Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ronaldót hozta vissza az MU, pedig lehet, hogy a ManCity portugáljával járt volna jobban

Takács Márton

Publikálva 09/11/2021 - 20:59 GMT+1

Gary Neville, a Manchester United korábbi játékosa, a Valencia ex-vezetőedzője elmesélte, hogy a Manchester Citynél klasszissá fejlődő Joao Cancelo leigazolását javasolta az MU-nak, de a klub figyelmen kívül hagyta a tanácsot, így csaphatott le rá Pep Guardiola.

Joao Cancelo

Fotó: AFP

Gary Neville szorgalmazta Joao Cancelo leigazolását a Manchester Unitednél, hiába.

Gary Neville elárulta, hogy a Manchester United figyelmen kívül hagyta a Joao Cancelo szerződtetésére vonatkozó tanácsát, mivel az Old Traffordon akkor nem volt mozgás az átigazolási fronton, így a Manchester City végül 60 millió fontért (81 millió dollár) lecsaphatott a portugálra, aki azóta a City kulcsembere, és az egyik legjobb szárnyvédő a világon.
A sokoldalú, a védelem jobb és bal oldalán, valamint akár a középpályán is bevethető játékos a 2015/16-os szezonban keltette fel a Valenciát rövid időszakon át irányító Neville figyelmét, és rajta kívül is mindenki láthatta a benne rejlő potenciált.
A Unitedet sürgette egykori jobbjátvédje, hogy lépjen, de Cancelo 2018-ban előbb a Juventushoz került, majd egy évvel később a Manchester Cityhez - ahol Pep Guardiola terveinek kulcsfontosságú elemévé vált.
Neville a Sky Sports podcastjában mesélt arról, hogy Cancelo miért lett volna igen hasznos szerzemény a Vörös Ördögök számára:
"Nagyon fiatal játékosként volt nálam a Valenciánál, de egyszerűen látszott rajta a kivételes tehetsége. Nagyon szerettem őt a pályán látni. Az edzéseken pedig ő volt saját maga legnagyobb kritikusa. Visszatelefonáltam Angliába - el tudja képzelni mindenki, hogy melyik klubról beszélek -, mondván, hogy ’ha valaha is elvinnétek egy fiatal játékost, akkor ő legyen az!’.
picture

Joao Cancelo a Valencia mezében

Fotó: Getty Images

Őt és Andre Gomest kivételes tehetségeknek éreztem, akik a Premier League-ben is megállnák a helyüket. Andrénak súlyos sérülései voltak, amelyek nagyobb szünetekre késztették. De szerintem Joao Cancelo olaszországi időszaka jót tett neki. Szerintem Olaszország, és azon belül a Juventus megkeményíti az embert védekezés szempontjából.
Aztán Angliába jött, és amikor a Manchester City 60 millió fontot fizetett érte, az egyetlen kétségem az volt, hogy a Citynek megint 60 millió fontot kellett-e fizetnie egy hátvédért, mert már voltak drága játékosai ezeken a posztokon. Egyáltalán nem voltak kétségeim azzal kapcsolatban, hogy milyen futballistáról van szó.
Ő egy atletikus gépezet. Ragyogó futó, gyönyörűen fut a labdával együtt is, és kemény srác is. Erős, bátran védekezik, védekezésben és támadásban is nagy hatással van a játékra. Jobbá teszi a City csapatát, és ez nehéz dolog. Megvalósítja azt, amire számítottam, hogy a játékosok néha nem használják ki a bennük rejlő lehetőségeket, ő viszont igen. Ő egy csodálatos játékos, nem is lehetnék boldogabb, hogy milyen ember lett belőle."
picture

Elnyomni is nehéz a portugált

Fotó: AFP

Cancelo kemény versenyben van a Citynél a kezdőcsapatban való szereplésért, de Guardiola pont azért hozta el, hogy mélységet biztosítson a hátvédek posztján is a keretben. És a portugál nagyon illik ebbe a csapatba, ahol olyan szerepet tud betölteni (sőt), mint amilyen Trent Alexander-Arnold a Liverpoolnál, hogy jobbhátvédként tud olyan szerepben futballozni, mintha irányító lenne.
Megmutatta, hogy a középpályán is megállja a helyét, miközben a széleken is hasznos gól- és asszisztforrást jelent. A 27 éves játékos az idei szezonban 17 fellépésén eddig két alkalommal talált a kapuba, miközben öt gólpasszig jutott - ebből hármat a Club Brugge elleni emlékezetes Bajnokok Ligája-meccsen, november 3-án könyvelhetett el.
Ennél sokkal fontosabb adatok vele kapcsolatban, hogy ebben az idényben a City védői közül első a szerelésekben, a légi párbajok megnyerésében, a labdaszerzésekben, és második a sikeres passzokban.
picture

Joao Cancelo és Pep Guardiola

Fotó: AFP

Olyan jó évet produkált, hogy bőven felférhetett volna az Aranylabda 30 fős listájára - például a Chelsea csapatkapitánya, César Azpilicueta helyett -, eleve a spanyollal együtt összesen öt hátvéd - Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini, Rúben Dias (Cancelo csapattársa), Simon Kjaer – kapott helyet védőként a jelöltek között.
Ez az ügy megint rávilágít arra, hogy mennyire hiányzik egy sportigazgató a Manchester Unitednél, és akkor talán lenne valami hosszú távú koncepció a klubnál, évekre előre, terv szerint tudnának igazolni, csapatot építeni, mert nem csak a jelenlegi vezetőedző a gond az MU-nál.
Idén jött a 36 éves Cristiano Ronaldo, aki ugyan lövi a gólokat rendesen – mondjuk általában nem kidolgozott helyzetekből, hanem a klasszisának és a szerencsének köszönhetően. CR7 a ManUnited rendszerszintű problémáira nem jelent megoldást, és nincs az a gólmennyiség, amely mondjuk a West Hamnél hatalmasat játszó Declan Rice méretű lukat be tudná tömni az MU középpályáján.
picture

Joao Cancelo és Cristiano Ronaldo a portugál válogatottnál

Fotó: AFP

részben via goal.com

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés