Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Szivárványos karszalaggal demonstrálnak Katarban a csapatkapitányok

Minich Réka

Publikálva 19/11/2022 - 17:40 GMT+1

2020-ban Hollandiából indult az a kezdeményezés, aminek keretein belül „One Love” feliratú, szivárványszínű csapatkapitányi karszalaggal lépnek pályára a csapatok, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a diszkrimináció ellen. A FIFA ugyan igyekszik távol tartani a politikát a pályától, de már többen is jelezték, hogy a büntetést is vállalják, de akkor sem változtatnak a terveiken.

Manuel Neuer wird die "One Love"-Armbinde tragen

Fotó: SID

Hiába adott ki a világbajnokság kezdete előtt egy hivatalos listát arról a FIFA, hogy egyes fordulókban milyen kampány mellett fognak kiállni a csapatkapitányi karszalagokkal, néhány csapat mindenképpen szivárványos szalaggal játszana.
Mióta Katar elnyerte a 2022-es világbajnokság rendezési jogát, azóta egyre inkább rivaldafénybe kerül az országban tapasztalható emberi jogsértések sora. Gianni Infantino egy nappal a nyitómeccs előtt képmutatással vádolta meg a nyugatiakat, hiszen szerinte tagadhatatlan, hogy történtek előrelépések az arab országban, elsősorban a bevándorló munkások munkakörülményeinek javításával kapcsolatban.
A FIFA elnökének egészen furcsa érvelést tartalmazó beszédében arról már nem nagyon esett szó, hogy egy olyan országban rendezik meg a világ második legnagyobb sporteseményét, ahol még ma is börtönbüntetés jár az azonos neműek kapcsolatáért. Néhány európai résztvevő már hosszabb ideje demonstrál a homoszexuálisokat érő negatív diszkrimináció ellen a „One Love” kampány keretében és Katarban különösen fontosnak tartják, hogy folytassák a kiállásukat.
A FIFA szombaton kiadott nyilatkozata szerint 3 különböző ENSZ szervezettel együttműködve minden fordulóban más szlogen fog szerepelni a csapatkapitányi karszalagokon, amiket minden kapitánynak kötelező viselnie. A különböző szociális problémákkal foglalkozó feliratok között a negyeddöntőben ott lesz a #NoDiscrimination is, de ezt sokan kevésnek érzik.
picture

Die One-Love-Binde am Arm von Joshua Kimmich

Fotó: Getty Images

A torna előtti hivatalos sajtótájékoztatókon Manuel Neuer a német válogatott kapusa már jelezte is, hogy .
„A Német Szövetség (DFB) részéről támogatják a kiállásunkat, egyáltalán nem aggódom, hogy milyen negatívumok érhetnek emiatt minket. Tudom, hogy több európai résztvevő is hordani fogja a szivárványos karszalagot, hiszek benne, hogy a közös állásfoglalásunknak ereje van.”
A németek azt is hangsúlyozták, hogy nem a FIFA és az ENSZ együttműködése ellen vannak, ezt pedig tettekkel is bizonyítják. A DFB 5 éven keresztül, évi 1 millió euróval támogatni fog egy nepáli SOS Gyermekfalut. A szövetség elnöke, Bernd Neuendorf kiemelte, hogy azért is választották Nepált, mert innen is tömegesen érkeztek Katarba munkások a stadionok építésére, sokan közülük viszont nem élték túl a körülményeket.
Dánia korábban kérvényezte, hogy az „Emberi jogok mindenkinek” feliratú tréningmezben edzhessen a torna alatt, de természetesen nem kapott rá engedélyt a nemzetközi szövetségtől. Ennek ellenére többféle módon is ki fognak állni az emberi jogok mellett. A mezeiket gyártó Hummel fekete, egyszínű, felirat nélküli harmadik számú mezt készített a tornára. Most Christian Eriksenmegerősítette, hogy Simon Kjaer csapatkapitány is a One Love karszalagjában fog pályára lépni.
„A One Love szivárványos karszalagját használjuk. Meg fogjuk vizsgálni, hogy mit tehetünk még a torna alatt, de célunk, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk.”
Az Angol Szövetség (FA) még pénteken adott ki nyilatkozatot, miután két hónapja nem kaptak választ a FIFA-tól arra a kérdésükre, hogy a világbajnokságon is használhatják-e a One Love karszalagját. Az FA elnöke, Mark Bullinghamígy nyilatkozott:
„Van esélye annak, hogy büntetést fogunk kapni, de ha így lesz akkor majd kifizetjük. Fontos, hogy kiálljunk azok mellett az értékek mellett, amit mindig is fontosnak gondoltunk, így természetesen Katarban is ezt fogjuk tenni.
Szomorú, hogy sok LMBTQ drukker nem mert eljönni drukkolni a csapatának, tudom, hogy Angliában is sokan döntöttek így. Szerencsére korábban tényleg sikerült javítani a bevándorló munkások munkakörülményein, de fontos, hogy továbbra is felhívjuk a figyelmet a többi problémára is. A többi európai országgal együtt nyomás alatt fogjuk tartani a nemzetközi szövetséget.”
A világbajnokság vasárnap kezdődik, magyar idő szerint 17 órakor a házigazda Katar Ecuador ellen lép pályára.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés