Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A FIFA folytatja ámokfutását, büntetés járhat a vb-n szivárványszínű karszalagot viselőknek

Takács Márton

Frissítve 21/11/2022 - 12:13 GMT+1

Nem viselhetik büntetés nélkül a katari világbajnokságon a ’One Love’-feliratú szivárványszínű karszalagot a válogatottak csapatkapitányai. A FIFA vasárnap közölte ezt az érintett országokkal, amelynek szövetségei azóta vissza is léptek az ötlettől.

Ennek a karszalagnak a viselését tiltotta meg a FIFA a katari vb-n

Fotó: AFP

Az angol, a holland és a német csékák sem fogják viselni ’One Love”-karszalagot a katari vb-n.
"Az úgy van, hogy mi, emberi lények szabadon születtünk, egyenlő méltósággal és joggal, ésszel és lelkiismerettel, egymással szemben ekként testvéri szellemben viseltetvén… Azt mondja a szótár, hogy az toleráns, aki mások ellenkező meggyőződését tiszteletben tartja."
(részlet Esterházy Péter 1… Beszéd (Avagy pozitív, egész, vagyis természetes számok) című, a Budapest Pride 2014-es megnyitóján elmondott beszédéből)
A 2022-es labdarúgó-világbajnokság házigazdája, Katar szabadságellenessége odáig terjed, hogy ott még most is börtönbüntetés jár az azonos neműek kapcsolatáért. Ezt a fent részletezett tiszteletet, egyenlő méltóságot vonja meg saját állampolgárainak egy részétől ez a közel-keleti arab emírség. A FIFA pedig a sokadik döntésével kvázi elnézi ezt neki a saját, jól felfogott anyagi érdekei miatt.
A vb néhány európai résztvevője már évek óta demonstrál a homoszexuálisokat érő negatív diszkrimináció ellen a ’One Love’-kampány keretében, ezeknek az országoknak a válogatottjai (például Anglia, Dánia, Hollandia, Németország) Katarban pláne fontosnak tartják, hogy megmutassák ellenvéleményüket és kifejezzék szolidaritásukat az elnyomott és büntetett kisebbségekkel szemben.
"Az volna jó, ha nem volna miről beszélni, de ahogy a bölcs Sztálin mondta, nincs ember, nincs probléma. Van ember, van probléma."
(EP, ugyanott)
Az említett csapatok törekvéseinek lengetett most be a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség. A most használata azért indokolt, mert a Telegraph cikke szerint Mark Bullingham, az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) vezetője a Radio 5 rádióban elárulta, hogy a FIFA csak vasárnap este közölte velük, hogy a szivárványos karszalag a pályán történő szankcióhoz, sárga laphoz vezet. A döntés miatt az FA mélységesen csalódott.
picture

Manuel Neuer tervének is lőhettek?

Fotó: AFP

Anglia hétfőn 14 órától Irán ellen kezdi meg vb-szereplését. Tehát 24 óra sem telik el a Gianni Infantinóék friss direktívája és a kezdő sípszó között. Elegáns. Mondjuk közéjük is lövethettek volna.
"Néhány európai nemzetnél, akik vállalták, hogy Katarban viselik a karszalagot, aggodalomra ad okot, hogy a csapatkapitányt már a mérkőzés kezdetekor sárga lappal büntethetik, bár ezt még nem közölték a játékosokkal" - áll a Telegraph cikkében.
Kane egyike annak a 10 csapatkapitánynak, akik a vasárnapi figyelmeztetés előtt jelezték, hogy viselni fogják a ’OneLove’ karszalagot - amely egy "minden hátteret reprezentáló színeket tartalmazó szívet" tartalmaz.
E tíz nemzeti csapatból kilenc kvalifikálta magát az idei katari tornára, ahol az azonos neműek kapcsolatai és az azonos neműek kapcsolatainak népszerűsítése egyaránt büntetendő.
"Megtiszteltetés számomra, hogy csatlakozhatok a csapatkapitány társaimhoz, és támogathatom a fontos OneLove-kampányt" - nyilatkozta Kane korábban.
"Kapitányként lehet, hogy a pályán mindannyian egymás ellen versenyzünk, de együtt állunk ki a diszkrimináció minden formája ellen.
Ez még inkább aktuális egy olyan időszakban, amikor a megosztottság gyakori a társadalomban. Ha együtt viseljük a karszalagot a csapataink nevében, egyértelmű üzenetet küldünk, amikor a világ figyel." – tette hozzá a Tottenham csatára.
picture

Az asztalról nem kerül fel a karokra

Fotó: AFP

Nos, azóta az angol, a walesi, a belga, a dán, a német, a holland és a svájci labdarúgó-szövetség közös nyilatkozatában megerősítette, hogy visszakoznak, elvetik a OneLove-kampány folytatására vonatkozó terveiket, többek között sem Virgil van Dijk, sem Harry Kane nem fogja viselni a OneLove-karszalagot a világbajnokságon, nehogy bármilyen büntetés érje őket.
"Mindenki olykor kisebbség."
(EP, ugyanott)
Hollandia kezdeményezte ezt az ötletet még 2020-ban, és a Kane-féle Anglia mellett Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Norvégia, Svédország, Svájc és Wales is támogatja.
Csak a FIFA nem, amelynek a pénz minden alapvető emberi jognál és értéknél is fontosabb.
"Vajon egy egész karos szivárványos tetoválásért is járna a bünti?" – tette fel a költői kérdést az Eurosport szerkesztőségi WhatsApp-csoportjában a hírre reagálva a FIFA korábbi politikamentességet kérő közleményéről extra szintű véleménycikket író kollégánk, Gecsei Dina.
picture

Joshua Kimmich is csak fejvesztés terhe mellett hordhatja ezta a karszalagot

Fotó: AFP

Hogyan lehetséges, hogy ilyen válságos időkben valakiket ennyire bánt egy szivárványos zászló? Ilyen törékeny lenne a hazafiság, hogy egy hat színből álló zászló lenyomja?
A FIFA nevű bűnszövetkezetet ilyen pimf kérdések nem izgatják, a posztján magát további négyre megerősítő Infantino elnök mondjuk előző nap még melegnek érezte magát borzasztó nyilatkozatában, majd másnapra kvázi betiltott egy karszalagot, amelyet azért viselnek, hogy elősegítsék a befogadást és elítélő üzenetet küldjenek a diszkrimináció mindenféle fajtája ellen.
Lehet továbbmenni, nincs itt semmi látnivaló, az elnök és társai tovább zabálhatják a boros csirkét meg a szarvashúsos pizzát, ahogy Az utolsó cserkészben mondja Bruce Willis és Damon Wayans.
Katarban még drágább az életed.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés