Märcz Tamás megnevezte a hazai vb-re készülő bő, 27 vízilabdázóból álló keretét.
Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya most, a hazai világbajnokság előtt lépte meg azt, amit e sorok írója már tavaly nyáron is üdvözlendőnek tartott volna, miszerint a szokásosnál bővebb kerettel, a lehető legtöbb most még fiatal, több mint tehetséges, de a következő évek leendő kulcsjátékosaival kiegészített kerettel készüljön a tokiói olimpiára.
"Märcz Tamás nem húzott 19-re lapot az olimpiai bő kerettel" írtuk bő egy éve. Azóta is így gondoljuk.
Világbajnokság
Manherczék sok gólt szerezve és benyelve nyerték harmadik vb-meccsüket, még csak most jön a java
TEGNAP 05:07
A magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya csütörtökön 27 fős bő névsort hirdetett ki, akik közül a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében érdekelt ferencvárosi pólósok, plusz a reccói Zalánki Gergő nem május 25-én, mint a többiek, csak június 8-án kezdik meg a munkát a Margitszigeten. A bő keret összeállítását éppen az indokolta, hogy a tíz meghívott fradista pólósnak jelenése lesz Belgrádban a BL-ben.
Tavaly ilyenkor egymás mellé tettük Märcz Tamás és Dejan Savić, az azóta a szerbekkel újabb olimpiát nyerő szövkap nyilatkozatát.
Emlékeztetőül:
"Lehet ezzel a lehetőséggel élni és természetesen megfordult a fejemben, de ettől nem lesz erősebb a kiutazó csapat, a tehetséges játékos meg előbb-utóbb majd úgy is itt lesz, csak majd akkor már mint teljes értékű játékos. Nem ezen fog múlni, hogyan fog teljesíteni a következő olimpián." – nyilatkozta Märcz Tamás a vele készített júniusi nagyinterjúnkban arra a kérdésünkre válaszolva, hogy nem gondolkodott-e azon, hogy meghívjon-e több fiatal pólóst, akik akár kereten kívül készülhetnének a 19 kiválasztottal.

Märcz Tamás sípjára indul majd el a vb-felkészülés - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

"A szokásosnál nagyobb létszámban vesznek részt a felkészülésen pólósaink, mert szeretnénk, ha a fiatalabb, tehetséges játékosok újra megéreznék a légkörünket, és a tapasztaltabb játékosokkal együtt dolgozva fejlődhetnének." – ezt pedig Dejan Savić mondta, a Total Waterpolo oldalán angolul olvasható ez a rövid, de annál velősebb vélemény. A szerb kapitány rengeteg, 31 (!) vízilabdázónak postázott meghívót azon a nyáron.
Két markánsan eltérő stratégia és érvelés. A létszámot tekintve mi valahol a kettő között tartottuk ideálisnak a megfelelő létszámot, úgy 21-23 játékos körül álltunk volna meg, a felfogást tekintve pedig teljes mértékben egyet értünk Savić mesterrel.
Nem csak ez alapján vagyunk lemaradva déli szomszédainktól – és nem is csak egy évvel.
Ahogy az 1990-es években a labdarúgó NB I televíziós közvetítései előtt unos-untalan (vagy ahogy Csoma Judit mondta a gimnáziumi osztályunk egyik kultfilmjében, Jancsó Miklós 1999-es Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című mozijában: "unos-útfélen") hallhattuk: aki számít, benne van. Már, hogy az idei bő vb-keretben.
Üdvözlendő, hogy ebben a 27 fős bő vb-keretben tényleg szinte mindenki szerepel, aki válogatott szinten szóba jöhet (Bátori Bence és Bedő Krisztián hiányára a VLV rákérdezett a kapitánynál).
Ahogy olyanok is, akiknek a cikk szerzője szerint már nem feltétlen lenne helyük a válogatottban, ahogy olyanok is, akiknek még nem jött el az ideje. A kettő között van a jelenlegi legerősebb, a világversenyekre nevezhető 13 fős magyar válogatott – ezt kell megtalálni a számunkra június 21-én kezdődő vb-ig.
"Az elmúlt években szűkebb kerettel dolgoztunk, ezúttal azonban a kibővítést tartottam a legjobb megoldásnak. Már csak azért is, mert a felkészülés első hetében különleges lehetőség adódik, hiszen a BL-meccsekre készülő FTC-vel játszunk majd május 28-án és 30-án edzőmeccseket, és ehhez megfelelő mennyiségű játékosra lesz szükség. Az eredeti terv szerint az Universiade-válogatottal párhuzamosan zajlott volna a felkészülésünk első időszaka, de miután törölték az eseményt, átalakítottam a programot. Az első két hétben 13 mezőnyjátékos alkotja majd a keretet, Lévai Márton mellé Csoma Kristófot, egy rutinos kapust hívok meg, aki már a válogatottban is bemutatkozott korábban, illetve Mizsei Mártont, aki egy tehetséges, fiatal kapus és úgy láttam, sokat fejlődött az utóbbi időszakban." – nyilatkozta Märcz Tamás a Magyar Vízilabda-szövetség honlapján.

Lévai Márton helye betonbiztos - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Mizsei Márton, Szakonyi Dániel, Batizi Benedek, Molnár Erik és Vigvári Vince személyében öt újonc kapott meghívót, közülük Szakonyi, Batizi, Molnár és Vigvári is vett már részt válogatott összetartásokon, de még nem mutatkozhattak be mérkőzésen a nemzeti csapatban.
Ez az öt srác minden bizonnyal 0 válogatottsággal zárja a nyár első felét, mivel a vb-ig nem lesz hivatalos meccs a programban, egymás közti gyakorlás, az FTC-vel vívandó edzőmeccsek, valamint a horvát és a kanadai válogatottal tervezett közös edzések szerepelnek a felkészülési tervben.
Örvendetes az egyaránt 18 éves, friss magyar bajnok Molnár és az idén érettségiző, fiatalabbik Vigvári testvér beválogatása, az évtized meghatározó játékosai lesznek mindketten klub- és válogatott szinten egyaránt, amennyiben úgy halad a fejlődésük, ahogy eddig.
A Vasas 22 éves cserekapusa, Mizsei meglepetésnek számít ebben a névsorban. Nem védett túl sokat a világ legjobbja, Branislav Mitrović mellett, igaz, a klasszis szerb mellett készülhetett, ráadásul a válogatottnál is tevékenykedő Mátéfalvy Csaba irányításával. Mi akkor már inkább a 22 esztendős Farkas Domonkost, a Honvéd Komjádi-kupa-győzelmében kulcsszerepet játszó hálóőrt néztük volna meg.

Molnár Erik az öt újonc egyike - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Mizsei is Batizi az elhalasztott Universiadéra készülő keretből került át a nagyokhoz, előbb-utóbb talán a honvédos Kevi Bendegúz is lehetőséget kaphat a nagyok között onnan.
Örülhetünk annak is, hogy az általunk többször is a meghívandók között emlegetett szegedi Sánta Dánielre is számít a kapitány centerposzton.
A nagy kérdés, hogy ebből a 27-ből ki marad majd meg a szűk keretben.
A kapusposzton Lévai Márton és Vogel Soma, a mezőnyjátékosok közül pedig az elmúlt három év világversenyeit és a szövetségi kapitány gondolkodását figyelembe véve Angyal Dániel, Jansik Szilárd, Nagy Ádám, Vámos Márton, Zalánki Gergő, Hárai Balázs, Mezei Tamás, Varga Dénes, Manhercz Krisztián, Erdélyi Balázs és a Konarik Ákos, Vigvári Vendel duó egyik tagja pályázik a legnagyobb eséllyel a vb-szereplésre.
A napokban egy másik cikkben közöljük, hogy mi kiket neveznénk a világbajnokságra, 11 helyen amúgy egyezik a mi névsorunk a fentivel.
A férfi vízilabda-válogatott bő vb-kerete
kapusok: Csoma Kristóf (Kaposvár), Lévai Márton (OSC), Mizsei Márton (Vasas), Szakonyi Dániel (FTC), Vogel Soma (FTC)
mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Batizi Benedek (BVSC), Burián Gergely (OSC), Csacsovszky Erik (OSC), Erdélyi Balázs (Vasas), Fekete Gergő (FTC), Hárai Balázs (OSC), Jansik Szilárd (FTC), Konarik Ákos (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (Vasas), Molnár Erik (FTC), Nagy Ádám (Szolnok), Német Toni (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Sánta Dániel (Szeged), Vadovics Viktor (Vasas), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Vigvári Vendel (FTC), Vigvári Vince (OSC), Zalánki Gergő (Pro Recco, olasz)

Jansik Szilárd a válogatott egyik legfontosabb tagja - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website


Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Világbajnokság
20 lőtt góllal szórakoztatták a közönséget férfi pólósaink a brazilok elleni vb-meccsen
24/06/2022 05:04
Vízilabda
A vb-aranyra megy rá a 2017-es budapesti ezüst után a magyar férfi vízilabda-válogatott
19/06/2022 13:10