet tekintve. Végül is az amerikai női válogatott (USWNT) már 4–0-ra vezetett a SheBelieves-kupa fináléjában. Alex Morgan számára azonban ez a találat a mindent jelentette.
A 2019-es világbajnokság elődöntője óta ez volt az első találata az USA együttesében, miután tavaly májusban megszülte lányát, Charlie-t. Ez karrierje egyik fejezetének végét és a következő kezdetét jelentette. És egyben szimbolizálta megújult célját új kettős, profi sportolói és anyai szerepében.
Sportok
Ronaldinho keményen dolgozik, hogy a teqball már 2028-ban olimpiai sportág legyen
01/10/2022 - 17:57
Morgan útja vissza a pályára először úgy tűnt, mintha sietős és kényelmetlen lenne. Úgy tűnt, hogy az olimpiai bajnok, kétszeres vb-aranyérmes csatárnak körülbelül két hónapja lesz arra, hogy formába hozza magát és alkalmas legyen a tokiói olimpián való részvételre. Az még egy világklasszis sportoló számára is komoly nehézséget jelentett volna.
Szülése után három hónappal focizott volna az olimpián, Tokióig a pályán kívül is harcolhat tovább a nők egyenjogúságáért | Eurosport
Alex Morgan, az olimpiai bajnok, kétszeres vb-aranyérmes amerikai labdarúgó úgy tervezte, hogy ezen a nyáron, néhány héttel a szülése után már vissza is tér a pályára, hogy ott lehessen a tokiói olimpián. A lánya még áprilisban világra jön, de Tokióban majd csak jövőre léphet pályára a világ egyik legjobbja, aki addig tovább harcolhat a nők egyenjogúságáért.
"Mindenképpen a legjobbamat szerettem volna nyújtani a 2020-as tokiói olimpián. De tudtam, hogy őszintén szólva, némely feltétel valóban nem rajtam múlt. Az viszont igen, hogyan fog helyreállni a testem." - nyilatkozta Alex Morgan.
Az olimpia elhalasztása haladékot adott számára és nagyobb esélyt nyújtott neki arra, hogy fokozatosabb ütemben térjen vissza a pályára, és lendüljön formába. 
"Mivel ezt nem kellett átélnem és megnyújthattam a szülés utáni pihenőt, majd a visszatérés folyamatát, nincs más módja annak, mint hogy úgy fogalmazzak: nagyon hasznos volt."
Ennek ellenére a terhesség, a szülés és a csecsemő gondozása közben való visszatérés Morgan előző, magas szintjére - bármilyen időtartamon belül - soha nem lenne könnyű teljesítmény.
Dr. James Pivarnik, a Michigani Állami Egyetem kineziológiai és epidemiológiai professzora, aki a terhességet és a sportot tanulmányozza, elmondta a goal.com-nak, hogy általában a csúcskategóriás sportolók egyedülállóan képesek kezelni a szülés utáni visszatérés kihívásait.
"A profi szinten rengeteg dolognak kell megfelelni. Remek genetikával kell rendelkezni, az évek során nagyszerű képzést és sok tapasztalat megszerzésére van szükség. Hosszú órákat kellett megtenni, és sok mindent le kell győzni, hogy eljusson ide valaki."
Fél évvel a szülése után debütált a Spursben a kétszeres vb-győztes csatár, a teázós gólörömre még nem volt alkalma | Eurosport
Az olimpia bajnok, kétszeres világbajnok futballista, Alex Morgan november második hétvégéjén végre bemutatkozhatott új csapatában, az angol Szuperligában szereplő Tottenhamben. A világ egyik legjobb női labdarúgója mozgalmas éven van túl, májusban megszületett a kislánya, és egy térdsérülést is maga mögött kellett tudnia.
Amikor visszatért a pályára, Morgan új valósággal találkozott. Sok profi sportolónak meglehetősen sok leállással kell megküzdenie. Természetesen a legtöbb nap keményen edzenek, de több tervezett csapattevékenységük csak néhány óráig tart. Bármely anya számára a leállás röpke is lehet. 
"Az életem határozottan 180 fokos fordulatot vett. Ha délután szünet adódik az edzés vagy bármi más között, az nem olyan, mint korábban, amikor azt mondhattam magamban, hogy 'ó,
 hadd feküdjek le, hadd nézzek tévét és hadd szundítsak egyet'. Egész idő alatt Charlie-val lógok. Teljesen oda vagyok érte, de egészen más a helyzet, az biztos."
Amikor a válogatottal készül, Morgan új rutinja magában foglalja csapattársainak teljes kihasználását tényleges bébiszitterként is - ezt a szerepet persze ők több mint szívesen töltik be.
"Olyan szórakoztató, ami Charlie körül van, és ahogy megszokja, hogy körülötte mennyi ember van, különböző személyek, akik
 játszanak vele, és hogy hihetetlen nők vannak vele ilyenkor, és ez egy erős kapocs. 
Olyan intenzív a környezet, és ő csak felderíti a szobát, ahol éppen van, és azt hiszem, ez mindenkit felvillanyoz."
Az ünnepek alatt lett koronavírusos az olimpiai bajnok, kétszeres vb-aranyérmes klasszis | Eurosport
A londoni olimpián aranyérmes, kétszeres világbajnok amerikai labdarúgó, Alex Morgan a Twitteren jelentette be a héten, hogy ő és a családja is pozitív koronavírus-tesztet produkált a karácsonyi ünnepek alatt. A 31 éves klasszist ezt követően kihagyták a válogatott keretből, amely januárban edzőtáborozik és ebben a hónapban két barátságos mérkőzést is játszik Kolumbia ellen.
Az USWNT tagjai 2017 óta nem fogadtak kisbabát, akkor Sydney Leroux egy skandináviai kirándulásra vitte magával csecsemő fiát, Cassiust. Négy évvel később Vlatko Andonovski vezetőedző több mint boldog, hogy Charlie bekerült meghívottak közé, még ha nem is játékosként.
"Ez összehozza a csapatot" - mondta Andonovski. "Bizonyos fokig Charlie olyan, mint egy játék, az összes játékos köré gyűlt és élvezte az élményt, amit ő jelent nekünk, és ez csak boldogságot hozott a csapatnak."
Morgan tudja, hogy több mérkőzésre van szüksége ahhoz, hogy visszatérjen a korábbi világszínvonalú szintjéhez. A Tottenhamben rövid időt töltött, mindössze öt alkalommal lépett pályára, mielőtt december végén visszatért volna az Egyesült Államokba. Most az Orlando Pride-nél van az NWSL-szezon előtt, remélve, hogy sok lehetőséget kap majd. Amikor játszik, új célja van. Most már nem csak magának játszik. Képviseli a családját, a lányát és másokat abban a reményben, hogy a nyomdokaiba lépnek.
"Példa szeretnék lenni más női sportolók számára, akik anyukák is, vagy anyukák akarnak lenni - tudva, hogy a gyerekeik megszületése után is a játékhoz tartoznak. 
Lehetsz anya, és továbbra is lehetsz egyben topjátékos is,
 továbbra is szeretném ezt megmutatni, és ez volt az első lépés ehhez." -
nyilatkozta Morgan az argentinoknak lőtt gólja után.

Alex-Morgan-min.jpg

Fotó: Eurosport

via goal.com
Sportok
Potyognak a magyar érmek a kajak-kenu pályán - Kövesd nálunk az Eb-ket!
21/08/2022 - 09:19
Sportok
Kopasz Bálint arany-, a női kenupáros és Adolf Balázs ezüstérmes - Kövesd velünk az Eb-ket!
20/08/2022 - 16:54