Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Modern kori szüfrazsett: végre egy nő is bíráskodott férfi foci-vb-meccsen

Takács Márton

Frissítve 02/12/2022 - 22:08 GMT+1

Foci-vb: A francia Stephanie Frappart lett az első női játékvezető, aki férfi labdarúgó-világbajnokságon bíráskodott, a csütörtöki Costa Rica-Németország csoportmérkőzésen dirigálhatott. Most még ott tartunk, 2022 decemberében, hogy már a puszta jelenléte sokkal többet számított, mint a teljesítménye.

Interjú Stephanie Frappart-ral, aki első nőként fújt férfi vb-meccset

Stephanie Frappart történelmet írt, ő lett az első nő, aki férfi foci-vb-meccsen bíráskodott.
Ha kiválasztanak a világbajnokságra, hogyan mondhatnánk, hogy nem megyünk?"
Tette fel az egymillió forintos kérdést Stephanie Frappart, az első női játékvezető, aki csütörtökön férfi világbajnoki mérkőzést dirigált.
1930-ban rendezték az első férfi labdarúgó-világbajnokságot, 2022 telén jutottunk el odáig, hogy a vb-k történetében először női játékvezetők is szerephez juthassanak. Laza 92 évet kellett erre várni.
A katari tornára delegált hat nő közül a francia Stephanie Frappart, a ruandai Salima Mukansanga és a japán Yoshimi Yamashita a játékvezetők, míg a brazil Neuza Back, a mexikói Karen Díaz Medina és az amerikai Kathryn Nesbitt az asszisztensek között szerepel a szaknévsorban.
A vb 36 fős játékvezetői stábjában mindössze 3 nő található. Egyenlőség? Ugyan már. Kegy.
De pláne Katarban még ennek is örülni kell.
picture

Stephanie Frappart és társai a történelmi napon

Fotó: AFP

A sporttörténelmi nap konkrétan 2022. december 2-án a Costa Rica-Németország (2-4) csoportmérkőzésre esett. Ráadásul a francia Stéphanie Frappart két partjelzője is nő volt, Neuza Back és Karen Díaz Medina személyében.
Ők lettek a 21. század sportjának szüfrazsettjei, ők törték át az üvegplafont.
A torinói ATP-világbajnokságon nem számított meglepésnek, hogy női székbíró működjön közre. Körülbelül két éve ilyenkor Kim Ng lett az első nő például, aki egy major-ligában szereplő baseball-csapatot, a Miami Marlinst vezethetett GM-ként.
Ahogy az amerikai női labdarúgó-válogatottnak - amelyik sokkal eredményesebb, mint a férfi – egységesen kellett kiállnia és éveken át tartó küzdelemben elérni, hogy játékosait is úgy fizessék meg, mint az erősebb nemhez tartozó kollégáikat.
picture

Stephanie Frappart üzent, hogy Katarban is megértsék

Fotó: AFP

Annak a szervezetnek a feje mondta ezt, amely politikusok hathatós segítségével juttatta Katarnak ezt a vb-t, télre időzítve azt. Nyilván azóta is pacsizik a VIP-szektorban politikusokkal, miközben a FIFA nem engedte a szivárványos karszalag viselését az azt hordani kívánó csapatkapitányoknak, de ebben a témában is kettős mércét alkalmaz.
Minden ilyen döntésük politika, csak szólunk. Miközben fejeseik minden eszközükkel a torna depolitizálására törekszenek.
Stephanie Frappart szerint a női játékvezetők jelenléte a világbajnokságon segít pozitív üzenetet küldeni a nők jogairól Katarban.
"Tudjuk, hogy ebben az országban milyen nehézségek adódnak a nők számára" - mondta Frappart a BBC cikke szerint. "De úgy gondolom és remélem, hogy ez a világbajnokság segíteni fog nekik.
Engem mindig szívesen fogadtak Katarban, szóval nincs semmi probléma. Nem félek odamenni, de remélem, hogy ez a világbajnokság segíteni fog nekik is a jövőben."
picture

Stephanie Frappart fegyelmezés közben

Fotó: AFP

A szigorú muzulmán törvényeket követő Öböl-menti államot sokan bírálták az azonos neműek közötti kapcsolatok tilalma és a vendégmunkásokkal szembeni bánásmódja miatt.
Az Amnesty International emberi jogi szervezet szerint a nők és az LMBTQ+ emberek "továbbra is diszkriminációval szembesülnek a törvényekben és a gyakorlatban".
Egy olyan országban van ez a vb, ahol a katari nők kénytelenek engedélyt kérni egy férfi gyámtól, ha házasodni, dolgozni, külföldre utazni, tanulni szeretnének.
Leah Williamson, az Európa-bajnok angol női válogatott Arsenalban játszó csapatkapitánya azt mondta, hogy "nem érdekli" a katari torna megtekintése, míg csapattársa, Beth Mead szerint "kiábrándító", hogy Katarban rendezik a világbajnokságot.
Frappart azt is elmondta, hogy nem utasíthatta vissza a lehetőséget, hogy férfi világbajnokságon bíráskodjon.
A férfi világbajnokság a világ legfontosabb versenye, nem csak a labdarúgásban.
picture

Mintha egy bokszringben lett volna

Fotó: AFP

A vb-ről való előzetes várakozásairól így nyilatkozott:
"A mérkőzéseken mindig nagy a nyomás. És ha nő vagy, még nagyobb a nyomás, mert ez mindig újdonságot jelent.
Ismerjük a nyomást. De azt hiszem, nem fogunk megváltozni - nyugodtak leszünk, összpontosítunk, koncentrálunk. Nem kell gondolnunk a médiára, csak koncentrálnunk a pályán történtekre."
Megtörtént a bemutatkozása, panasz nem érhette az elvégzett munka minőségét. Miközben most még ott tartunk, hogy már a puszta jelenléte sokkal többet számított, mint a teljesítménye.
Inspiráló lehet a szerepvállalása másoknak is, és remélhetőleg minél előbb eljutunk odáig, hogy természetes legyen, hogy férfiak által játszott focimeccseket is vezetnek nők.
picture

Stephanie Frappart került a középpontba

Fotó: AFP

Nem csak egyet a vb utolsó csoportkörében, hanem bármennyit, annyit akár, mint a férfi sporik.
Egy elnyomó államban, a korrupt Nemzetközi Labdarúgó-szövetség által rendezett tornán, a világ egyik legnagyobb sportrendezvényén, egy (három) nő került a középpontba 90 perc erejéig.
Legyen ez a kezdet és ne a vég.

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés