Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A hiperugrás US Open-elődöntőt ért az élete teniszét játszó Garciának - van-e még feljebb?

Takács Márton

Frissítve 07/09/2022 - 18:19 GMT+2

Caroline Garcia nem csak élete legjobb teniszét játssza, hanem a US Open állva maradt női játékosai közül is talán ő van most a legjobb formában, szettet sem veszített még Flushing Meadowsban. Vajon elég lesz-e ennek a teljesítmények a megismétlése egy Grand Slam-győzelemhez a major-tornán még soha ilyen messzire nem jutó franciának?

A US Open-elődöntő elérése szárnyakat ad

Fotó: AFP

Caroline Garcia erős nyara a US Openen folytatódott, már a legjobb négy között jár.
Caroline Garcia a Roland Garros-finalista Coco Gauff elleni győzelmével élete első major-elődöntőjébe jutott, és élete legjobb teniszét játssza a US Openen. Sőt, a tornán még állva maradt női játékosok közül talán ő van a legjobb formában (Jessica Pegula mellett).
Ott tartottunk október 3-án, hogy a szenzációs évet produkáló francia először jutott be a US Openen a 4. fordulóba, miután búcsúztatta a 2019-es bajnok Bianca Andreescut.
Garcia azóta Alison Riske-Amritraj és Gauff ellen is nyert, és Ons Jabeur ellen azon lesz az elődöntőben, hogy pályafutása során először GS-finálét is játsszon. Kedden sorozatban már a 13. győzelmét aratta, és emlékezetes tornája eddigi legjobb teljesítményével folytatta pályafutása első GS-címéért folytatott küzdelmét.
A 17. kiemelt Garcia még nem vesztett szettet ezen a tornán. Az első négy meccsén mindössze 20 játékot hullajtott el összesen - a legkevesebbet a negyeddöntősök közül -, és kedden is csak hetet. Ez a dominancia nem sokban különbözik Emma Raducanu tavalyi, a New York-i mezőnyön átrobogó, tornagyőzelemhez vezető útjától.
Sikerével a világranglista korábbi 4. helyezettje bebiztosította visszatérését a Top 10-be is. Garcia a nyár elején még a 79. helyen állt a WTA-rangsorban, de június óta három bajnoki címet és 30 főtáblás győzelmet könyvelhetett el. A három trófeát három különböző borítású pályán szerezte Bad Homburgban (fű), Varsóban (salak) és Cincinnatiben (kemény pálya).
Caroline Garcia lassan elmondhatja magáról, hogy 2022 számára sikeresebben alakul, mint a 2018-tól 2021-ig tartó időszaka. 65-64-es győzelem/vereség mérleggel zárta az előző három évet, a top 10-es teniszezők ellen pedig 1-10-zel zárt. Az agresszív teniszével eddig kevesebb látványos sikert arató francia egyik szezont sem fejezte be a Top 40-ben, és 2021-ben a ranglistán a 74. helyre zuhant vissza.
picture

US Open: Gauff - Garcia - a mérkőzés legjobb pillanatai

A L'Équipe újságírója, Quentin Moynet szerint több tényező is hozzájárult Garcia mélyrepüléséhez. Azóta nem csak a #FlyWithCaro hashtag vett új lendületet, de maga a 28 éves tenisze is.
Miután a média kritizálta őt, amelynek egyes tagjai szerint túl agresszívan játszik és túl sok kockázatot vállal a játékában, változtatásokat hajtott végre a támadójátékán.
"Mivel az eredmények nem mentek jól, a kritikák miatt kezdte elhinni, hogy az embereknek igazuk van" - mondta Moynet a US Open hivatalos honlapjának. "Próbált változtatni, de nem működött, így egy kicsit elveszett volt. Nem tudta, mit tegyen, 50-50 százalékon állt, nem pedig 100 százalékban egy irányba tartott."
A hiperugrás részletei alant.
picture

Tenyeres röpte a nagy kékségben

Fotó: AFP

Garcia tavaly télen szerződtette Betrand Perret edzőt - aki többek között Ons Jabeur és Tatjana Maria korábbi trénere volt -, valamint Laura Legoupil fizioterapeutát. Amióta a trió összeállt, és a régi edzője és édesapja, Louis Paul Garcia visszalépett, hogy menedzseri szerepet töltsön be, Garcia ismét egy merészebb, bátrabb játékstílust választott.
A lábmunkája - ami szükséges ahhoz, hogy az első ütéses teniszével kiemelkedő teljesítményt nyújtson - drámaian javult. Legoupilnak köszönheti, hogy segített neki enyhíteni a lábfájdalmát, amely a szezon korábbi részében megnehezítette a teljesítményét.
Mégis, Garcia újjáéledése messze nem egyik napról a másikra jött. Hat hónappal a minden szempontból átlagosnak tűnő idény után jött egy sarkalatos pont.
Miután Bad Homburgban elvesztette az első szettet Aliaksandra Sasnovich ellen, Garcia úgy döntött, hogy bízik az ösztöneiben, és azt a fajta teniszt játssza, amire született.
picture

TOP 5: Kyrgios és Garcia vitte a prímet a 9. napon

"Az első szettet 6-2-re vesztettem el, és egyáltalán nem játszottam jól, higgyék el" - nyilatkozta a New York-i újságíróknak. "Egy adott pillanatban csak azt mondod magadnak: 'Meg kell próbálnod. Ha hibázol, hibázol, de valamit tenned kell. Változtatnod kell, meg kell találnod a módját, hogy javulj’."
Attól a pillanattól kezdve Garcia végre tudta hajtani a pályán, éles szituációban is, amit hat hónapon át dolgozott Perret-vel.
"Azt hiszem, ez a verseny volt az a hét, amikor sok minden megváltozott. Azt gyakoroltam, hogy agresszív legyek, hogy előremenjek, de volt néhány problémám azzal, hogy ezt a pályán, a meccseken megvalósítsam - ott változott meg a dolog, igazából az első forduló második szettjében." – mondta.
Flushing Meadowsban Garcia gyakorlatilag bűvészmutatványokat hajtott végre, mivel mind az öt eddigi meccsét uralta. Nem csak meccseket nyert – végigrobogott az ellenfelein.
picture

Az erő vele van

Fotó: AFP

"A csapattal együtt látunk annyi mindent, amin még javíthatunk, így ez további célokat ad nekünk, hogy tovább fejlődjünk, hogy továbbra is keményen dolgozzunk. Minden nap egy új kihívás, és jutalom, hogy itt lehetek, és hálás vagyok a kemény munkáért, amit végeztünk." – említette Garcia.
A világranglista 17. helyezettjének már az első héten is remekül alakult a US Openje, de azóta valahogy sikerült még magasabb szintre emelnie a játékát. A kérdés, hogy megállítja-e őt Jabeur, vagy a döntőben valaki, vagy ennek a teljesítménynek a megismétlése elég a Grand Slam-győzelemhez is?
via részben usopen.org

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés