Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Írta, vágta, rendezte Griezmann, a főszerepekben Giroud és Mbappé, szinkronrendező Tomasevics Zorka

Takács Márton

Frissítve 24/11/2022 - 10:26 GMT+1

A 2018-as foci-vb francia-ausztrál csoportmeccsét a cikk szerzője együtt nézte Szabó Christophe-fal, a legfelkészültebb francia focis szakértővel, riportot is írtunk róla. A 2022-es foci-vb francia-ausztrál csoportmeccsét bár külön-külön tekintettük meg, sokat cseteltünk közben, ebből is lett egy cikk. Így éltük meg a 4-1-es sikert, Antoine Griezmann, Olivier Giroud és Kylian Mbappé remek játékát.

Olivier Giroud játékáért és személyiségéért is odáig vagyunk, nem beszélve arról, milyen szép ember

Fotó: AFP

Ilyen volt a francia-ausztrál (4-1) katari vb-csoportmeccs Szabó Christophe virtuális társaságában.
"Chris, olvasnám én a játékot, de Deschamps-ét nehéz. Azért betenni ezt a négyest előre úgy, hogy mögöttük Rabiot az egyik középpályás. És miért Pavard kezd?"
Ez volt a kedd esti francia-ausztrál világbajnoki csoportmeccs kezdősípszója előtt két perccel küldött első üzenetünk Szabó Christophe-hoz, legfelkészültebb és legmegbízhatóbb francia focis társunkhoz, akivel az elmúlt közel tíz évben elég sokat beszélgettünk a futballról.
Szabó Chris két évvel ezelőtt lefordította Arsene Wenger Életem piros-fehérben című könyvét, amiről írtunk is az Eurosporton. Ahogy interjút is készítettünk Chrisszel a kötet kapcsán. A sors iróniája, hogy azóta kollégák is lettünk, miközben a cikk szerzője megismerkedésünk pillanata óta így tekint erre a drága emberre.
A 2018-as vb francia-ausztrál (2-1) csoportmeccsét együtt néztük Óbudán, amiről született is egy riport a honlapra. Kedden szinte végigcseteltük a mérkőzést, közben felvetettük neki, mi lenne, ha ebből is lenne egy cikk.
"Legyen úgy, a régi idők emlékére meg egy kicsit babonából, csináljuk így!" – válaszolta az Olvasd a játékot! c., a napokban megjelent könyv társszerzője. Négy éve világbajnok lett közös kedvenc válogatottunk, amikor így, közösen kezdtük a vb-t. Idén egyikünk sem látja ebben a csapatban a címvédés lehetőségét. Rabiot-val? Ne már! (értetlenkedő fejet vágó emoji) Erre azért később még visszatérünk.
picture

Griezmann, Giroud és Mbappé - a jó francia vb-nyitány főszereplői

Fotó: AFP

De előbb lássuk Didier Deschamps összeállításának becsmérlését.
A cikk elején felvetett kritikánkra így reagált Chris: "Fogalmam sincs, mit akar, de nagyon hiányzik az egyensúly ebből a csapatból." Innen jutottunk el aztán oda, hogy egész pofásan nézett ki DD együttese a végére. De hol voltunk még attól?
Nem értettük a védelem összeállítását sem, ahol a négy emberből három a Bayern München játszik. Oké, azt vágjuk, hogy Deschamps mindig biztosra megy, és még nem kockáztatta meg az Arsenalban pazar őszt produkáló, de még csak 21 éves William Saliba játékát.
Bár a jelenlegi francia középpálya legjobb embere, Aurélien Tchouameni meg 22, aztán ott volt a kezdőben (merte volna kihagyni a szövkap). A négy évvel ezelőtti vb-arany oszlopa, Raphaël Varane sehol.
"DD meg a klasszik olasz iskolán nevelkedett, persze, hogy négy belső hátvédet rak fel" – replikázik arsenalos bajtársunk. Mert hogy Dayot Upamecano mellett a liverpooli Ibrahima Konaté szerepelt középen, az eredetileg szintén középső védő Benjamin Pavard volt a jobb, Lucas Hernández pedig a bal oldalon.
Az ausztrálok vezető gólját éppen az utóbbi oldalról vezetett támadásból kapják a franciák, a Bayern világbajnoka belesérült a védekezésbe, le kellett cserélni, a másnapi diagnózis szerint elülső keresztszalag-szakadást szenvedett. Na, bumm.
picture

Így örültek a francia drukkerek Mbappé és társai sikerének

Az öccse, a Milanban robotoló Theo Hernández állt be a helyére. Mi pedig megjegyeztük a csetben, hogy az ausztrál gólszerzőhöz, a beszélő nevű Goodwinhez legközelebb álló védő a katari határ túloldalán volt valahol, Pavard sehol. Most már mindenki értheti, amitől tartottunk.
Ráadásul Theo a Milanban mindig csak előre megy, nem hátra, bajok lesznek itt – tettük hozzá. Az első 20 percben nem is értettük, mit művelnek a franciák, egyértelműen fejnehéz volt a csapat, ahol egyszerre volt bent a jobb szélen Ousmane Dembélé, középen Olivier Giroud, a FÉRFI; a baloldalon (?) Kylian Mbappé és mögöttük Antoine Griezmann.
"Pont így. Egyensúly. Giroud eddig két labdaérintés. Csak a szél." – közölte távirati stílusban Chris. Váratlanul jött a francia egyenlítő gól. A mi tolmácsolásunkban: "Rabiot szellem a játékban, erre a semmiből ő szerez gólt, miközben a játék pocsék (a kedvem meg sötét)". Gyorsan jött a válasz: "most még jobban gyűlölöm". Plusz egy.
Nekünk így sem tetszett a Deschamps-csapat játéka (most csak azért, mert 1-1, már minden szép és jó? ugyan), amit beszélgetőtársunk egy popkulturális utalással tett teljessé: "Csak Az ötödik elem jut eszembe, amikor Chris Tucker azt mondja Bruce Willisnek: ’Korben....nem, nem, nem....nem vagyok jól...'"
picture

Az ollózó Giroud-tól is lehidalunk

Fotó: AFP

Giroud csodás ollózással majdnem gólt szerzett. Mi ketten továbbra is elaléltunk tőle. "Hogy mennyire szeretem még mindig Giroud-t, gyakorlatilag ő az egyetlen ebből a csapatból, akit feltétel nélkül." – ez tőlünk jött. Mire ő: "Tudta. Az a mosoly, az ollózás után. Tudta, hogy majdnem azzal érte be Henry-t."
Küld mellé egy GIF-et Joey jellegzetes vigyorával a Jóbarátokból, de nem megyünk át mémmagyarázóba, ahogy Bede Mártonék szokták volt a 444 podcastjában. (És a rádióban sem integetünk a minket kedvelő hallgatóknak).
A négy évvel ezelőtti francia-ausztrál riport címe Giroud-t dicsérjük, Deschamps-ot kinevetjük, persze csak szeretetből volt. Annak értelmében átmentünk ezúttal is Giroud istenítésébe. Teljesen indokoltan és jól megérdemelten.
Mi: "Igen, csak Giroud-nak abból a mosolyából cikket lehetne írni."
Nem mi: "De tényleg, egy élet pergett ott le, két ember sorsa, a francia foci történelme."
Mi: "Ez is elég lenne ahhoz, hogy végre érdemei szerint kezeljék rajtunk kívül is, de hogy közben megint mennyit melózik, hogy jön a saját térfelére vissza védekezni, az előbb benne volt abban a labdaszerzésben is, amelyből aztán Mbappé elönzőzte a támadást."
Nem mi: "Hihetetlen ember. Az ideális csapatjátékos, mert egyedit tud, és folyton az jár a fejében, hogy a másikkal hogyan játsszon együtt."
Mi: "Basszus, Chris, pont ezt akartam írni, mert a tiétek előtt Sacchi könyvét olvasom. És ő írja, hogy ő azokat a játékosokat értékelte, akik ebben a sorrendben figyelnek: a csapattársra, a labdára, az ellenfélre."
picture

Griezmann remekül mozgatta a francia válogatottat

Fotó: AFP

Közben nem hagyhattuk figyelmen kívül, hogy Griezmann milyen ügyesen mozgatta övéit. Mi már régen kiszerettünk belőle, és így értékén sem tudjuk kezelni. Nem úgy Chris.
"Tudod, mit nem szoktam mondani, pedig hihetetlenül értékelem? Griezmannak ezt a KÖNYÖRTELEN oldalát. Hogy fut, fut, fut, összeköt, majd a végén gyilkol." Nyugtázzuk, mert igaza van. "Atyaisten, mit játszik Griezmann, írta, vágta, rendezte." – nyomatékosította véleményét cimboránk.
De itt még nincs vége. "Egy hülyegyerek egyébként, de felbecsülhetetlen, amit hoz, annyira egyedi ebben." Word. Erre a vonatra azért már felültünk magunk is. "Abszolút. Metronóm. Amikor be van hangolva, felcsendülnek a legszebb melódiái." – ezt a mondatot mi írtuk le, te jó ég. Nem sok? Nem giccses? A Richard Dreyfuss által játszott karakter, a középiskolai zenetanár értékelte volna a Csendszimfónia c. filmben. Chris meg dobott rá egy szívecskét. Háh, kösz, Chris!
Közben a franciák megfordították a partit, Giroud duplázott (hatalmas szívecske), majd kifeküdt. A Milan csatára ezzel beérte Henryt a francia válogatottban szerzett gólok számában (51).
picture

Mi is kifekszünk Giroud-tól

Fotó: AFP

Jött Mbappé felmagasztalása is, mert tényleg feljavult a franciák csapatjátéka.
"Meg hát Mbappé, a bal szélen, nem középen. Képes volt befogni a száját és csak időnként önzőzni. Miközben meg amikor jobbal vezeti, azért az néha egészen Henry-s." – pötyögte be Chris. "És igen Mbappé is, tetszik itt a balon." (bólogató fejes emoji – ami valszeg nincs is, Szántó Petra kéne ide, hogy megmondja).
A meccs vége előtt nem sokkal jött kollégánk, Rév Dani fontos felvetése messengeren: "Vajon Giroud mennyit játszott volna ezen a vb-n, ha Benzema egészséges?"
Passzoltuk tovább a kérdést Chrisnek a saját, "bele se merek gondolni"- kommentünkkel. "Hát ez az. Pont annyit, amennyit az Eb-n - ez a válaszom. Megvetett Nr. 2-ként." Így. Erről a témáról Chris még tavaly megírta véleményét az Eurosport honlapján, mi pedig a 2021-es Aranylabda-tippjeinket rögzítő cikkben meséltük el, mit gondolunk Benzemáról (spoiler: a játékáról csupa jót, a személyiségéről ennek ellenkezőjét).
A francia vb-keret kihirdetésekor Chris a saját FB-oldalán egy parádés kommentben foglalta össze a lényeget nekünk válaszolva: "szerintem ugyanazt gondoljuk Benzemáról, csak ez a tej meg ez a kávé már össze lett keverve, nem lehet visszafelé forgatva a kanalat kettébontani. Ez addig nézett ki jól, amíg nem volt ott." Azóta megint mennyit fordult a világ Benzema sérülésével.
picture

Az idei aranylabdás, Karim Benzema csak edzésekig jutott, a vb-n sérülés miatt nem játszhat

Fotó: AFP

"Theónak is meg kell adni a maiért, ami jár neki." – dobtuk fel a meccs egyik legjobbjáról, talán több hajdinát evett, vagy nem tudjuk, de Chris már a Sípszó utánra hangolódott közben, ahol Bíró Dáviddal és Hrutka Jánossal beszéltek közel egy órán át a meccsről. A közös pontokhoz illeszkedő mondatokat már onnan idézzük Christől.
"Megláttam Rabiot nevét és elszörnyedtem" – erősítette meg a cikkben általunk pedzegetett témát hősünk, de aztán sportszerűen megdicsérte a Juventus középpályását, "ezen a meccsen jól tudta hozni a szerepkörét, ez egy tökjó meccs volt tőle" – mondta, aminek még Adrien édesanyja is örült volna, ha látta, hallotta volna.
Ahogy kell, Giroud-ról is előadott még egy ódát Chris. "Ő a tökéletes csapattárs. Azt mindenki tudja, milyen csodálatos férfi. Előre gondolkodik, azt keresi, hogy ha megkapja a labdát, mit fog vele csinálni. Két lépéssel előre gondolkodik. Ez hihetetlen erény, amit nem szoktak kiemelni nála." Nos, ő (meg mi együtt is) megtette, amit megkövetelt a haza.
picture

A 22 éves Aurélien Tchouameni nélkülözhetetlen a mai francia válogatottból

Fotó: AFP

Az ellenőrzőjébe Tchouameni is kapott még egy ötöst. "Van egy életbiztosításod Tchouameni személyében."
Majd így összegzett Chris a francia válogatott játékáról: "Az előzetes várakozásaimhoz képest tök jól játszottak. Védekezésben azt a fajta stabilitást nem mindig találják meg, mint négy éve, de ha beindul az úthenger, letaglózó tud lenni."
A foglalkozás elérte célját, ahogy Uj Péter és Keresztury Tibor idézte néhányszor a Magyar Néphadsereg egyik hadnagyát. A meccsé és a mi beszélgetésünké is.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés