Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ha valaki, a vigaszt nyújtó Kim Clijsters ismeri a kiutat az árokból, amibe Ons Jabeur is esett

Takács Márton

Frissítve 21/07/2023 - 18:35 GMT+2

Ons Jabeur szívszorító körülmények között veszítette el az idei wimbledoni döntőt, ezzel mindhárom eddigi Grand Slam-fináléjában kikapott. A rendkívül szimpatikus tunéziait az az úgy szakmailag, mint emberileg kiváló Kim Clijsters vigasztalta az öltözőben, aki négy elbukott GS-döntővel kezdte karrierjét, a második négy adagot viszont megnyerte. Bárcsak Jabeurre is hasonló folytatás várna!

Totálisan elgörcsölte ezt a döntőt is Jabeur, Vondrousova az új Grand Slam-bajnok

A wimbledoni döntőt megint elveszítő Ons Jabeurt az a Kim Clijsters vigasztalta, aki négy elveszített GS-fináléval nyitott anno.
"Egy fickó az utcán sétál és beleesik egy árokba. A fala olyan meredek, hogy nem bír kimászni. Arra jön egy orvos, a fickó rákiált: 'Hé! Ki tudna segíteni?' Az orvos felír egy receptet, ledobja az árokba és továbbmegy.
Akkor arra jön egy pap, a fickó rákiált: 'Atyám, itt vagyok az árokban! Ki tudna segíteni?' A pap leír egy imát, ledobja az árokba és továbbmegy.
Arra jön egy barát. 'Hé, Joe! Én vagyok az, ki tudsz segíteni?' Erre a barátja beugrik az árokba.
Az emberünk azt mondja: 'Megőrültél? Most mind a ketten lent rekedtünk.' A barát azt mondja: ’Igen, de én már jártam itt, és ismerem a kiutat'."
Ezt a sztorit minden idők egyik legjobb sorozatában, a zseniális West Wingben (Az elnök emberei) meséli el a Fehér Ház kabinetfőnökét, a széria szívét, lelkét és motorját, Leo McGarryt parádésan alakító John Spencer a helyettesének, a komoly problémával küszködő Joshua Lymannek (Bradley Whitford) a Noël (A terápia) c. epizódban (S02E10).
Aki látta ezt a pompás sorozatot, az bizonyára emlékszik erre az emblematikus jelenetre. Aki esetleg csak ezután kezdene hozzá, mert (fikció következik) valaki hosszú évek óta ajánlja neki megtekintésre, és bizonyíték kell neki, nem ígéret, mint a régi Old Spice-reklámban, és az illető már eljutott odáig, hogy tervezi, hogy tényleg nekiáll, feltétlenül várja meg a második évadot, mert egyébként a hét közül ez a legerősebb, tele 10/10-es epizódokkal.
Ez a történet arról ugrott be, hogy Ons Jabeur a finálé után tartott sajtótájékoztatón megemlítette, hogy együtt sírt vele az öltözőben Kim Clijsters, akiből a tunéziai ihletet tudott meríteni az őt ért óriási csalódás után.
A wimbledoni döntőt szívszorító körülmények között elveszítő favoritot, a mindhárom eddigi Grand Slam-döntőjében vereséget szenvedő Jabeurt a döntő után az a Clijsters vigasztalta tehát, aki négy elbukott GS-fináléval kezdte karrierjét.
Clijsters összesen nyolc major-döntőt vívott, az első négyben kikapott, majd a második négyben ő lett a győztes. A 2001-es Roland Garroson Jennifer Capriati, a 2003-as Garroson személyes kedvencünk, a briliáns Justine Henin, a 2003-as US Openen és a 2004-es Ausztrál Openen is Clijsters belga honfitársa páholta el őt.
Aztán egy éles váltás és három US Open-siker következett (2005, 2009, 2010), Mary Pierce, Caroline Wozniacki és Vera Zvonareva legyőzésével. Majd 2011-ben hódította el az utolsó, negyedik GS-trófeáját, amikor az Ausztrál Openen Li Na felülmúlásával ért révbe.
Mindezt úgy érte el, hogy két évnyi kihagyása alatt, 2008-ban életet adott kislányának, kevesebb, mint két hónappal azután, hogy Kim édesapját, Leót (a cikk második Leója) tüdőrákkal diagnosztizálták volna. Utóbbi 2009 januárjában hunyt el.
picture

Kim Clijsters a tavalyi US Open férfi egyes döntőjén

Fotó: AFP

Jabeur elképesztő menetelés után jutott el zsinórban másodszor a wimbledoni döntőig. A harmadik körtől kezdve zsinórban négy Grand Slam-győztest ejtett ki. Bianca Andreescut, Petra Kvitovát, a címvédő Elena Rybakinát és Aryna Sabalenkát is búcsúztatta.
Gyakorlatilag a pont hiányzott a 'i' betűről, de annak ellenére, hogy egy éven belül már a harmadik major-döntőjét játszotta, nem tudott belelendülni, és úgy tűnt, hogy a rajta lévő nyomással nem tudott megbirkózni, míg nem kiemelt ellenfele, Markéta Vondroušová remekelt.
A vereség azt jelenti, hogy Jabeur Chris Evert és Simona Halep mellé csatlakozott azon játékosok listáján, akik elveszítették első három GS-döntőjüket.
picture

Ons Jabeurnek nagyon nem ment ebben a wimbledoni fináléban

Fotó: AFP

"Együtt sírtunk az öltözőben" - árulta el nevetve a 28 éves játékos a sajtótájékoztatón, miután kijavította az újságírót Clijsters elveszített major-fináléinak számáról.
"Nagyon szeretem Kimet, nagy inspiráció számomra. Úgy nőttem fel, hogy őt is néztem. Az, hogy időt szakít arra, hogy tanácsokat adjon nekem, hogy tényleg megöleljen, hogy mindig ott legyen mellettem, felbecsülhetetlen.
Ez a pozitívuma a dolognak. Nem lehet erőltetni a dolgokat. Nem így volt megírva."
picture

Itt épp a labdát rúgta el dühében

Fotó: AFP

Clijsters a szimpátiáját fejezte ki Jabeur iránt, aki az első afrikai és arab nő akart lenni, aki major-tornát nyert.
"Csak ültünk az öltözőben, és először csak megöleltük egymást" - mondta a belga a Stan Sport's Grand Slam Daily-nek.
"Csendben voltunk kicsit, de aztán elkezdtük megosztani egymással az élményeinket, nem mentünk túl messzire. Megosztottam vele a tapasztalataimat, és azt, hogy az érzelmek időnként nyomasztóak lehetnek.
Az a bosszantó, hogy nem tudsz elmenni az edzőpályákra, és dolgozni ezeken. Ezt nem lehet máshol imitálni.
Az egyetlen dolog, amit megtehetsz, hogy elmész ezekre a Grand Slam-versenyekre, és megpróbálod magad abba a helyzetbe hozni, hogy nagy meccseket játszol.
Ha az ember eljut egy másik döntőbe, akkor annyi a teendő, hogy néhány dolgot másképp kell csinálni. Azok a részletek, amelyek nekem beváltak, neki talán másképp fognak, de meg kell találnia azokat az eszközöket, amelyeket akkor használhat a meccseken, amikor ideges lesz, amikor egy kicsit feszült, és ki kell vezetnie a feszültséget a testéből." – tette hozzá Clijsters.
picture

Az ihletett formában játszó Jabeur mindössze három játékot engedett Kvitovának

Nem tudjuk pontosan, mi hangzott el Ons Jabeur és Kim Clijsters között az öltözőben, de talán jobb is így. Az, hogy Clijsters vigasztalta Jabeurt, önmagában is gyönyörű. Eleve, hogy ott volt valaki mellette, egy korábbi remek teniszező, aki már átélte azt, amit ő is. És hasonló kezdetek után lett négyszeres major-bajnok.
Meg egyáltalán, hogy nem volt egyedül abban a sötétségben. Ha nincs az ember mellett senki, amikor neki iszonyatosan fáj, vagy van, de csak a távolban, az tovább növeli a keserűséget és a magányt.
A belga klasszis beugrott Jabeur mellé az árokba, mert ismeri a kiutat abból, amibe a végtelenül szimpatikus tunéziai is esett. A magunk részéről bízunk benne, hogy legalább egy GS-t nyerni fog a sportágán is túlmutató példás karriert, erős személyiséget, karizmát és bájat egyaránt magáénak tudó afrikai teniszező, akiért egy kontinens szorít (meg a magyar Eurosport tenisszel is foglalkozó kommentátorainak, újságíróinak tekintélyes része).
picture

A negyeddöntőben búcsúzott a női címvédő Rybakina

"az ember addig él amíg/tartaléka marad a hitre/míg fel nem éli érveit meghajszolva és bekerítve" - részlet a héten 95 éves korában elhunyt nagyszerű, Kossuth-díjas költő, Lator László Szárszó, november című, 1980-ban írt verséből.
Ha túllendül ezen a borzasztóan fájó vereségén, és megmarad a saját erejébe vetett hite, Ons Jabeur legalább egyszer Grand Slam-győztes lesz. Ebben szinte biztosak vagyunk. Megvan hozzá a tudása, a játéka, a felkészültsége, a rutinja, a karizmája, a biztos családi háttere. A szerencse majd ezek után szegődhet mellé. Csak ott kell lennie a pillanatban, meg kell ragadnia a momentumot.
Mondjuk nálunk ő major-cím nélkül is bajnok. GS-trófea nélkül is ő a boldogság minisztere. Erre utal csodálatos, Veszíteni csakis teljes szívből és lélekből érdemes – úgy, ahogy Ons Jabeur tette című cikkében Kálmán Laci kollégánk is.
picture

Jabeur szetthátrányból fordított Sabalenka ellen, másodszor döntős Wimbledonban

A cikk vége felé még egy dolog.
A Roland Garros alatt készült vele egy interjú, ahol úgy fogalmazott ez az elragadó nő, hogy "biztos, hogy nem álmodtam a Grand Slam-győzelemről minden nap. Csak hiszek abban, hogy a dolgok manifesztálódnak. Nem viszem túlzásba, de hiszek benne, hogy egy nap meg fogom szerezni. Tavaly nem így kellett volna lennie.
Mindent megpróbáltam, hogy akarjam, nem vittem túlzásba, de akartam, és megnéztem, mi fog történni. Azt hiszem, ha úgy hozza a sors, egy nap eljutok oda. Ha nem így lesz, akkor szülök egy lányt, és elintézem, hogy ő nyerje meg Wimbledont. Mindig vannak lehetőségek. Vagy az unokahúgom. Ő már készen áll."
picture

Szegény Ons Jabeur

Fotó: AFP

Ha sikerülne neki, alig várjuk, hogy Szántó Petra a Jabeurről szóló, nyilván emlékezetes cikke végére saját magát parafrazeálja 2016-ból, pont egy Kim Clijsterst is érintő, kegyetlen jó írásából. Valahogy így:
"És nincs is ezzel semmi baj, ha végül belátjuk, hogy férfiként három Grand Slam-tornát nyerni összességében nagyjából ugyanakkora teljesítmény, mint elveszíteni zsinórban három GS-döntőt, világra hozni egy gyermeket, és aztán nyerni egy Wimbledont."
picture

Viszlát jövőre!

Fotó: AFP


Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés