Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Messi és Ronaldo helyett egy másik csatárnak adná az idei Aranylabdát az Eurosport

Publikálva 26/11/2021 - 16:37 GMT+1

November 29-én, hétfőn hirdetik ki az idei Aranylabda-szavazás eredményét. Az Eurosport online focis szekcióját alkotó kollégák közül ezúttal hárman írták meg, náluk kik lennének 2021 dobogósai a labdarúgás legrangosabb egyéni díjáért kiírt versenyben. Játék és muzsika három szólamban.

Az öt legesélyesebb jelölt az idei Aranylabdára? Ronaldo, Jorginho, Messi, Lewandowski és Benzema

Fotó: Eurosport

Megírtuk, nálunk kik lennének az idei Aranylabda-szavazás dobogósai.

2018-ban és 2019-ben is csináltunk már ilyet, tavaly egy minimum megkérdőjelezhető döntés után után nem osztották ki az Aranylabdát, így akkor elmaradt, amit azóta is bánunk. Idén újra kiosztják, és immár hagyomány jelleggel - hiszen a harmadik alkalom már bőven az -, játék határok nélkül szintjén elárultuk, nálunk kik kerültek be az első háromba.
Nyilván a France Football hivatalos, 30 fős listájáról választottunk, így fordulhat elő, hogy nem szolgáltatunk igazságot Andrés Iniestának, Wesley Sneijdernek, vagy éppen Dennis Bergkampnak és Thierry Henrynak sem. Szmájli.
Választásainkat természetesen meg is indokoltuk, Facebookon, az Eurosport, illetve a Hosszabbítás oldalán az ehhez tartozó poszthoz kommentben várjuk a ti listáitokat!

Németh Dániel

Tavaly - a díj 1956 óta íródó történetében először - nem osztották ki az Aranylabdát, mindezt javarészt a koronavírus-járványra hivatkozva. Tény: 2020-at nehéz összehasonlítani átlagos szezonokkal, sok volt a változás, a hirtelen összeeszkábált szabály, lebonyolítási rendszer, és hát az sem mindennapos, hogy hónapokon keresztül szünetel a klub- és úgy általában mindenféle futball.
Pascal Ferre nyilatkozatát visszaolvasva ugyanakkor egyből szöget üthet az ember fejében a kérdés: vajon 2021 olyan nagyon különbözött 2020-tól? Az idény nagy részében ugyanúgy zárt kapuk mögött rendezték a mérkőzéseket, az ideiglenesen bevezetett szabályok részben megmaradtak, a tavalyi halasztások utózöngéjét, a szokottnál rövidebb felkészülést és zsúfoltabb naptárat ugyanúgy nyögték a játékosok.
picture

Ezt hétfőn valaki megkapja. De ki lesz az?

Fotó: Getty Images

Ha tehát szigorúan követnénk az Aranylabda halasztásának kimondott logikáját, akkor igazából most is dönthetnének úgy, hogy inkább nem osztják ki a díjat, mivel ez is rendhagyó szezon volt, kontinensbajnokságok ide vagy oda.
Vagy ha már úgy határoznak, hogy 2021-ben ki kell osztani a díjat, úgy lenne logikus, ha a kimaradó évet is figyelembe vennék, és a kettőt együttesen értékelve alakulna ki a végső sorrend. Ezt a szempontot a lista összeállításánál is figyelembe vettem, bár elismerem: nem feltétlenül egyszerű visszaemlékezni a tavalyi szezonra, és megfelelően súlyozva értékelni a jóval frissebb élményekkel.
Aztán furcsa módon az a három ember zárt nálam az első három helyen, akiket 2020 alapján is ide hoztam volna, még a sorrend sem nagyon változott.
picture

Thierry Henry, Franck Ribéry és Antoine Griezmann sem kapott Aranylabdát

Fotó: Eurosport

3. Kevin de Bruyne
A Manchester City klasszisa most már évek óta a Premier League egyik legjobb középpályása, de az Aranylabda-szavazások spanyol dominanciáját valahogy nem sikerült áttörnie, és még csak dobogóra sem kerülhetett fel. 2020-ban valószínűleg ez a tendencia megszakadt volna (bár biztosan ezt soha nem lehet kijelenteni), és már nagyon itt lenne az ideje, főleg, hogy a teljesítményével maximálisan rászolgált.
A kialakított helyzetek száma és minősége alapján, a City labdajáratásában betöltött szerepét figyelembe véve egyaránt méltó a voksokra, a két idény alatt lőtt 26 gólja és 42 gólpassza is önmagáért beszél. Ebben az időszakban ráadásul nyert nagy trófeát (Premier League), meghatározó volt a City BL-döntős menetelésében, és az egyébként csalódást keltő belga válogatottból is jócskán felfelé lógott ki Eb-n.
picture

Kevin de Bruyne

Fotó: Getty Images

2. Lionel Messi
Unalmas, ez tény, talán még neki is az. De ha az Aranylabdára egyéni díjként tekintünk - márpedig gyanúsan az - nehéz lesöpörni az argentint az asztalról. Még az előző, nehezen induló szezonban is eljutott 30 gólig a bajnokságban, egy évvel korábban pedig - karrierje során először - gólokból és gólpasszokból is 20 fölött zárt. Magyarán még a láthatóan fáradó Messi is bőven olyan szintet hoz, amit más világklasszisok csúcsformában is csak megközelíteni tudnak.
Messi is bőven olyan szintet hoz, amit más világklasszisok csúcsformában is csak megközelíteni tudnak.
Pályafutása során többször előjött, vajon van-e elég győzelem, nagy megnyert trófea a góljai mögött, hogy megkaphassa az Aranylabdát. Most még ez is őt támogatja valamennyire, hiszen az argentin válogatottal megnyerte a Copa Américát, amiért a pletykák szerint (amiket persze érdemes óvatosan kezelni) ki fogják osztani neki a hetedik díjat. Bár azért az érdekes kérdés, a szavazók közül hányan nézték a dél-amerikai rangadókat.
picture

Lionel Messi hetedszer?

Fotó: Other Agency

1. Robert Lewandowski
Akinek viszont az első helyéhez nem férhet kétség, az Robert Lewandowski, aki az előző két idényében megugrotta azt a szintet, ami ebben az érában az Aranylabdához kell. (A világklasszisok fölött egy picivel, őket nevezhetjük ufóknak, ha úgy tetszik.) Amennyiben 2020-at nézzük, akkor egyénileg és csapatban is minden mellette szól, idén pedig a gólok terén még egy fokozattal feljebb kapcsolt.
2020 óta mindent megnyert, amit klubszinten megnyerhetett, köztük a karrierje szempontjából is nagyon fontos BL-serleggel, közben megdöntötte Gerd Müller megdönthetetlennek tartott 41 gólos rekordját is a német bajnokságban. Ezek egytől egyig olyan fontos eredmények, amelyek magasabb polcra emelték Lewandowskit, egyúttal Aranylabda után kiáltanak.
picture

Robert Lewandowski egy átlagos estéje: ollózva szerez gólt

Fotó: Getty Images

Szabó Bence

24 éves korom ellenére rettenetesen öregesen hangozhat, de megmondom őszintén, az utóbbi 10 év FIFA-val történő házassága, majd a France Footballhoz való visszatérése engem teljesen összekavart az Aranylabdával kapcsolatban, amivel párhuzamosan a díj fontossága is leértékelődött a szememben.
Nem igazán tudom, hogy épp a világ legjobb játékosát keresik, esetleg az adott év top teljesítményét, vagy a sikeres klubcsapatok és válogatottak kiemelkedő alakjait, esetleg ezek valamilyen metszetét. Én valahol az utóbbi kettő közt helyezkedek el, ez alapján állt össze a listám is.
3. N’Golo Kanté
Ennek fényében a BL-győztes és angol listavezető egy játékosának azért illik bekerülnie a top3-ba. Na, és miért nem Jorginho, ha ő emellé még Eb-t is nyert az olasz válogatottal? Egészen egyszerűen azért, mert a kis francia középpályás fényévekkel jobb játékos (volt idén is). Jelzem, Emerson Palmieri is BL- és Eb-győztes lett idén, őt nem kéne akkor jelölni?
Jorginho szerepe nála nyilván nagyobb, de Kanté a legfontosabb meccseken mutatott klasszis teljesítményével tényleg kulcsa volt a Chelsea sikerének, így a sok sérülést és a francia válogatott lebőgését is el lehet nézni neki.
picture

N'Golo Kanté

Fotó: Getty Images

2. Mohamed Salah
Ha minden mást figyelmen kívül hagyunk, és csak azt nézzük, ki jelenleg a világ legjobb formában lévő játékosa, akkor Salahnak kéne kapnia a díjat, ez nem kérdés. 12 Premier League meccsen 11 gól és hét gólpassz, klasszis megoldások minden héten. Ennyire azonban ne hagyjuk, hogy pillanatnyi elfogultság (recency bias) vezéreljen, sem a Liverpool idei eredménysora, sem pedig az egyiptomi egész éves teljesítménye alapján nem ő érdemli meg a legjobban az Aranylabdát.
1. Robert Lewandowski
Ha van, aki egy éve (sőt kettő, szégyen és gyalázat, hogy tavaly a törlés miatt nem kaphatta meg) folyamatosan a csúcson van, az a Bayern lengyel csatára. Átadta a múltnak Gerd Müller korszakos gólrekordját a Bundesligában, idén 2 gól/meccs átlaga van a BL-ben és véleményem szerint csak az andorrai hentesek okozta sérülés akadályozta meg abban, hogy tavasszal európai címvédésre vezesse a csapatát. Ha van még értéke az Aranylabdának, akkor nem kerülhet máshoz az idei díj.
picture

Mo Salah lendületben

Fotó: Getty Images

Takács Márton

Előzetesen a legnagyobb hiányzókról a France Football hivatalos 30 fős listájáról. Botrányos, hogy a Manchester City mindenese, Trent Alexander-Arnoldja, a szélső védő-középpályás-irányító, tehát multifunkcionális João Cancelo a legjobb 30 közé sem fért fel. Ahogy az is, hogy a Chelsea szenegáli kapusát, Edouard Mendyt is kihagyták a szaknévsorból.
Bőven jelölhették volna ott Achraf Hakimit, az Inter bajnoki címének egyik letéteményesét, aki már a PSG egyik legjobbja. Joshua Kimmich és Thomas Müller mellőzését sem értjük. Rijad Mahrezt, Gerard Morenót és Neymart kihúzva bármelyiküknek inkább ott lenne a helye.
3. Karim Benzema
Elöljáróban leszögeznénk, hogy e sorok írója ki nem állhatja Karim Benzemát, de maximálisan elismeri, hogy a világ egyik legkiválóbb középcsatára a francia. 2021-ben ráadásul még feljebb kapcsolt egy fokozattal, a hátán viszi a Real Madridot.
Azóta, hogy Cristiano Ronaldo távozott a Realtól, Benzema lett a csapat első számú támadója - addig is remekelt, csak CR7 elvitte róla a figyelmet -, szezonról szezonra nagy mennyiségben termelte a gólokat, de nagyszerű játéka ellenére mégsem kapta meg a neki kijáró figyelmet és státuszt. Nesze, Karim!
Öt év után visszatérhetett a francia válogatottba, meghívását mélységesen nagy hibának, morálisan elfogadhatatlannak tartjuk Didier Deschamps-tól, mert aki részt vesz egy válogatottbeli csapattársa megzsarolásában, az egy toxikus személyiség, akinek semmi keresnivalója hazája nemzeti tizenegyében, soha többé. Ráadásul rendszeridegen is Kylian Mbappé és Antonie Griezmann között, a sokat kritizált Olivier Giroud jobban illik a franciák által játszott stratégiába.
De amit Karim Benzema a Real Madridban művelt idén, az lenyűgöző.
picture

Karim Benzema

Fotó: Getty Images

2. Mohamed Salah
Az aktuális Premier League-évad kezdete előtt még esélytelennek számított, de a Liverpoolban nyújtott elképesztő őszi teljesítményét követően Mo Salah esélyei alaposan megnőttek az Aranylabda dobogójára.
Az ő zseniális góljai és látványos asszisztjai, a letámadásban játszott szerepe miatt is szárnyal eddig a Pool, élmény nézni, hogy élete formájában futballozik az egyiptomi szélső. 12 (!) perc alatt mesterhármast ért el négy kapuralövésből a Manchester United ellen az Old Traffordon, karrierje egyik legragyogóbb mérkőzésén.
Október egyik legjobb meccsén, a Liverpool-Manchester City (2-2) rangadón zseniális szólógólt lőtt. Nem csak találatai száma, hanem azok minősége és fontossága miatt is ő világ jelenlegi legjobb formájában lévő focistája, óriási befolyása van a liverpooli csapatra, amelyben pótolhatatlan. Az őszihez képest gyengébb tavasz miatt nem ő lenne a nyertesünk, de a dobogóra bőven felfér. Élmény nézni a játékát, ráadásul a legszimpatikusabb jelölt a legesélyesebbek között.
picture

Mo Salah nagyot megy ősszel

Fotó: Eurosport

1. Robert Lewandowski
Kevin de Bruyne mondta, hogy mivel tavaly nem osztották ki az Aranylabdát - ami egy pocsék döntés volt, de ezt már mi mondjuk (írjuk) -, így idén érdemes lenne az elmúlt két év teljesítményét figyelembe venni a díj odaítélésénél. Teljes mértékben egyetértünk vele. Ahogy azzal is, hogy ő kit díjazna.
2020-ban Robert Lewandowski érdemelte volna meg a legjobban a legrangosabb egyéni elismerést, 2021-ben is pazar naptári évet produkált, így most végre megkaphatná. Az megvan, hogy a lengyel még soha nem végzett az Aranylabda-szavazás dobogóján? Nonszensz.
Az elmúlt szezonban 41 gólt szerzett a Bundesligában, amivel megdöntötte a Gerd Müller által felállított 49 éves rekordot, és újabb német bajnoki címhez segítette a Bayernt. Ebben az idényben is kíméletlen az ellenfelek kapuja előtt.
Elképesztő mértékben szerezte a találatokat 2021-ben is, a Bundesliga-cím mellett a klubvilágbajnokság és a Szuperkupa megnyeréséhez segítve a Bayern Münchent. Kiegyensúlyozottan teljesített, nem akadt nála látványosabb egyéni produkció a legmagasabb szinten.
picture

Robert Lewandowski lett az abszolút győztesünk

Fotó: Getty Images


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés