Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Swiatek és Gauff: Fiatalok, de már nem csak magukkal foglalkoznak

Minich Réka

Publikálva 06/06/2022 - 20:12 GMT+2

A Roland Garros női döntőjét a 21 éves Iga Swiatek, és a 18 éves Coco Gauff játszotta. A két fiatal nem csak a pályán nyújtott remek játékkal bűvöli el a rajongókat, de a meccsek mellett fontos társadalmi problémákra is felhívják a figyelmet. Swiatek Ukrajnának üzent a döntő után, Gauff pedig az amerikai fegyveres támadások ellen tüntetett az elődöntőjét követően.

Iga Swiatek et Cori Gauff à Roland-Garros en 2022

Fotó: Getty Images

Iga Swiatek már többször bizonyította, hogy fiatal kora ellenére mennyire érzékeny a társadalmi problémákra. A Roland Garros alatt, a BBC-nél vezetett rovatában a sportolókat ért online fenyegetésekre és sértegetésekre is felhívta a figyelmet:
„Nemrég Románia ellen játszottunk a Billie Jean King Kupában. Az ellenfelemtől, Andreea Prisariutól hallottam, hogy milyen elképesztő szidalmakat kapott, miután kikapott tőlem. A gyűlölet komoly problémákat okoz a sportban is, muszáj ezzel foglalkoznunk.
Sokan bele sem gondolnak, hogy az üzenetek egy részét el is olvassuk. Fogalmuk sincs arról, hogy mi folyik az életünkben, miért kaptunk ki. Ezeknek az embereknek bele kéne gondolniuk, hogy mit csinálnak, és be kéne fejezniük. Mind emberek vagyunk. Tudom, hogy milyen könnyű egy ilyen üzenetet megírni és elküldeni, de azt is, hogy sosem mondanának hasonlókat szemtől szemben. Szerencsére én nem olvasom el a privát üzeneteket, amiket kapok, de tudom, hogy sokan igen.”
Swiatek számára egy másik kiemelten fontos téma az Ukrajnát ért orosz agresszió. Még a Garros-győzelme utáni beszédében sem felejtett el üzenni az ukránoknak, de korábban is elmondta, hogy számára döbbenetes, hogy a sporttársai is milyen gyorsan elfeledkeztek a háborúról:
picture

"Mondtam Cocónak, hogy ne sírjon, erre tessék, mit csinálok én?" - Swiatek beszéde a döntő után

„Az ukrajnai háború egy olyan dolog, amire folyamatosan fel szeretném hívni a figyelmet. Emlékszem, hogy tavasszal még mindenki kék-sárga szalagokat, meg kitűzőket hordott, most meg már alig maradt valaki. Én továbbra is hordani fogom, és fel fogom hívni a figyelmet az ukrán nép szenvedéseire, hiszen ők is még évekig fognak szenvedni a hatásoktól.
Mióta világelső lettem azóta úgy érzem, hogy még nagyobb felelősségem van, hogy a világ problémáiról beszéljek. A többi játékos között is nagyobb lett az elismerésem, jobban figyelnek rám, de nem akarom őket ilyenekkel terhelni.”
A mindössze 18 éves Coco Gauff hasonlóan éretten gondolkodik, mint a világelső. A győztes elődöntőjét követően azért üzent, hogy hazájában lépjenek fel a fegyveres iskolai támadások ellen, de egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy továbbra is szeretné a hírnevét arra használni, hogy fontos problémákra hívja fel a figyelmet.
„Fontos, hogy kihasználjuk azt, hogy sportolóként mennyien figyelnek ránk. Ha nem hinnék benne, hogy ezzel befolyásolni tudok embereket, akkor nem beszélnék ezekről a témákról. A példaképeim – LeBron James, Serena Williams, Billie Jean King, Naomi Osaka és Colin Kaepernick – is mindig felszólalnak a társadalmi igazságtalanságok ellen.
Remélem, hogy az üzenetem minél több emberhez elért. Tudom, hogy nem elég semmire, hogy felírtam egy üzenetet, de ha sok ember fog erről beszélni, az eljut a döntéshozókhoz is, azzal pedig már a fontos változásokat is befolyásolni tudjuk.”
A döntő utáni sajtótájékoztatón Gauff elmondta, hogy számára mennyire inspiráló volt, hogy Swiatek még egy ilyen pillanatban sem feledkezett meg Ukrajnáról:
„Nagyon szép volt tőle, hogy az ukránoknak is üzent a beszédében. Egy ilyen pillanatban, amikor ennyi érzelem szabadul fel benne… Ő pedig még erre is tudott figyelni, ez nagyon megható pillanat volt.”
picture

'Két fiatal lány, de komoly problémákkal is foglalkoznak"

Hiába szeretné sok szurkoló, hogy a sportolók csak a sportra figyeljenek, a wimbledoni tornaszerevezők döntését követően még biztos, hogy sokan és sokat fognak beszéni az orosz agresszióról. Ha pedig a jövőben a fiatal játékosok hajlandóak és képesek lesznek a fontos társadalmi problémákról beszélni, akkor egyre több figyelem fog a pályán kívüli eseményekre is irányulni. Az, hogy ez jó-e vagy sem, döntse el mindenki.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés