Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A világelsőt nem érdekelte a pénz, nemes ügyért küzdött Ostravában

Minich Réka

Publikálva 10/10/2022 - 17:05 GMT+2

Iga Swiatek már többször bizonyította, hogy fiatal kora ellenére nem csak a pályán lehet példakép, de nem feledkezik el más, fontos problémákról sem. Az ukrajnai háború kitörése óta folyamatosan terítéken tartja az ukránok szenvedéseit, most pedig a mentális egészség fontosságára hívta fel a figyelmet, ráadásul ostravai pénzdíját is felajánlotta egy lengyel alapítványnak.

Iga Swiatek of Poland during her runner-up speech after losing to Barbora Krejcikova of the Czech Republic in the singles final on Day 7 of the Agel Open at Ostravar Arena on October 09, 2022 in Ostrava, Czech Republic

Fotó: Getty Images

Iga Swiatek hosszú idő után kapott ki egy WTA-torna döntőjében, de ennek ellenére boldog volt a teljesítményével.
A helyi közönség egy remek színvonalú döntőt láthatott vasárnap Ostravában, ráadásul a hazai pályát élvező Barbora Krejcikova drukkerei mellett a lengyeleknek sem kellett messzire utazniuk, hogy Swiateket biztathassák.
Az első szettben még úgy tűnt, hogy Swiatek simán tud győzni, de az 5-1-es előny után végül már ez a játszma is nehezen lett a lengyelé. A második szett rövidítésben dőlt el, a döntő játszma viszont már nagyon sima volt, annak ellenére is, hogy a világelső 5 meccslabdát is hárítani tudott.
Swiatek ezzel mindössze a második tornadöntőjét bukta el a pályafutása során, de ennek ellenére nem volt elégedetlen. A mérkőzés után lengyelül szólt drukkereihez a helyszínen, és elmondta, hogy miért is volt számára különösen fontos a jó szereplés.
„Nagyon szerettem volna jól szerepelni ezen a tornán, hiszen az összes pénzdíjamat eladományozom. Boldog vagyok, hogy a döntőig jutottam, így még több pénzt kerestem. Szeretném, ha minél többen tudnának róla, hogy ha bajban vannak, akkor kérhetnek segítséget, aki pedig van annyira szerencsés, az segítsen másokon.”
A jótékonysági akció részleteit később a közösségi médiában fejtette ki bővebben:
„A mentális egészség napjának alkalmából idén is folytatom a tavaly elkezdett kis tradíciómat. Az Ostravában megszerzett 58 ezer eurós pénzdíjamat egy olyan szervezetnek adom, akik olyan lengyel gyerekekkel foglalkoznak, akik mentális problémákkal küzdenek. Azért beszélek erről ennyire nyíltan, mert tudom, hogy minden apró adomány és gesztus mennyit tud számítani egy ennyire fontos téma esetén. Mindenkit biztatok, hogy adományozzon, még ha csak egy kicsit is, hiszen együtt igazán nagy hatást érhetünk el.”
Swiatek esetében nem csak üres szavakról van szó, hiszen ő a női mezőnyben az első olyan versenyző, akinek a sportpszichológusa együtt utazik a csapatával a Touron. Daria Abramowicz segítségét többször is kiemelte a lengyel, most pedig egy rövid kérdezz-feleleket is tartanak együtt. Abramowicz a téma szakmai oldaláról fog mesélni, Swiatek pedig arról, hogy sportolóként hogy tudja a pszichológus által mutatott technikákat felhasználni arra, hogy jobban megbirkózzon a nyomással.
Swiatek nem először áll ki egy fontos ügy mellett, hiszen az idei szezonban folyamatosan segíti az ukrajnai háború áldozatait is, többek között a Roland Garroson aratott győzelme utáni beszédében is támogatásáról biztosította az ukránokat.
Forrás: eurosport.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés