Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Badosa és Kvitova nem lesz ott a vb-n, Gauff és Garcia viszont kvalifikálta magát a tornára

Takács Márton

Frissítve 20/10/2022 - 15:38 GMT+2

A WTA Finals-be jutásért folyó verseny a célegyeneshez közeledik. Megint csökkent a női világbajnokságra pályázó játékosok száma, Paula Badosa guadalajarai búcsúja azt jelenti, hogy nem vehet részt a Fort Worth-ben sorra kerülő szezonzáró WTA-vb-n. Coco Gauff viszont ott lesz, karrierje során először, Caroline Garcia pedig 2017 után második alkalommal.

Caroline Garcia és Coco Gauff az idei US Open negyeddöntőjében

Fotó: AFP

Eddig öten biztosították helyüket WTA Finals mezőnyében.
Szerdáig csak Iga Świątek, Ons Jabeur és Jessica Pegula kvalifikálta magát a Fort Worth-ben, október 31. és november 7. között sorra kerülő szezonzáró WTA-világbajnokságra. Azóta Coco Gauff és a francia Carolina Garcia is biztosította a helyét Texasra.
Még sok játékos van versenyben a döntő maradék három helyéért. Maria Sakkari és Daria Kasatkina kedden győzött, így még bizakodhat, míg Petra Kvitova reményei Bianca Andreescu miatt szűntek meg.
A második helyen kiemelt Aryna Sabalenka a második fordulóban búcsúzott a 2,5 millió dollár összdíjazású guadalajarai keménypályás női tenisztornán. A világranglista-4. fehérorosz játékost az orosz Liudmila Samsonova győzte le. A 23 éves teniszező sikerének köszönhetően pedig eldőlt, hogy az amerikai Coco Gauff és a francia Carolina Garcia is ott lesz a vb-n.
Guadalajarában Andreescu szetthátrányból küzdötte vissza magát, hogy legyőzze Kvitovát, és ezzel véget vetett a kétszeres Grand Slam-győztes cseh reményeinek, hogy kvalifikálja magát a WTA Finalsra.
Kvitovának a fináléba kellett volna jutnia ahhoz Mexikóban, hogy esélye legyen a vb-re jutásra, de 12 bréklabdájából csak négyet értékesített, és nyolc kettős hibát ütött a 2019-es US Open-bajnok Andreescu ellen.
Egy másik nagyobb név is kiesett a versenyből. Az első helyen kiemelt spanyol Paula Badosa az elveszített első játszma után feladta a fehérorosz Victoria Azarenka elleni második fordulós mérkőzését a guadalajarai tornán.
A világranglista nyolcadikja 6:2-re bukta a nyitó szettet, de addig is láthatóan nehezen vette a levegőt, ezért úgy döntött, nem folytatja a csatát. Badosa mostani búcsúja azt jelenti, hogy már nem tud kijutni a Fort Worth-ben sorra kerülő szezonzáró WTA-világbajnokságra.
picture

Coco Gauff örülhet

Fotó: AFP

Coco Gauff először vesz majd részt a WTA-vb-n, míg Caroline Garcia másodszor utazhat a 2017-es szereplése után.
Gauff egyéniben és párosban is kvalifikálta magát, utóbbi sorozatban Pegula partnereként. Ők lesznek az első amerikaiak 2009 óta, akik a Serena és Venus Williams páros esetétől számítva egyesben és párosban is részt vesznek a WTA Finalson.
Ahogy a WTA honlapján megjelent cikkben olvasható, a WTA-döntő végre 18 évesen és 239 naposan Gauff lesz a legfiatalabb, aki 2005 óta pályára lépett ilyen tornán. 17 esztendővel ezelőtt Maria Sharapova 18 évesen és 208 naposan jutott az elődöntőbe. Gauff lesz a legfiatalabb amerikai, aki Lindsay Davenport 1994-es második helyezése óta versenyzett ezen az
Ebben a szezonban Gauff lejátszotta eddigi első GS-döntőjét egyesben, de a Roland Garros fináléjában Świątek nem hagyott neki esélyt. Két további elődöntőt játszott a WTA 250 Adelaide Internationalen és a WTA 500 Bett1Openen, Berlinben.
Gauff szeptemberi, New York-i negyeddöntős szereplése pályafutása során először juttatta be őt a Top 10-be, és október 17-én a 7. helyen tetőzött a világranglistán.
picture

Caroline Garcia Texasban teheti fel a koronát idei teljesítményére

Fotó: AFP

A remek évet produkáló francia Garcia számára viszont nem lesz idegen a WTA-döntő. Egyéniben 2017-ben az elődöntőig jutott, párosban pedig 2015-ben és 2016-ban kvalifikálta magát. Amélie Mauresmo 2005-ös győzelme óta ő lehet az első francia, aki megnyerheti a tornát.
Garcia 2022-ben öt év után először kvalifikálta magát a WTA Finalsra, idén pedig három tornát is megnyert, először a Bad Homburg Openen, majd a BNP Paribas Poland Openen Varsóban. Ezután a selejtezőn keresztül megnyerte a WTA 1000 Western & Southern Open-t Cincinnatiben, ahol három top 10-es játékost győzött le a sikeréhez vezető úton.
Ősszel pedig eddigi legjobb Grand Slam-eredményét érte el egyesben azzal, hogy a legjobb négy közé jutott a US Openen.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés