Ha csak egy ikonikus játékvezetőt kellene megnevezni a foci világából, teljesen biztos, hogy rengetegen Pierluigi Collina nevét mondanák. A legendás spori, aki egyébként jelenleg is a nemzetközi szövetség (FIFA) játékvezetői testületének a főnöke, már a múlt héten arra figyelmeztetett mindenkit, hogy ne lepődjünk meg, ha Katarban megindul az óra, és maratoni hosszabbításokkal találkozunk majd.
És lám, így is lett.
Anglia a B csoportban 6-2-re legyőzte Iránt, szóval azt biztosan nem lehet mondani, hogy a kiélezett helyzet miatt húzódott olyan sokáig a meccs, mégis összesen majdnem fél órát adtak hozzá a rendes játékidőhöz, 14 percet az első félidő végén, és további 10 percet a második félidő végén (a kapus Alireza Beiranyand fejsérülése és egy hosszabb VAR-ozás miatt is percekig állt a játék).
Foci-vb
Ma a foci-vb-n: Ronaldo száz százalékos lehet, Ghána visszavághat 2010-ért
EGY ÓRÁJA
A hétfői második leghosszabb mérkőzés a Wales és az Egyesült Államok közötti 1-1-es döntetlen volt, aminél már azért nem volt mindegy, hogy melyik csapatnak sikerül az ingyenmásodperceket gólra váltani. Ez a meccs több mint 104 percig tartott, a végén kilencet adtak hozzá a játékvezetők, hogy a szurkolók utolsó idegszálait is próbára tegyék.
Az A csoportban Hollandia Szenegál elleni 2-0-s győzelménél több mint 100 percet játszottak, sőt. még a házigazda Katar és Ecuador közötti egészen hangulatgyilkos nyitómeccs is meghaladta a 100 percet. Na, pedig ez például biztosan nem az a meccs volt, amit bárki elnézegetett volna még egy darabig.
Amióta az Opta az 1966-os vb-n elkezdte vezetni és összehasonlítani a statisztikákat, a négy leghosszabb félidő mindegyike épp a mostani, hétfői játéknapon volt: az Anglia - Irán mérkőzés mindkét félideje bekerült a top4-be, ezek mellé zárkózott az USA - Wales és a Szenegál - Hollandia találkozók második félideje is.
Anglia – Irán - 2022. november 21.1. félidő14 perc 8 másodperc
Anglia – Irán - 2022. november 21.2. félidő 13 perc 8 másodperc
Egyesült Államok – Wales - 2022. november 21.2. félidő 10 perc 34 másodperc
Szenegál – Hollandia - 2022. november 21.2. félidő 10 perc 3 másodperc
Ezután ma is folytatódott a hosszú hosszabbításos sorozat: Argentína 1-0-s vezetéssel és 7 perces ráadással ment le a félidőnél, majd az egészen valószínűtlennek tűnő 2-1-es szaúd-arábiai győzelemmel, és 14 perc extra idővel zárták a meccset.
De mi ennek az oka?
A legendás exjátékvezető, Pierluigi Collina már a múlt héten beszélt arról, hogy szurkolóknak ezen a vb-n ilyen hosszú meccsekre kell számítaniuk. Röviden erről van szó: az eddigiekhez képest pontosabban kell elszámolniuk az időhúzást és lényegében minden kiesett időt, ezért tartanak lényegesen hosszabb ideig a katari labdarúgó-világbajnokság mérkőzései.
„Amit már Oroszországban [2018-ban] is megtettünk, az az volt, hogy pontosabban kiszámoltuk a kompenzálandó időt" – mondta a FIFA játékvezetői bizottságának elnöke az ESPN-nek.
Mindenkinek azt mondtuk, hogy ne lepődjön meg, ha - amikor a negyedik játékvezető felemeli a táblát - egy jó nagy számot lát majd: hat, hét vagy akár nyolc percet.
„Ha több aktív játékidőt akarunk, akkor készen kell állnunk arra, hogy ilyen sok extra időt kell hozzácsapni a meccsekhez. Gondoljanak egy olyan mérkőzésre, amelyen három gólt szereztek. Egy ünneplés általában egy-másfél percig tart, így három gólnál már öt-hat perc el is tűnik a játékidőből.

Pierluigi Collina

Fotó: SID

Azt szeretnénk, ha pontosan ki lenne számolva a hosszabbítás minden félidő végén, a negyedik játékvezető pedig ezt meg is teszi. Oroszországban sikerrel jártunk, és ugyanezt várjuk Katarban is. A egyébként a VAR-szobában külön van egy videóbíró-asszisztens, aki a VAR-ozással elveszített időt nagyon pontosan vezeti is.
Még abban az időben is, amikor játékvezető voltam, az információ [a hosszabbítás idejéről] a negyedik játékvezetőtől jött, mert aki ott van a pályán, túlságosan is arra koncentrál, ami épp történik. Általában a negyedik játékvezető az, aki javaslatot tesz a hosszabbítás mértékére, a játékvezető pedig úgy csinál, mintha nagyon számolgatna, de igazából csak kimondja a végső szót.”
Oroszországban a meccsek tiszta játékideje átlagosan 55 perc volt, és a meccsek átlagban 97 percig tartottak. Katarban az első négy (rekorder) találkozón szintén 55 perc volt a tiszta játékidő, a meccsek viszont átlagosan 106 percesre nyúltak.
Forrás: Eurosport és Goal.com
Foci-vb
Németország kiesett, Japán legyőzte a két nagyágyút és csoportelső
9 ÓRÁJA
Foci-vb
Foci-vb: a belga kapitány a kiesés után azonnal bejelentette, hogy távozik
11 ÓRÁJA