A történelem ismétli önmagát: 2005-ben a L’Equipe sportnapilap az „Il revient” („Visszatér”) – címsorral jelentette be Zinedine Zidane visszatérését a francia válogatottba. Szinte biztos, hogy holnap újra ezt a címsort fogják előhúzni Karim Benzema visszatéréséhez.
Kedd reggel óta nyílt titokként keringett a francia sportsajtóban, hogy Didier Deschamps Európa-bajnokságra készülő keretében lesz néhány meglepetés. A L’Equipe sportnapilap még csak költöi kérdésként vetette fel, hogy visszatérhet a száműzetésből Karim Benzema, a Le Parisien ennél tovább merészkedett és biztosra vette, hogy a Real Madrid támadója ott lesz a 26 fős keretben.
Deschamps kedd este, a francia televíziós hagyományoknak megfelelően a legnagyobb kereskedelmi csatorna híradója közben jelentette be a keretet, amiben már szerepelt többek között Karim Benzema.
Labdarúgás
Benzema és Mbappé mellett Vinícius is bekerült az idei idény BL-álomcsapatába
31/05/2022 12:50
„Nem fogom elárulni, mit beszéltünk, de beszéltünk.” – árulta el a Benzemával folytatott előzetes egyeztetésekről. „Nem akarom külön ügyként kezelni, sok nehéz helyzettel megbírkóztam már. Próbáltam mindig félretenni a személyes érintettségem, csak a francia válogatott érdekeit tartottam szem előtt.”
„Azzal, hogy beválogatom, azt a csapat érdekében teszem. Azt gondolom, a csapat általa jobb lesz. Nem cél, hogy ezáltal mások kiszoruljanak a csapatból.” – mondta arra felvetésre, hogy ennek a döntésnek Giroud lehet-e az áldozata.

Véget ért a szappanopera

Döntésével Deschamps egy 5 éves hidegháborúnak vetett véget. Az ügy akkor akkor kezdődött, amikor Benzema 2015-ben előzetes letartóztatásba került, amiért válogatottbeli csapattársáról, Mathieu Valbuenáról kiszivárgott egy szexvideó, a zsaroló és Valbuena között pedig Benzema vállalt közvetítői szerepet. Deschamps az ügy kirobbanásakor meghatározatlan ideig mindkét játékost távolt tartotta a válogatottól. Ítélet azóta sem született, Benzemát jelenleg zsarolási bűnrészességgel vádolják, az ügy egyelőre még nyitottan áll a versailles-i ügyészség előtt.
Kettejük kapcsolata akkor siklott félre, amikor Benzema egy év távollét után, nem sokkal a 2016-os Európa-bajnokság előtt azzal vádolta meg Deschamps-ot, hogy a be nem válogatással a szövetségi kapitány „engedett Franciaország rasszista részének”. Később úgy tűnt, a vita személyes síkra terelődött, Deschamps concarneau-i házára graffitisek a „rasszista”-feliratot firkálták fel, ami több elmondás alapján is felkavarta a francia szövetségi kapitányt.
Deschamps ugyan sosem jelentette ki, hogy soha többet nem hívná be Benzemát a válogatottba, a sorok között viszont azt lehetett kiolvasni: az ajtók bezárultak. Noel Le Graet, a Francia Labdarúgó Szövetség elnöke 2019-ben azt nyilatkozta, hogy Benzema „válogatottbeli kalandja véget ért”, Deschamps pedig legutóbb 2021 januárjában szólalt meg Benzema kapcsán, ahol azt mondta, hogy soha nem fogja elfelejteni a személyes vádjait.

Deschamps változtatott, de nem csinált forradalmat

Ha egy pillanatra úgy is tűnt, hogy Deschamps hajlandó visszatolatni néhány döntésből, a Benzema visszatérését firtató kérdéseket villámgyorsan lerázta. Amikor tavaly Adrien Rabiot kapott újra behívót azok után, hogy a 2018-as Világbajnokság idjén megtagadta a válogatottságot arra hivatkozva, hogy nem akart tartalékos lenni, Deschamps azzal indokolta a döntését, hogy
“Történt, ami történt, nem szeretek radikális döntéseket hozni. Rabiot mindvégig beválogatható marad. Ez vezetett a beválogatásához.”
Ugyanakkor amikor egy újságíró arról kérdezte, hogy ez precedenst teremt-e Benzema visszahívására, a szövetségi kapitány látható zavarában azt válaszolta:
“Ezt aztán jól felhoztad, gratulálok. Gyönyörű! Befejezzük itt? Ez nagyon kellett. Gyönyörű. Másik kérdés, van?”
Ha érte is kritika Deschamps-ot a válogatási elve miatt, az eredményeit nehezen lehetett elvitatni. Karim Benzema távollétében a francia válogatott a döntőig jutott a 2016-os Európa-bajnokságon, két évvel később pedig megnyerte a Világbajnokságot. Benzema egyetlen behívót sem kapott ez idő alatt.
Deschamps mindig is komoly jelentőséget tulajdonított a csapat közösségi szerepének: sokat hangoztatta, hogy a csapat nem kizárólag egyének gyülekezete, hanem egy csoport, amely 90%-ban kapcsolatokból és szociális interakciókból áll és csak 5-10%-ban tényleges pályán töltött időből. Ebből kifolyólag a csoportdinamikákban fontos szerepet tölt be, hogy kik alkotják a csapatot – korábban úgy tűnt, hogy Benzema távolléte a csapat belső egyensúlyára is pozitív hatással volt.
Nem látszott annak sem sürgető nyoma, hogy a francia válogatott lejtőre került volna. Legutóbb a Nemzetek Ligája csoportjukat megnyerték Portugália, Horvátország és Svédország előtt, az Európa-bajnoki selejtező csoportjukat pedig – egyetlen Törökország elleni döccenő ellenére – magabiztosan hozták.

A változtatás mögött rejlő okok

Felmerül a kérdés: mi változott? Minek köszönhető, hogy 5 év mellőzés után éppen most, egyetlen felkészülési meccs nélkül, alig egy hónappal az Eb előtt hívta be újra Benzemát? Néhány válasz-elem.
A pillanatnyi forma. Egy világesemény más kontextust jelent, mint egy bajnokság vagy egy haza kupasorozat. Deschamps-nak egyszerre lesz szüksége a legjobban együttműködő csapatra és a legjobb formában lévő játékosokra – márpedig Benzema most a legjobb formában lévő francia labdarúgó. A 2016-2017-es idény óta legjobb szezonját futja: 21 gólnál és 8 asszisztnál jár, a kiemelkedően magas 90 percre vetített xG+xA értékét (nem tizenegyeseket beleszámítva) 0,73, amelyet még felül is lő (0,96).
A csapaton belüli konkurencia pillanatnyi helyzete. Ha a Kékek nem is álltak rosszul az elmúlt hónapokban, lehetséges, hogy Deschamps úgy mérlegelt, a jelenlegi támadórész túl vékony a torna megnyeréséhez. A legutóbbi összetartáson Ukrajna, Kazakhsztán és Bosznia-Hercegovina ellen mindössze 4 gólt szereztek, Olivier Giroud huzamosabb ideje csak csere a Chelsea-ben, Anthony Martial küzdelmes idényen van túl és most sérüléssel is bajlódik. Csatár poszton maradna megoldásként Kylian Mbappé, aki viszont előszeretettel hangoztatja, hogy nem szeret befejező csatárt játszani, és Deschamps is jobban tudta hasznosítani a csapat jobb szélén. Maradt Benzema és Ben Yedder, akik azt a szerepkört tudják betölteni.
Üzenet. Ha létezik pszichológiai sokk, ez biztosan az. Benzema komoly fegyvertény a francia válogatottnak, a belső tagok úgy érezhetik, hogy erejük teljében vágnak neki az új kihívásnak, a konkurensek felé pedig üzenetértékkel bír, hogy a csapat a legjobbjaival érkezik. Deschamps – azzal, hogy kockáztatja személyes hitelét és válogatási következetességét – mozgásban tartja a saját csapatát és ad egy pszichológiai löketet.
A 26 főben rejlő lehetőség. Idén rendkívüli módon nem 23-as, hanem 26 fős kereteket nevezhetnek a szövetségi kapitányok. Deschamps gondolhatott úgy, hogy a meglévő tengelye mellett nyugodtabban behozhatja Benzemát, nem kell más emberek rovására behoznia. Benzemának nincs konkrét játékosra vetíthető alternatív költsége.
Benzemania. Nem mintha Deschamps-ra különösebb hatással lett volna, hogy Franciaországban mennyire szeretik Benzemát, de fontos megemlíteni, hogy Real támadója körül mekkora felhajtás uralkodott az utóbbi időben. A spanyol és a francia sajtó szinte hetente tartotta felszínen a témát, a L’Equipe oldalán készített nem reprezentatív, mégis 250 ezer kitöltést hozó felmérésben Benzema a szavazatok 53,3%-át zsebelte be a csatárok között, ezzel pedig a népszerűségi szavazás alapján bekerült volna a 26 fős keretbe. A belső források szerint Deschamps-ot egyébként a szakmai stáb győzte meg, akikkel az elmúlt hónapokban komoly vitát folytattak a visszahozataláról.

A másik meglepetés: Jules Koundé

A francia keretben egy másik váratlan név is megfordult: Jules Koundé. Deschamps azt nyilatkozta, hogy márciusban is ott lehetett volna már a csapattal, de az ifjúsági válogatott miatt békén hagyta.
Anthony Martial az egyik távollevő, a szövetségi kapitány róla azt mondta, sajnálja, hogy nem tudott számolni vele, de a sérülése távol tartotta a csapattól. Fontos még, hogy Deschamps az eddigi gyakorlattal ellentétben a kerettagok mellett nem tűzött ki tartalékosokat.

A 26 fős francia keret

  • Kapusok: Lloris, Mandanda, Maignan
  • Hátvédek: Digne, Dubois, Hernandez, Kimpembe, Koundé, Lenglet, Pavard, Varane, Zouma
  • Középpályások: Kanté, Lemar, Pogba, Rabiot, Sissoko, Tolisso
  • Támadók: Ben Yedder, Benzema, Coman, Dembele, Giroud, Griezmann, Mbappé, Thuram
Labdarúgás
Messi szerint nem kérdés, hogy kié lesz az Aranylabda
31/05/2022 09:19
Labdarúgás
SAJTÓHÍR: KYLIAN MBAPPÉ MARAD PÁRIZSBAN
21/05/2022 15:04