Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az óriási előnnyel világelső Świątek nem gondolta volna, hogy már 21 évesen ennyire domináns lesz

Takács Márton

Publikálva 17/10/2022 - 14:59 GMT+2

A világelső Iga Świątek a San Diego Open döntőjében aratott győzelemmel folytatta fantasztikus szezonját. A lengyel a horvát Donna Vekićet győzte le, ezzel megszerezte nyolcadik idei címét, és tovább növelte előnyét a WTA-világranglista élén. Még ő maga sem sejtette, hogy ilyen fiatalon ennyire sikeres lesz.

Iga Świątek gyilkos tenyerese sok gondot okozott idén az ellenfeleinek

Fotó: AFP

Iga Świątek szerint a stábja közös munkája miatt volt ilyen jó idén.
Azt hiszem, ez lesz az a szezon, amire egész életemben gondolni fogok
Ezt nyilatkozta a lengyel a megnyert San Diegó-i finálé után.
Iga Świątek három szettben legyőzte Donna Vekićet a San Diego Open döntőjében, és ezzel szezonbeli nyolcadik tornagyőzelmét gyűjtötte be.
A világelső 6:3, 3:6, 6:0-ra győzött a világranglista 47. helyén álló Vekić ellen, aki aznap már a második mérkőzését játszotta, miután a Danielle Collins elleni elődöntőjét egy éjszaka alatt elhalasztották.
Świątek 2022-ben már 64 győzelemnél jár, és átlépte a 10 000 ranglistapontot is.
"Szeretnék ilyen idényeket a jövőben is. Szóval azt hiszem, a legjobb módja ennek az, ha nem arra koncentrálok, ami történt, hanem arra, ami ezután következik. És tudom, hogy rengeteg dologban kell még fejlődnöm, szóval nagyon várom már."
picture

Świątek fonákja is brutális tud lenni

Fotó: AFP

A győzelmet 1 óra 47 perc alatt az év 21. kiosztott 6:0-jával pecsételte meg a lengyel világelső. A 21. bageljével négyel van lemaradva Serena Williams 2013-ban felállított 25-ös rekordjától, és az egy szezonban szerzett ranglistapontok számát tekintve is csak az amerikai legenda előzi meg.
"Nagyon szoros meccs volt, és elég hosszú. A végén én akartam az lenni, aki az utolsó labdát beüti. Mindent bele akartam adni. Tudva, hogy milyen jól tud szerválni, csak lazább akartam lenni az adogatás-fogadásaimban - nem gondolkodni túl sokat, használni az intuíciómat és küzdeni minden labdáért."
A San Diegó-i címvédés után a lengyel elmondta, hogy nem számított ilyen sikeres szezonra.
"Ez eléggé elképesztő. Nem számítottam arra, hogy ilyen évem lesz. Arra gondoltam, talán majd 24-25 évesen leszek a csúcson, és addigra összegyűlik annyi tapasztalat, hogy talán jönnek majd ilyen eredmények.
Nagyon boldog vagyok, hogy most mindent beleadhatok, hogy jól játszhatok, és már most ebben a helyzetben lehetek. Ahogy Ostravában mondtam, az álmaim valóra válnak. Szóval nagyon büszke vagyok magamra és a csapatra, hogy felkészítettek, és hogy képes vagyok jól játszani a szezon végéig."
picture

Elegancia Świątek-módra

Fotó: AFP

Świątek most pihenni fog, legközelebb még ebben a hónapban a texasi Forth Worthben, a WTA Finals-ban fog játszani. Nem szerepel a szezon utolsó WTA 1000-es versenyén ezen a héten Guadalajarában, ahol a világranglista 8. helyén álló Paula Badosa az első kiemelt.
A lengyel a WTA honlapján mesélt arról, hogyan tudta megőrizni energiáját és koncentrációját a figyelemre méltó szezonja végén is, és miért lesz csúcsformában a WTA Finals idején.
"A kulcs biztosan az volt, hogy alkalmazkodjak és a megfelelő dolgokra koncentráljak, mert úgy éreztem, hogy van néhány akadály, amivel szembe kell néznem, de ugyanakkor nem akartam energiát pazarolni arra, hogy ezt túlelemezzem.
Egyre biztosabb vagyok benne, hogy megvannak a képességeim a pályán, hogy bármilyen helyzetből vissza tudjak jönni. Ebben a szezonban mindenféle körülmények között meg tudtam tartani a koncentrációt, élesnek kellett lennem, és önbizalmat adott nekem, hogy mindezeket a képességeket használni tudom. Most már tényleg úgy érzem, hogy bármivel szembe tudok nézni. Remélhetőleg ez az érzés sokáig megmarad."
picture

Micsoda fotó ez is Świątek tenyereséről!

Fotó: AFP

Azt is megkérdezték tőle, hogyan kezeli a maximalizmusra való törekvést ilyen pazar év után. A válasza alapján Świątek gondolkodása megváltozott, talán ezért is tudott ennyire dominálni idén.
"Én már nem így gondolkodom. Nem az a cél, hogy tökéletesen játsszak vagy érezzem magam, hanem az, hogy nyerjek akkor is, amikor nem érzem magam tökéletesen, vagy amikor nem érzem jól magam a pályán, és nem tudok az intuíciónkkal játszani. Mindig változtatni kell valamin. Ez a kulcs a teniszben, mert az egész szezon során annyi különböző körülmény között játszunk.
Nagyon nehéz megtalálni a tökéletes érzést. Úgy érzem, talán kétszer sikerült ebben a szezonban, és ez még mindig sok. A többi versenyen csak át kell dolgozni azokat az időszakokat, amikor nem érzem magam tökéletesnek."
picture

San Diegóból is hazaviheti a trófeát

Fotó: AFP

Iga Świątek megtalálhatta azt az ideális stábot is, amelynek tagjaival közösen el tudták érni a jobbnál jobb eredményeket.
"Úgy gondolom, hogy egy kicsit más csapat van mellettem Tomasz Wiktorowski segítségével, aki nagyon tapasztalt, és tudja, milyen fárasztó a touron lenni. Tudja, hogyan adjon nekem több időt, hogy például a Grand Slam-meccsek után újra tudjak regenerálódni. Azt hiszem, valószínűleg ez a kulcs. Általában az edző az, aki a végén eldönti, hogy mennyi szünetet kapok, és nagyon hálás vagyok, hogy sokat ad belőle.
A stábom nélkül nem lennék képes erre a helyre kerülni. Nagyon boldog vagyok, hogy nagyon jó emberek irányítanak, mert szerintem ez a legfontosabb ezen a csúcsszinten, mert minden számít."
via eurosport.co.uk

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés