Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Chelsea kapusa is csodálkozott, hogy lemaradt az Aranylabdára jelölt 30 focista közül

Takács Márton

Frissítve 11/11/2021 - 15:07 GMT+1

Az idén Bajnokok Ligáját nyerő Chelsea kapusa, Edouard Mendy hiányolja magát az Aranylabdára jelöltek 30 fős listájáról, és azt mondja, ez azért lehet, mert inkább Szenegál válogatottját választotta Franciaország képviselete helyett.

Edouard Mendy légüres térben maradt a France Footballnál

Fotó: AFP

Sadio Mané, Antonio Rüdiger és Kalidou Koulibaly is hiányolja Edouard Mendyt az Aranylabdára jelöltek közül.

A Chelsea első számú kapusa Franciaországban, Montivilliers-ben született, de úgy döntött, hogy Szenegált képviseli válogatott színekben, ahonnan édesanyja származik. Edouard Mendy nem szerepelt a rangos díjra jelölt, 30 játékosból álló listán, kiemelkedő idei teljesítménye után jogosan bírálta a szervező France Footballt, amiért kimaradt a szaknévsorból.
Válogatott csapattársai, a Liverpool klasszis szélsője, Sadio Mané és a Napoli kiváló hátvédje, Kalidou Koulibaly is kiállt mellette.
Mendy 2020 szeptemberében igazolt a Chelsea-hez a francia Rennes-től, és azonnal kezdő kapus lett a rengeteget bizonytalankodó és hibázó spanyol Kepa Arrizabalaga helyére. A szenegáli stabilitást nyújtott a Chelsea-nek, kulcsszerepet játszott a Premier League egyik legjobb védőjátékot nyújtó csapatában, és saját maga is úgy véli, hogy ott lenne a helye a legrangosabb egyéni díjra nomináltak között. Igaza van.
Mendy kapusteljesítményének köszönhetően ugyanis 2021 januárja óta a Chelsea mondhatja magáénak a legtöbb kapott gól nélküli mérkőzést az öt legerősebb európai bajnokságban szereplő csapatok közül.
A londoni klub játékosai közül a csapatkapitány, a spanyol César Azpilicueta, az olasz Jorginho, a francia N'Golo Kanté, a nyáron igazolt belga Romelu Lukaku - még az Interben nyújtott parádés játéka miatt -, az angol Mason Mount személyében öt futballistát is Aranylabdára jelöltek. Mondjuk Azpilicueta helyett bőven felfért volna a listára Mendy neve.
picture

Edouard Mendy munka közben

Fotó: Getty Images

Ha messzebbre tekintünk, akkor pedig Rijad Mahrezt, Gerard Morenót és Neymart megelőzve is előbb jutott volna eszünkbe a szenegálit jelölni. De a France Footballnál is szokás, hogy valaki inkább csak a neve és a marketingértéke miatt találhatja ott magát, nem pedig a teljesítménye okán. Ha a kapusposztot nézzük, az olasz Gianluigi Donnarumma az egyetlen hálóőr a legjobbnak talált 30-ban, ami szintén furcsa és kevés.
A 29 éves Mendy képviselhette volna Franciaországot is válogatott mezben, de ehelyett Szenegált választotta, ahonnan édesanyja származik. Rajta van azon a 10 fős jelöltlistáján (1963 aranylabdásáról, Lev Jasinról nevezték el a trófeát), amelyen a legjobb teljesítményt nyújtó kapusok vannak, de úgy véli, hogy a szervező France Football azért hagyhatta figyelmen kívül az Aranylabda esetében, mert - saját döntése miatt - nem játszott a nyári Európa-bajnokságon.
picture

Edouard Mendy

Fotó: Getty Images

Amikor arról kérdezték, hogy mit szól ahhoz, hogy nem jelölték a díjra, ezt válaszolta:
"Ez az, ami motivál és munkára sarkall. Őszintén szólva csodálkozom. Ha a francia válogatottban játszottam volna, és részt vettem volna az Európa-bajnokságon, akkor vajon lenne-e most ez a vita és ez a találgatás? Szerintem ez igazságtalanság lenne? Nem, nem használnám ezt a szót." - mondta Mendy a Canal Plusnak.
A Napoli és a szenegáli válogatott középső védője, Kalidou Koulibaly is meglepetten nyilatkozott arról, hogy honfitársát ignorálták.
"Szégyen, hogy Edou nem tagja az Aranylabdára jelölteknek. Ő az első afrikai kapus, aki megnyerte a Bajnokok Ligáját. Nekünk kétszer annyi munkát kell végeznünk, mint másoknak ahhoz, hogy jól ítéljenek meg minket."
picture

Mendy a Juventus ellen

Fotó: AFP

A Pool támadója, Sadio Mané is megdöbbent, hogy a Chelsea kapusa nem került fel a 30 fős listára.
"Ez elfogadhatatlan. Nem értem. Edou nagyon pozitív ember. Számomra helye van a 30 játékos között."
A Chelsea német válogatott bekkje, Antonio Rüdiger a Twitteren fejezte ki dühét csapattársa kihagyása miatt:
"Valaki magyarázza meg, hogy miért nem jelölték az Aranylabdára!"
részben via eurosport.com, Sports Illustrated

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés