Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sosem szerette a füvet, meccset is alig nyert rajta, most mégis összeállt wimbledoni bajnok játéka

Németh Dániel

Publikálva 17/07/2023 - 17:03 GMT+2

Markéta Vondroušová pályafutása legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy legyőzte a wimbledoni döntőben Ons Jabeurt. A 24 éves cseh négy évvel ezelőtt járt utoljára GS-döntőben, ám azt a meccset egyáltalán nem élvezte, és akkor megfogadta: a következőt – ha lesz olyan – már élvezni fogja. Ezt a célt végül teljesítette, ráadásul ott, ahol a legkevésbé várta: Wimbledonban.

Totálisan elgörcsölte ezt a döntőt is Jabeur, Vondrousova az új Grand Slam-bajnok

Négy évvel ezelőtt megfogadta, ha még egyszer Grand Slam-döntőbe jut, azt a meccset már élvezni fogja, nem számít, nyer-e vagy veszít.
Markéta Vondroušová betartotta az ígéretét, és ha időnként látszódott is rajta az idegesség, egyértelműen jobb passzban volt Ons Jabeurnél, aki ismételten maguk alá temettek az óriási elvárások. A wimbledoni bajnoki cím így Vondroušová kezébe került, ami őt magát lepte meg a legjobban, korábban ugyanis elképzelhetetlennek tartotta, hogy ő valaha is eredményesen fog játszani füvön. És ezen nem is csodálkozunk, 2023 előtt ugyanis 2-10 volt a mérlege ezen a borításon.
„Ezt tartottam leginkább lehetetlennek, mert salakon nőttem fel. Kemény pályán tudok játszani. A fű azonban nagyon furcsa volt, nehéznek találtam. A juniorok között elődöntős voltam, játszottam itt pár meccset a profik között, de ennyi. Úgy érkeztem meg ide, hogy megpróbálok összeszedni néhány győzelmet” – magyarázta a cseh, aki Wimbledonban öt kiemelt legyőzésével lett bajnok, így még csak azt sem mondhatjuk, a kedvező sorsolás miatt jutott el a győzelemig.
Nagyon úgy tűnik, hogy a cseh pályafutása már csak ilyen lesz: kicsit eltűnik, aztán – szinte a semmiből – döntőbe jut egy fontos versenyen. 2019-ben a Roland Garroson, 2021-ben az olimpián jutott el a fináléig, a harmadik nagy döntőjében pedig már az ő kezébe került a győztesnek járó trófea. Jelen esetben inkább tál. Vondroušovával a győzelmét követően a WTA újságírója, Courtney Nguyen interjúzott, és a beszélgetésből az is kiderült, mit csinált ezúttal másképp a cseh.
Mikor kezdett összeállni a füves pályás tenisz?
Prága mellett edzettünk füvön, de az nagyon más volt. Viszont a különbségek ellenére is azt éreztem, hogy a mozgás szempontjából hasznos volt.
Utána Berlinben játszottam pár jó meccset, és onnantól kezdve úgy voltam vele, talán nem is lesz ez annyira rossz.
picture

Totálisan elgörcsölte ezt a döntőt is Jabeur, Vondrousova az új Grand Slam-bajnok

Wimbledonban nem volt könnyű a sorsolásom. Kudermetova és Vekić is nagyon jók füvön, hihetetlen játékosok ezen a borításon. De meg kellett próbálni, nem igaz?
Mi volt az alkalmazkodás kulcsa?
Össze kell raknod a szervád, ez nagyon fontos. Sok múlik a mentális állapotodon, mivel újra és újra hoznod kell az adogatásaidat. Fogadni ugyanis nem annyira egyszerű füvön.
Számomra a mozgás volt a legfontosabb, salakon ugyanis nagyon jól mozgok, a csúszást pedig részben kemény pályán is tudom kamatoztatni. Füvön azonban mindig is lassúnak éreztem magam. Nem igazán tudom, miért, de ez teljesen megváltozott ezen a versenyen. Most azt éreztem, hogy több labdát tudok visszatenni a pályára.
Mit jelent a Grand Slam-győzelem?
Azt érzem, hogy ha egyet megnyertél valahol, azt már senki sem veheti el tőled. Egy kicsit megnyugtat a tudat, hogy van már egy címed. Mégis azt érzem, hogy mindenki többet szeretne.
picture

Vondrousova nyerte a nem kiemeltek csatáját, 2019 után jutott újra Grand Slam-döntőbe

Innentől én is célpont leszek. Bekerültem a top 10-be, szóval nagyobb figyelem irányul rám. Szerintem le akarnak majd győzni a lányok, célkeresztbe kerültem, de ez alapvetően egy jó dolog.
Sokat beszéltetek Karolína Muchovával a Roland Garros-döntőjét követően. Segítettek ezek a beszélgetések?
A Roland Garros előtt azt mondta, borzasztó lesz salakon, én ugyanezt mondtam a fűvel kapcsolatban Wimbledon előtt. Ami nagyon vicces.
Végül döntőbe jutott, és nagyon közel volt a győzelemhez. Kettős hibát ütött meccslabdánál, és sokáig sírtam utána, mert nagyon szomorú volt az egész. Prágában találkoztunk legközelebb, beszélgettünk egy kicsit, majd edzettünk.
Segített, amikor beszéltél neki az első Grand Slam-döntődről?
Az első döntőmben még annyira fiatal voltam, és egyszerűen túl soknak bizonyult az egész. Szerintem Ash idegesség nélkül játszott, valósággal megsemmisített a pályán. Egyetlen pillanatot sem élveztem. Döntőbe jutni 19 évesen? Ez egy csodálatos dolog, és én mégis szomorú voltam utána.
picture

Nagy csata után a korábbi Garros-döntős kiejtette Pegulát a negyeddöntőben

Sokáig sírtam, és akkor megfogadtam magamban, hogy ha újra döntőbe jutok valahol, élvezni fogom a pillanatot. Akkor is megünnepeltem volna, ha kikapok, ez ugyanis hatalmas dolog. Beszéltem Karolínával a döntő előtt, neki is az volt a tanácsom, hogy élvezze a lehetőséget. Szerintem sikerült neki, ami nagyszerű.
Mik a tervek az ünneplésre?
Azt még meglátjuk. Van itt egy házunk, szóval szerintem oda vezet az út, bedobunk pár sört.
Rengeteg gratuláló és támogató üzenetet kaptál más játékosoktól.
Nagyszerű ezt látni. Úgy érzem, hogy a teniszben nehéz kiépíteni valamilyen kapcsolatot a játékosokkal. Szóval sokat jelent ez a támogatás, ez mutatja, hogy az emberek törődnek velünk. Sok jókívánságot kaptam a döntőt megelőzően is.
Tudom, hogy Ons nagyon népszerű, kiváló játékos és remek személyiség. Egy kicsit engem is elszomorított, amikor láttam sírni. Mégis úgy érzem, sok pozitív élményben lesz még része.
Forrás: WTA

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés