Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hatalmas ellenszélben debütálhatnak a női játékvezetők a katari világbajnokságon

Minich Réka

Publikálva 20/11/2022 - 12:48 GMT+1

Három női játékvezető és három női asszisztens is részt vehet a katari világbajnokságon, amivel történelmet írhatnak. A nők előretörésével viszont a nőgyűlölő hangok is felerősödtek, ráadásul a rendező ország nőkkel kapcsolatos viszonya sem könnyíti meg a bírók dolgát. A 3 kiválasztottnak viszont nem most kell először megbirkózni a lenézéssel és negatív kritikákkal.

Stephanie Frappart

Fotó: Getty Images

Vastag bőr és elképesztő kitartás kell ahhoz, hogy valakiből labdarúgó játékvezető lehessen, ez pedig hatványozottan igaz, ha valaki nőként próbál meg a férfiak között érvényesülni
Neuza Inez Back már tapasztalta, hogy mivel jár Katarban nőként segédkezni egy top meccsen. 2020-ban tagja volt a bírói csapatnak a klubvilágbajnokság döntőjében, ahol a Bayern München legyőzte a Tigrest. A meccs utáni hagyományos éremátadón viszont Joaan bin Hamad Al Thani sejk egész egyszerűen levegőnek nézte.
A muzulmán tradíciók szerint egy férfi csak akkor érinthet meg egy nőt, ha az a közvetlen családtagja, így nem lehetett elvárni, hogy vele is ökölpacsizzon a sejk, de egy elismerő gesztus azért minimum elvárható lett volna. Természetesen a katari rendezők szerint csak egy apró félreértés történt, semmi más. Most Back saját bőrén tapasztalhatja meg, hogy valóban történt-e bármilyen előrelépés a nőkkel szembeni bánásmódban, vagy csak üres lózungokat hallhattunk évekig.
A 136 játékvezető között mindössze 6 nő lesz Katarban, de ez is óriási előrelépés. Erin Blakenship – aki egy olyan szervezet alapítója, ami a nők sportbeli egyenlő reprezentációjáért küzd – annak ellenére is elismerően nyilatkozott, hogy tudja, még mindig nagyon messze vannak az egyenlőségtől.
„Erős üzenete van annak, ami Katarban történik. Nem vártam, hogy egy világbajnokságon fele-fele legyen a nemek aránya, de egyre inkább sikerül megmutatni, hogy ha jól csinálod a dolgod, akkor mindegy, hogy nő vagy, vagy férfi.”
Stephanie Frappart már megtapasztalhatta, hogy mivel jár, ha egy női játékvezető topmeccseket vezethet. A 37 éves francia bíró 2019-ben az Európai Szuperkupa döntőjét vezethette, de már bemutatkozhatott a Bajnokok Ligájában is egy Juventus – Dinamo Kijev meccsen. A női mezőnyben a legjobbnak számít, már 10 éve tagja az elitnek.
A sikere viszont természetesen feltűnt a nőgyűlölő trolloknak is, ami egészen addig fajult, hogy egy francia rádiós külön műsort szentelt annak, hogy beleszálljon. Blakenship erről így vélekedett:
„Amikor férfiak ilyeneket mondanak, az csak azért van, mert egyesek úgy gondolják, hogy a nők sosem lesznek képesek ugyanolyan teljesítményre, mint a férfiak. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a nő közül azok tudnak eljutni a legmagasabb szintre, akik az életükben már sok láthatatlan akadályt leküzdöttek.”
Salima Mukansanga Ruandából érkezik a katari világbajnokságra, így sokkal inkább tisztában van az ellenséges hangulattal, ami a női bírókat fogadja. Afrikában rendszeres, hogy beleszállnak a női játékvezetőkbe, ez alól még Mukansaga saját apja sem kivétel, akkor sem, ha a saját lányáról van szó.
picture

Salima Mukansanga of Rwanda in action as she becomes the first woman to referee a match at the finals of the Africa Cup of Nations during the Group B Africa Cup of Nations (CAN) 2021 match between Zimbabwe and Guinea.

Fotó: Getty Images

Mukansaga 15 éves kora óta vezet meccseket, a helyi ligáktól küzdötte fel magát odáig, hogy férfi meccseket vezethessen. Ő volt az első nő, aki Afrika Kupán vezethetett mérkőzést, ráadásul rögtön kettőt is. Természetesen ideges volt az első alkalom előtt, hiszen egész Ruanda rá figyelt, de ez egy pillanatig sem látszott rajta.
A katari világbajnokság mindenképpen mérföldkő a nők reprezentációját tekintve, de nem szabad, hogy ennyivel megelégedjenek. A továbbiakban is folytatni kell a küzdelmet, hiszen a katari hatok bizonyították, hogy igenis van rá esély, hogy a férfiak játékában is részt vehessenek nők is.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés