Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kyrgios: Egy csomó embert cserben hagytam, most kezdhetem elölről

Németh Dániel

Frissítve 07/09/2022 - 14:38 GMT+2

Hiába teremtette meg maga előtt az esélyt a Grand Slam-győzelemre, az esélyesség terhe túl soknak bizonyult. Nick Kyrgios most úgy érzi, mindenkit cserben hagyott, sok célja pedig már nem maradt erre a szezonra. Karen Khachanov, Casper Ruud, Ons Jabeur és Caroline Garcia viszont a pályafutásuk során először elődöntőbe jutottak a US Openen, így mindannyian boldogan értékeltek.

Nick Kyrgios

Fotó: AFP

Nick Kyrgios borzasztó csalódott volt a veresége miatt, úgy érzi, kudarcot vallott.

Daniil Medvedev legyőzését (és a másik ágon Rafael Nadal vereségét) követően Nick Kyrgios az egyik, ha nem a legesélyesebb játékosa lett a US Opennek. Az ausztrál teniszezőből azonban nem feltétlenül a legjobbat hozta ki a hirtelen rászakadt nyomás, és öt szettben kikapott a remek napot kifogó Karen Khachanovtól, aki pályafutása során először játszhat Grand Slam-elődöntőt.
„Lapos voltam eleinte, fizikálisan nem éreztem jól magam. Viszont a meccs végére már rendben voltam. Lesújtó az eredmény. Minden elismerésem Karennek. Ő egy harcos. Igen jól szervált. Valószínűleg ő az egyik legjobb adogató, akivel ezen a versenyen játszottam, az alapján legalábbis, ahogyan nyomás alatt megtalálta a megfelelő helyeket. Remekül játszotta le a nagy pontokat. Nem hagyott benne semmit.”
Úgy álltam hozzá, hogy mindent vagy semmit. Szóval most olyan, mintha kudarcot vallottam volna ezen a versenyen.
Kyrgios elmondta, hogy volt egy kisebb térdsérülése, ám ez érdemben nem hátráltatta (ráadásul a Grand Slamek ezen fázisban már mindenki bajlódik kisebb-nagyobb problémákkal), és a harmadik szettől kezdve jól érezte magát. Azt is hozzátette: ezzel lényegében véget a szezon érdemli része, őt ugyanis elsősorban a GS-tornák motiválják.
picture

US Open: Khachanov - Kyrgios - a mérkőzés legjobb pillanatai

„Erre fognak emlékezni az emberek, akár nyersz, akár veszítesz. Úgy gondolom, hogy az összes többi torna időpocsékolás” – jelentette ki. „Szarul érzem magam. Cserben hagytam egy csomó embert. Szóval nem tudom. Úgy érzem, hogy ez a négy torna az, ami mindig is számítani fog. Szóval most ez olyan, mint egy újrakezdés. Várnom kell az Australian Openig. Lesújtott az eredmény. Szívfacsaró. Nem csak nekem, de azoknak is, akikről tudom, hogy a győzelmemet akarták.”
„Egy kicsivel kevesebbet töltöttünk a pályán, mint a 2020-as Australian Openen” – nyilatkozta Khachanov. „Hogy őszinte legyek, az elejétől a végéig remek volt a teljesítmény – legalábbis az én részemről. Ott maradtam, vártam a lehetőségekre. És ki is alakítottam őket. Nagyon boldog és büszke vagyok, hogy le tudtam zárni. Sosem egyszerű kiszerválni a meccset, szóval nagyon örülök, hogy sikerült megtennem ezt a lépést, és bejutottam az első elődöntőmbe."
„Az első másfél szettben mindketten előnyben voltunk az adogatásaink mögött. Kevés fogadást sikerült a pályára ütnünk, nem igazán alakultak ki labdamenetek. Nehéz volt megtalálni a ritmust. Miután változtattunk a pozíciónkon, több labdát tudtunk megjátszani, több labdamenet alakult ki. Kicsit aktívabbá vált a meccs. Fordulópont azonban nem igazán volt. Az első szettben én brékeltem, a másodikban ő, és aztán ez így folytatódott.”
Khachanov ellenfele az a Casper Ruud lesz, aki a US Opent követően akár világelső is lehet – ezzel kapcsolatban Szabó Gábor véleményét is elolvashatjátok. A norvég nem roppant össze a nyomás alatt, épp ellenkezőleg: két szetten keresztül leteniszezte a pályáról Matteo Berrettinit, és hiába volt előnyben az olasz a harmadik játszma nagy részében, végül azt is elhozta rövidítésben.
picture

Ruud jutott elsőként elődöntőbe New Yorkban - Összefoglaló

„Jobban ment a játék az első két szettben, mint amire számítottam. Minden kedvezően alakult. Nagyon jól helyeztem a labdákat, olyan ütéseim voltak, amelyekre szükségem volt. Matteo közben elmaradt a szokásos szintjétől. A körülmények inkább nekem kedveztek a magas páratartalommal és a bezárt tetővel. Valamivel lassabbnak éreztem a pályát, több időm volt ellene a szokásosnál. Ez egy kis előny volt a számomra.”
Ruud az év elején azt a célt tűzte ki, hogy javuljanak a Grand Slameken elért eredményei – most már mondhatjuk, hogy ezt kipipálhatja a norvég. A francia nyílt teniszbajnokságon lejátszotta az első döntőjét, a US Openen pedig legrosszabb esetben is elődöntős lesz, vagyis a négyből két GS-en sikerült eljutnia a második hétig.
„Az év elején balszerencsés voltam, kifordult a bokám az egyik edzésen, és nem tudtam rajthoz állni. Melbourne így egy picit csalódás volt, de Párizsra elkezdtem jobban érezni magam salakon, megtaláltam a formámat, és az járt a fejemben, hogy a következő három versenyen megpróbálok élni a lehetőségeimmel. Párizsban valami összeállt, és úgy érzem, erre az évre megtanultam, hogyan kell lejátszani az ötszetteseket, amelyek nagyon különböznek a háromszettesektől.”
Picit meglepett, hogy eljutottam az elődöntőig, ugyanakkor a kemény pályás játékom javult az előző egy-két szezonban. Szerintem az idei Miami Open mutatta meg, hogy le tudok győzni remek játékosokat, és eljuthatok a versenyek végéig.
A nőknél az első ágon Ons Jabeur-Caroline Garcia elődöntőket rendeznek, miután mindketten két szettben letudták a negyeddöntős mérkőzésüket. Kettejük közül a tunéziainak volt nehezebb dolga, aki a második szettben 3:5-ről jött vissza, és harcolta ki a rövidítést Ajla Tomljanovic ellen – ezzel pályafutása második GS-elődöntőjére készülhet.
picture

US Open: Jabeur - Tomljanovic - a mérkőzés legjobb pillanatai

„Nem egyszerű Ajlával teniszezni. Tudtam, hogy ez is egy fizikális mérkőzés lesz. Jó első szettet játszottunk, és reménykedtem benne, hogy a másodikat könnyebben megnyerem, de én ilyen vagyok: szeretem a feszültséget, szeretem, ha tie-break dönt. Örülök a győzelemnek, és remélhetőleg így folytatom, vagy még akár jobban is játszom a következő mérkőzéseken” – mondta a tunéziai, aki sokat tanult ebben a szezonban.
Ma már például nem vállalna be ugyanakkora terhelést egy GS előtt, mint a Roland Garros előtt tette, mivel a versenyen mentálisan és fizikálisan is fáradtnak érezte magát. Kemény pályán másfajta kihívással nézett szembe, ugyanis ezen a borításon kell a legtöbbet változtatnia a játékán, és őt is meglepte, mennyire jól sikerült ez a US Openen.
„A verseny előtt nem voltam túlzottan magabiztos. Bíztam benne, hogy több és több mérkőzést játszhatok. Cincinnati segített valamelyest, de ha mindig Petrával kell teniszezned, az azért nem segít. Azt mondtam az edzőmnek, hogy itt az elődöntő legyen a cél. Nem akartam egyből a győzelemre menni úgy, hogy előtte nem voltak meccseim. Lassabban akartam hozzáállni, egyesével koncentrálni a meccsekre, és most jól érzem magam fizikálisan, próbálom meccsről meccsre építeni az önbizalmam.”
Garciának mindkét szettben megvolt a korai brékelőny Coco Gauffal szemben, és még az sem törte meg a franciát, hogy az első játszmában 4:0 után visszakapaszkodott az amerikai, és nagyobb küzdelemre kényszerítette. Garcia a pályafutása során először jutott elődöntőbe Grand Slamen, a francia női tenisz pedig 2006 és Amélie Mauresmo után képviselteti magát a US Openen a négy között.
picture

US Open: Gauff - Garcia - a mérkőzés legjobb pillanatai

„Nagyon örülök a győzelemnek, az elődöntőnek. Igazán intenzív meccs volt, minden egyes játékért meg kellett küzdeni. A hangulat pedig meglehetősen amerikai volt, hatalmas energiával. Nagyon boldog vagyok a teljesítményem miatt, sikerült megfelelően kezelnem az érzelmeket. A saját játékomat játszottam, ami nagyon fontos a számomra” – magyarázta Garcia, aki leginkább az éles helyzetekben nyújtott teljesítményét emelte ki.
Az a legjobb, ha a saját játékomra koncentrálok. Mostanra világos lett, mit kell csinálnom stressz és nyomás alatt. Próbálom ezt az utat követni.
„Úgy emlékszem, hogy a Roland Garroson a juniorok között az elődöntőben találkoztunk” – mondta Jabeur kapcsán. „No meg más versenyeken is. Mindig is így teniszezett, nagyon ritka látvány volt, hogy valaki ennyire sokat rövidít, ennyit nyes fonák oldalról. Nagyon szerette variálni a labdáit, ami ritkaság a juniorok között. Igen trükkös játékos volt, ami mostanra még inkább igaz. Top 5-ben van, wimbledoni döntőt játszott, rengeteget fejlődött. Nagyszerű kihívás lesz.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés