Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Németország kiesett, Japán legyőzte a két nagyágyút és csoportelső

Eurosport Magyarország

Frissítve 01/12/2022 - 22:36 GMT+1

Japán óriási meglepetésre legyőzte Spanyolországot és Németországot is a katari foci-vb-n, így csoportelsőként jutott tovább. Németország nyert Costa Rica ellen, de búcsúzott a világbajnokságtól.

Arra van a továbbjutás - mutatja Tanaka

Fotó: AFP

Óriási meglepetést okozva Japán az E csoport másik korábbi világbajnokát, Spanyolországot is legyőzte, így első helyen lépett a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjébe, míg Németország sorozatban második tornáján búcsúzott a csoportkörben.
A japánok a spanyolok elleni összecsapáson korán hátrányba kerültek, de a második félidő elején gyors gólokkal - a második véleményes szituációban született - fordítottak, majd előnyüket megőrizve 2-1-re nyertek.
A csoport másik mérkőzésén a németek gyors vezetésük után a második félidőben hátrányba kerültek Costa Ricával szemben, de végül fordítani, és 4-2-re győzni tudtak, ez azonban kevésnek bizonyult a továbbjutáshoz.
Japán hétfőn Horvátországgal, Spanyolország kedden Marokkóval játszik a nyolc közé jutásért.

JAPÁN - SPANYOLORSZÁG ÖSSZEFOGLALÓ

Nyomasztó spanyol mezőnyfölényt hozott az első félidő, amelyen gyorsan vezetést szerzett az európai együttes.
A japánok hátrányban sem jöttek ki a biztos fedezékből, továbbra is védőfalat vontak a térfelük közepén: öt védőjük előtt négy középpályás szerepelt, elsősorban védekezési feladattal. A spanyolok szorgosan járatták a labdát, de azzal sokszor akkor sem indultak kontrára, amikor véletlenül kinyílt volna előttük a terület.
Inkább forgatták az oldalakat, esetleg hátrafelé játszottak, így viszont minimális veszélyt jelentettek ellenfelük kapujára. A gólszerző Moratának akadt még egy lövése, illetve Azpilicueta felfutásaiban volt spiritusz.
A második félidő elején a japánok váratlanul és gyorsan, három perc alatt fordítottak - szünetben becserélt két játékosuk góllal és gólpasszal segített -, majd folytatódott az első félidő meddő spanyol mezőnyfölénye. Luis Enrique friss spanyol támadókat vetett be, de a hajráig nem volt benne a csapata játékában a gól, akkor pedig hiába akadtak lehetőségeik, azokból nem sikerült egyenlíteniük.

NÉMETORSZÁG - COSTA RICA ÖSSZEFOGLALÓ

A találkozó több szempontból is történelmi volt, hiszen első alkalommal dirigált női játékvezetői hármas, valamint Manuel Neuer, a németek kapusa a 19. vb-meccsén lépett pályára, ezzel a hálóőrök között az örökrangsor élére ugrott.
A németek szinte végig egykapuzták az első félidőt, de igazán csak egy akciót tudtak hibátlanul végigvinni a tíz emberrel védekező rivális ellen, ezt pedig Serge Gnabry révén gólra is váltották.
Costa Rica a félidő utolsó pillanataiban kis híján egyenlített: Niklas Süle és Antonio Rüdiger közösen hozták helyzetbe Keysher Fullert, aki azonban elrontotta a ziccert.
A fordulást követően néhány perc után az addig csendesebb szurkolók felhördültek, no nem a pályán történtek miatt, hanem mert kiderült, Japán a másik mérkőzésen fordított a spanyolok ellen.
Mindez azt jelentette, hogy a németeknek minél több gólt kellene szerezniük - és bízniuk a spanyolokban -, míg Costa Rica előtt felcsillant a továbbjutás reménye egy esetleges győzelemmel.
A németek természetesen nagy erőkkel kezdtek rohamozni, de Costa Rica egy remek támadás végén egyenlített, nagyon nehéz helyzetbe sodorva ezzel ellenfelét.
A németek mindent egy lapra téve kezdtek el rohamozni, Jamal Musiala öt percen belül kétszer is kapufát lőtt.
Ezt követően Costa Rica egy pontrúgás után előnybe került, de nem örülhettek sokáig annak, hogy továbbjutásra állnak, Kai Havertz ugyanis gyorsan egyenlített. Újabb néhány perc elteltével Niclas Füllkrug ziccerét Keylor Navas a torna talán legnagyobb védésével hárította.
A németek ugyanakkor a hajrában teljesítették az elvártakat, Havertz és Füllkrug góljaival 4-2-re nyertek, de nem ünnepelhettek, mert a másik meccsen elmaradt a spanyol egyenlítés.
Az E csoport végeredménye:
1. Japán 3 2 - 1 4-3 6 pont
2. Spanyolország 3 1 1 1 9-3 4
3. Németország 3 1 1 1 6-5 4
4. Costa Rica 3 1 - 2 3-11 3
MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés