Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadalt csodálta, Borg tőle kért közös fotót – Alan Rickman naplójának szuper sportos bejegyzései

Takács Márton

Frissítve 15/05/2023 - 11:37 GMT+2

Idén áprilisban jelent meg magyarul az 'Őrülten, mélyen - Alan Rickman naplói' című könyv, melyben a 2016-ban elhunyt csodálatos brit színész 1993 és 2015 közötti bejegyzéseit olvashatjuk. A vaskos könyvben remek sport témájú szövegeket is találhatunk, ezeket gyűjtöttük össze cikkünkben.

Alan Rickman a 2013-as Marion Bartoli-Sabine Lisicki wimbledoni döntőn a lelátón

Fotó: AFP

Alan Rickman a teniszről és Rafael Nadalról nagyszerű szövegeket írt a naplójába.
Ma agyonlőtték a Romanovokat
Ezt Alan Rickman írja a naplójában a Raszputyin c. film forgatására célozva, amelynek ő volt a főszereplője. Ilyen finom humorú mondatok tömkelegét tartalmazza cikkünk tárgya.
Ha már Romanovok, az meg Luke, a Gilmore girls legjobb fej szereplőjének az egyik legjobb szövege, amikor Emily az alábbi kérdést teszi fel neki:
"Mi a véleménye a Romanovokról?”
Csípőből jött a válasz: "Sejthették, hogy mi lesz."
Hans Gruber a Die Hard-ban, Elliott Marston A Winchester mesterében, a nottinghami bíró a Robin Hoodban, Brandon ezredes az Értelem és érzelemben, Perselus Piton professzor a Harry Potterben, Harry az Igazából szerelemben. Rengeteg emlékezetes szerepben láthattuk remekelni a csodálatos brit színészt, Alan Rickmant, akinek mindössze 69 év adatott.
Pokoli év volt 2016, rengeteg, általunk nagyon kedvelt ember hunyt el abban az esztendőben. Úgy kezdődött, hogy meghalt David Bowie, rá négy napra Alan Rickman, júliusban Esterházy Péter, decemberben pedig Megyesi Gusztáv. Mindegyikük rákban.
picture

Alan Rickman (jobbra) a Die Hard-ban játszotta élete első filmszerepét - ikonikus alakítással rajtolt

Fotó: AFP

Az itt tárgyalt Őrülten, mélyen – Alan Rickman Naplói című, magyarul áprilisban a Kossuth Kiadó gondozásában, Németh Dorottya fordításában megjelent kötet ezért ér véget 2015 decemberében (1993-ban indulunk).
Egy 2015. július 14-ei bejegyzésben (Esterházy egy évre rá pont azon a napon ment el) azt olvashatjuk, hogy "mostantól egy másfajta napló következik". A lábjegyzetben pedig az szerepel erről, hogy "A.R. ekkor tudta meg, hogy hasnyálmirigyrákja van". Kötete onnantól gyakorlatilag átalakul egy hasnyálmirigynaplóvá, lásd EP.
Bámulatos olvasmány ez a napló, kiderül belőle, milyen széles volt Rickman érdeklődési köre, hogy fél életét színházakban, forgatásokon és promóciós körutakon töltötte, de közben sokat olvasott, a barátaival töltötte a szabadidejét, élénken politizált (a Munkáspárt híveként), reagált a brit közéletre. Pazar instant filmkritikákat fogalmazott meg néhány mondatban, reflektált a saját színházas és mozis karrierjére, több magyarországi forgatásról is beszámolt - és rajongott a sportért.
Ebben a cikkben ez utóbbira koncentrálunk. Alan Rickman sokszor látogatott el Wimbledonba, talán a teniszes bejegyzései a legerősebbek ebből a szegmensből, írt az ökölvívásról és a golfról, a fociról sajnos alig, pedig Manchester City-drukker volt mindig is.
picture

Zseniális volt a Robin Hoodban is

Fotó: AFP

A napló egészét megismerve egy remek ízléssel, érzékeny antennákkal rendelkező, humánus, egyenes és nagyszerű ember képe bontakozik ki előttünk. Valahogy olyannak képzeltük az alakját a közel 600 oldalas monstrumot olvasva, mint ahogyan Brandon ezredest formálta meg a legkiválóbb Jane Austen-adaptációban, az Értelem és érzelemben. Kedvesség, jóindulat és elegancia jellemezte.
A sport témájú bejegyzéseit közöljük az alábbiakban, néhol kommentárokkal ellátva azokat.
1994. június 20.
"Wimbledon – első nap."
Sajnos itt nincs több erről a tornáról, de később láthatjuk, melyik általa látott meccsről mondta el a véleményét.
1994. július 2.
"Martina Navratilovát nézem inkább, nem pedig Tony Kushner Közeleg az ezredfordulójának délutáni előadását. Tudhattam volna. Vesztett. Szeretnék találkozni vele – a meccs utáni interjúban arról beszél, hogy ki akarja találni, mit tehetne ’produktív emberi lényként’. Nem csak egy szerváló, visszaütő fajta."
picture

Martina Navratilova kikapott az 1994-es wimbledoni döntőben Conchita Martíneztől

Fotó: AFP

1994. július 17.
"A foci-világbajnokság döntője már az elejétől kezdve rosszul alakul – a lelátók nem túl magasak a pasadenai Rose Bowl stadionban, a játék a grundfocira emlékeztet. Végül az egész tizenegyesekkel végződik, úgyhogy megvan a kellő feszültség – de hogy lehet azzal a tudattal élni, hogy az ember kihagy egy tizenegyest?"
1996. március 11.
"2:30 Egy óra a teniszpályán, edzővel. Azonnal jobban megy, de az évek alatt berögzült rossz szokásokat el kell tüntetni. Teljesen kimerít."
2003. június 26.
"8:30 – Zaika – vacsora Pattynek és John McEnroe-nak Rubyval, Eddel, Suzanne-nel és Nickyvel.
McEnroe nagyon kedvesen és szeretetteljesen viselkedik Pattyvel [Smyth, a felesége], másokkal pedig meghatóan önzetlen és udvarias. Biztos vagyok benne, hogy nagyszerű apa és fantasztikusan jó barát lehet. Ki hitte volna? Ráadásul ő sem zárkózik el a pletykák elől – senki sem szereti Rusedskit."
2003. december 4.
"Este 8-kor érek vissza a szállodába, Pam Shriver üzenete vár, amelyben meghív a Roddick/Blake jótékonysági meccsre ma estére a 'szülővárosába'. Bármikor máskor – de ma ki vagyok ütve.'
2004. április 20.
"A tévében néztük a Boston Maratont. A kenyaiak nyertek mindent."
picture

A két jóbarát, Alan Rickman és Emma Thompson az Értelem és érzelem c. filmben

Fotó: AFP

2004. június 2.
"Délelőtt jó ötletnek tűnik összeszedni a lehetőségeket:
Manchester United Ruined My Life (a Manchester United tönkretette az életem)"
Rickman itt a Manchester City-szurkoló Colin Shindler könyvére célozhatott.
2004. augusztus 29.
"Amikor hazajövünk Daviddel, megnézzük, hogy Amir Khan nem nyer aranyérmet. Nevetséges feltételezés volt, de hát nincs ebben semmi újdonság."
A brit ökölvívó a 2004-es athéni olimpián ezüstérmes lett Könnyűsúlyban.
2005. június 3.
"Nézem, ahogy új szupersztár születikRafael Nadal személyében, akit Spanyolországban csak Rafának hívnak. Még a neve is jó mindenre."
picture

Roland-Garros : Nadal 5 legszebb labdamenete

2007. július 8.
"Ebéd a Members étteremben. Annabel Croft megosztott asztalánál. Buggyantott lazac és eper. Nagyon Wimbledon. Egyetlen ázsiai, munkásosztálybeli vagy fekete arc nem látható közel s távol. Képzelem, miről folyhatnak a beszélgetések; kertcentrumokról, árnyékolókról, golfról, a gyerekek iskoláiról, a biztosításokról, az A40-esről.
Férfi egyes döntő. Jobban szeretem Nadal nyitottságát Federer, nos, zártságával szemben, de igazából így tökéletes. Mint a jin és a jang."
2009. július 19.
"A brit nyílt golfbajnokságot háttérként figyelem, közben pakolgatom, szortírozom a fent említett leveleket… Érdekes, mennyi túlsúlyos ember nevezi ezt sportnak. Beleütnek egy kis labdába, átsétálnak egy csodálatos tájon az emelvényeken ülő tömegek előtt, aztán újra beleütnek egyet a kis labdába."
2011. július 3.
"Tenisz egyes döntő: Nadal Djokovic ellen.
Felejthetetlen élmény. Felejthetetlen ellentét. A főbejárat fölötti erkélyről nézem, utána ebéd Gloucester hercegnőjének asztalánál. A rossz ember győzött [Djokovic] - aki győzelemittas és óriási az egója -, de odajön Björn Borg, és megkérdezi, csinálhatnánk-e képet.
’Viccel?’ – motyogtam. John Major azt mondta: 'Annyi örömöt okozott nekünk.’ ’Bárcsak én is elmondhatnám ugyanez ezt Önről!’ -, volt a nyilvánvaló válasz. Volt benne annyi, hogy nevessen."
John Major 1990 és 1997 között volt Anglia miniszterelnöke a Konzervatív Párt színeiben. Vagyis Rickman politikai ellenfele, Major ráadásul Chelsea-drukker.
picture

A meccs, amivel megszerezte Novak Djokovic a hetedik wimbledoni bajnoki címét - videó

2012. augusztus 6.
"Olimpiai karikák.
Díjugratók!"
2013. július 6.
"12:15 Wimbledon.
Fogadás az ebédlőben egy csapat igazán különleges bajnokkal és döntőssel – Margaret Court, Billie Jean King, Virginia Wade, Ann Jones, Angela Mortimer, Martina Navratilova, Martina Hingis, Maria Bueno, Christine Truman, Jana Novotná, Hana Mandlíková.
Beszélgettem egy kicsit Maria Buenóval, majd később Billie Jean Kinggel, de a legtöbbet teázás közben Virginia Wade-del… Természetesen van egy forgatókönyve… De érdekes nő… És természetesen Billie Jean is az. A másik jutalmam az volt, hogy Miranda Hart mellett ülhettem – sokat nevettünk azon, hogy az idióta kommentátorok próbáltak szájról olvasni."
picture

Emma Thompson és Alan Rickman az Igazából szerelem c. filmben

Fotó: AFP

2013. július 7.
"Andy Murray megnyeri Wimbledont!!!
12-kor Kristin Linklater.
Brunch.
Okos, mindenre kíváncsi, odafigyelő nő. Ráadásul skót. Így aztán persze, hogy maradt, és megnézte, ahogy ANDY MURRAY MEGNYERI WIMBLEDONT. Végig majd kiugrott a szívünk a helyéről, de Murray igazán bátran, fegyelmezetten és pontosan játszott."
picture

Andy Murray visszaadná az összes ranglista pontját, csak hogy nyerhessen még egyszer Wimbledont

2015. július 2.
"Körülbelül 5-kor érünk haza, hogy még láthassuk, ahogy Nadal elveszíti Wimbledont. Szomorú, de a kényszerbetegsége most tényleg akadályozhatta, különösen olyasvalaki ellen, mint Dustin Brown, aki ilyen könnyedén játszik, és mondhatni, a képzelőerejét használja. Annyira szabadnak tűnik, mint akit semmi, de semmi nem korlátoz."
2015. július 6.
"Wimbledoni napok. Ami azt jelenti, hogy az ember a kanapéhoz van szögezve azt gondolván, hogy ha egy pillanatra is elmegy onnan, akkor Andy Murray következő labdája vonalon kívül lesz."
2015. július 29.
"10 óra – A sarkon várakozó autó nyugodtan és időben visz minket a goodwoodi lóversenyre, ami egy újabb első az életemben. A legfőbb oka annak, hogy ott vagyok, hogy átadjam a Sussex Stakes-kupát – amit a katari sejk elcserél, így én végül a Savoy hotel igazgatójával együtt adom át a következő verseny díját. Furcsa. De az ebéd nagyon élvezetes volt."
picture

Alan Rickman A virág románca c. film rendezőjeként

Fotó: AFP


Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés