A Ferencváros és az OSC pénteken kezdi a finálét, Vigvári Vendellel és Vigvári Vincével beszélgettünk előtte.
Pénteken kezdődik a nagyon várt FTC-OSC bajnoki döntő, az alapszakaszt az élen záró Fradi pályaválasztásával, tehát a Komjádi uszodában. Az elmúlt tíz évben – de minden bizonnyal a 2000-es években is - idén fordul elő harmadszor, hogy egy testvérpár két tagja egymás ellen szerepel OB I-es fináléban.
A 2014/2015-ös szezonban Decker Attila a Szolnok, bátyja, Ádám az OSC színeiben volt finalista, előbbi örülhetett aranyéremnek. A 2017/2018-as idényben pedig Jansik Szilárd Ferencvárosa győzte le Jansik Dávid címvédő szolnoki csapatát.
Világbajnokság
Manherczék sok gólt szerezve és benyelve nyerték harmadik vb-meccsüket, még csak most jön a java
19 ÓRÁJA
2022-ben pedig két Benedek-bébi, a Vigvári tesók meccselhetnek egymás ellen. A 20 éves, felnőtt válogatott Vendel a Fradi, a 18 esztendős, ezen a héten három érettségi írásbeli vizsgát is letudó, januárban nagyválogatott keretedzéseken is résztvevő Vince pedig az OSC sapkájában. A velük készített interjúban arról beszélgettünk, mit várnak életük első felnőtt bajnoki döntőjétől, hogyan készülnek rá a csapataik, és hogy mennyire különleges nekik, hogy ismét egymás ellenfelei lesznek a vízben.

Vince, neked 18 évesen az életed első felnőtt bajnoki döntődre való felkészülés úgy telik, hogy közben érettségizel is. Hogyan viseled a kettős terhelést? Melyik a nehezebb?
Vigvári Vince: Elég nehéz volt. De nem csak azért, mert most van az érettségi, hanem az egész év miatt. Tudtam, hogy az érettségi évében vagyok, gyakorlatilag egyáltalán nem tudtam bejárni a suliba, magántanulóként kellett teljesítenem. A tanulói időszaknak vége, az írásbeliken is túl vagyok (utóbbiak elég jól sikerültek), még a szóbelik vannak hátra. Tényleg nehéz volt, sokat is tanultam, sokat foglalkoztam vele, de inkább az idáig vezető út volt fárasztó. Gyakorlatilag ezen a héten hiányoztam először edzésről egész évben, hétfőn, kedden és szerdán.

Vigvári Vince egy ideig hátat fordít a vizsgáknak és újr a vízilabda kerülhet fókuszba - Fotó: Madar Dávid/OSC

Fotó: facebook

Vendel, neked milyen az egyetem hajrája mellett az idény legfontosabb szakasza?
Vigvári Vendel: Ez már a második évem az egyetemen, már tavaly is - ha nem is volt ennyire erőltetett a szezon -, akadtak nehezebb időszakok. Hozzá tudtam szokni, levelező szakon pedig nem is kell annyit jelen lenni. Most annyiból érdekesebb a helyzet, hogy a bajnoki döntő első meccsének napján is lennének óráim és vizsgám is. Sikerült úgy alakítanom ezeket, hogy másnapra el lehessen tolni a feladatokat. Most beadandókat kell írnom, jövő héten pedig megkezdődik a vizsgaidőszak.
Mindketten az első OB I-es döntőtök előtt álltok. Mennyiben más a felkészülésetek a fináléra, mint egy topcsapattal vívott Bajnokok Ligája-mérkőzésre, vagy egy bajnoki rangadóra? Edzőitek, Varga Zsolt és Varga Dániel külön beszél-e az újoncokkal ennek lélektanáról?
Vigvári Vendel: Nálunk a felkészülés annyiban különbözik egy Bajnokok Ligája-mérkőzésre, vagy egy itthoni rangadóra való felkészüléstől, hogy több időnk van. Jó régen nem volt már klubmeccsünk, viszont megszakadt a felkészülésünk, mert a magyar válogatottban hat játékos szerepelt a Világliga európai döntőjén.
Azóta viszont közel egy teljes hetet tudunk az OSC-re készülni. Ez ritkán adatott meg szezon közben, hiszen szerda-szombat ritmusban játszottunk mérkőzéseket. Jól ismeri egymást a két csapat, nyilván az OSC is próbál majd valami újat kitalálni, ahogy mi is.
Vigvári Vince: Nekünk is sok időnk volt, illetve annyira mégse. Sajnos a BL érdemi része lezárult két hete, gyakorlatilag azóta csak a bajnoki döntő van fókuszban. Ebben volt egy teljes válogatott hét, nekem ezen a héten kimaradt három edzés az érettségi miatt, ahogy azt korábban említettem. Gőzerővel készülünk, fizikálisan is elég masszívan sikerült az elmúlt időszak, elég jó állapotban vagyunk. A finomhangolás ezen a héten van.

Elkapni a Vigvári Vendel lövőmozdulata előtti pillanatot, igazi műalkotás - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Két nappal a döntő első meccse előtt beszélgetünk. Ilyenkor mit lehet még tenni a rajtig, mire, miből lehet még készülni?
Vigvári Vince: Még fel lehet készülni az ellenfélből, lehet pontosítani néhány saját dolgot. Ilyenkor inkább már csak apróságokról beszélünk, mert mindenki egyénileg is, fejben készül. Az a lényeg, hogy megfelelő állapotban és tudással érkezzünk meg a döntőre.
Vigvári Vendel: Lényegében ugyanez a helyzet nálunk is, annyi talán a különbség, hogy a fizikális részét az előző héten csinálták a többiek az itthon maradtakkal, miközben mi, válogatottak utaztunk és mérkőzéseket játszottunk. Mostanra az egyes taktikai elemek gyakorlása, finomítása maradt, videózások tömkelege folyik a héten. Fontos, hogy ne fáradt csapatként kezdjük meg a döntőt, hanem a legjobb állapotban kerüljünk oda.
Tavaly már döntőztetek egymás ellen a Komjádi-kupában, akkor Vince és az UVSE örülhetett az aranyéremnek Vendel FTC-je ellen. Mennyire téma köztetek a bajnoki finálé most a napokban?
Vigvári Vince: Rég nem gondoltam a tavalyi Komjádi-kupa-döntőre. Két éve külön csapatban játszunk, azóta jó pár alkalommal játszottunk egymás ellen. Én annyira már nem misztifikálom túl ezt a dolgot. Különleges meg jó dolog, azt is akartam, hogy Vendelék ellen döntőzzünk, szerettem volna, hogy ő is bekerüljön a fináléba. Ez a szituáció a felkészüléshez sem ad igazi extrát. A bajnoki döntő már alapból egy extra dolog. Pici pikantéria, hogy testvérpárharc is van. Valószínűbb, hogy a családtagjaink számára sokkal nagyobb a jelentősége, hogy egymás ellen fogunk játszani.

Vince és Vendel a tavalyi Komjádi-kupa-döntő után - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook

Oké, de a titeket szinte minden meccsetekre elkísérő édesanyátokkal mégsem készíthettem interjút a döntő előtt. Bár…
Vigvári Vendel: Plusz ott lesz még a Varga testvérpár is, Dumi a vízben, Dani a parton egymás ellen.
A családunknak talán tényleg sokkal nagyobb izgalmat jelent, mint kettőnknek. Vince amúgy is nagyon elfoglalt volt az érettségi miatt, egyébként sem beszélünk annyit, mint amikor még együtt laktunk, vagy többet találkoztunk. Én is elfoglalt voltam, a családi ebédeknél, vacsoráknál szokott ez inkább előjönni. Szülők, nagyszülők, mindenki nagyon izgul már. Különleges lesz, az biztos, már csak azért is, mert mégis egy felnőtt bajnoki döntő lesz, és még egyikünk sem járt ott korábban. Mivel egymás ellen már sok meccset játszottunk, valamennyire már hozzá tudtunk szokni ehhez.
Mennyiben furcsa számotokra, hogy a bajnoki döntő első két felvonása között lesz egy nagyobb, 12 napos szünet, a Bajnokok Ligája alapszakaszának utolsó fordulójával megspékelve?
Vigvári Vendel: Konkrétan január óta egyfolytában meccseink vannak. Olyan is alig fordult elő, hogy egy héten csak egy meccsünk akadt. Tényleg sok idő telik majd el a bajnoki döntő első két mérkőzése között, közben meg lesz egy BL-meccs is. Az egész lelassult, mivel több idő van, és kevesebb a meccs, sokkal több az edzés. Különleges helyzet lesz ez is. A cél nyilván az, hogy minél inkább friss csapatok legyenek ott a döntőben, látványosabb vízilabdát láthassanak a nézők, ne pedig két leterhelt csapat érkezzen a döntőbe, ne roncsderbit játsszunk egymás ellen.
Vigvári Vince: Nem túl ideális ez a lebonyolítás. Mi Bukarestbe utazunk jövő héten, Vendeléknek egy fokkal jobb, hogy itthon játszanak a Bresciával, nyilván nehéz meccs lesz az is, de nekik legalább nem kell utazniuk. Nem látom még ennek a hatását előre, ha lejátsszuk az első meccset, utána lesz idő felkészülni a másodikra. Megéljük majd, hogy ez jó lesz-e, vagy nem könnyű. Így készülünk, ehhez idomul az edzéstervünk is.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Világbajnokság
20 lőtt góllal szórakoztatták a közönséget férfi pólósaink a brazilok elleni vb-meccsen
24/06/2022 05:04
Vízilabda
A vb-aranyra megy rá a 2017-es budapesti ezüst után a magyar férfi vízilabda-válogatott
19/06/2022 13:10