Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A rákot legyűrő teniszező megmutatta, van fontosabb a győzelemnél

Takács Márton

Frissítve 05/07/2021 - 17:02 GMT+2

Sok pazar labdamenetet, óriási meccseket láthattunk már Wimbledon első hetében is, a legmeghatóbb momentum viszont egy, a pályán vereséget szenvedő teniszező, Carla Suarez Navarro nevéhez fűződik, miközben nála nagyobb nyertes talán nem is volt az egész mezőnyben.

Nagy ünneplésben részesült Carla Suárez Navarro

Fotó: AFP

Csodálatosan éli meg utolsó, a Touron töltött szezonját a spanyol játékos.

2018 őszén először láttuk nagybetegen Benedek Tibort a Komjádi uszodában, miközben élete első klubedzői minőségében töltött mérkőzésén kikapott az UVSE kispadján a nagyon erős Szolnoktól. A parti után csak azon az estén többet láttuk mosolyogni, mint az azt megelőző három évben. Pedig már halálos betegen dolgozott.
Kifelé mégis úgy tett, hogy a nyilvánvaló külső jeleken kívül nem beszélt a bizonyára óriási testi és lelki szenvedéseiről, és ameddig csak lehetett, a magyar vízilabdáért dolgozott. "A halálos betegségén felülemelkedő derűje és méltósága megemelt mindannyiunkat." – írtuk róla a halála egyéves évfordulóján megjelent cikkünkben.
Az Európa-szerte elismert dramaturg, a PanoDráma dokumentumszínház alapítója, a nagyszerű író, Lengyel Péter, és a talán legnagyobb élő magyar költő, Takács Zsuzsa lányánál, Lengyel Annánál még 2017-ben diagnosztizáltak rákot, lágyrész-szarkómát. Ugyanolyan lendülettel és elhivatottsággal dolgozott betegen is, mint előtte. Sőt. Áprilisi haláláig mániája lett, hogy nyíltan beszéljünk a hasonló esetekről, hogy a hasonló betegségeket nyíltan nevezzük a nevükön, ne legyen tabu. Rákparák címmel beszélgetéssorozatot szervezett, olyan előadáson is dolgozott, amely a saját betegségén alapul.
Két eltérő utat láthattunk kettejük esetében, és egy harmadikat a kiváló teniszező, Carla Suárez Navarro esetében.
Minden elit teniszező számára a harc arról szól, hogy megéljen egy újabb napot. Egy évvel azután, hogy Hodgkin-limfómát diagnosztizáltak nála, és kemoterápiás kezelések sorát kellett kiállnia, Suárez Navarro szinte mindenkinél többet tud arról, hogyan kell úgy élni, hogy egy újabb nappal megküzdhessen.
picture

Suárez Navarro Wimbledonban

Fotó: AFP

Februárban az Eurosport Player’s Voice egyik részében elmondta, nem szeretne a kórházból visszavonulni, a pályán zárná le pályafutását. A Roland Garroson tért vissza, és már ott is hősiesen helytállt Sloane Stephens ellen, és a világelső, első helyen kiemelt Ashleigh Bartytól is elcsent egy szettet Londonban.
Mindössze második mérkőzésén azóta, hogy áprilisban rákmentesnek nyilvánította magát, a korábbi világranglista-6. helyezett 1 óra 45 perces meccset játszott az ausztrállal, és a középső játszmát 7:6(1)-ra hozta.
Ahogy vonult le a pályáról, kapott egy standing ovationt a közönségtől, a telt házas lelátó minden egyes tagja őt tapsolta, Bartyt is beleértve. Úgy ünnepelték, mintha épp megnyerte volna a tornát, pedig kikapott az első körben, de megnyerte a rákkal folytatott csatáját, és visszatért a teniszpályákra. Felejthetetlen percekben volt része, ahogy nekünk is, miközben azt is láthattuk, hogy Suárez Navarro édesanyja a könnyeivel küszködve veszi videóra a telefonjával a lányát ért szeretethullámot.
Az egyik legszebb egykezes fonákkal rendelkező teniszező a mérkőzése után is olyan szépen és meghatóan nyilatkozott a sajtótájékoztatón, mint ahogy az az egész sztorijára jellemző.
"Nos, azt hiszem, egy kicsit idegesen kezdtem, mint mindig. Hosszú ideje nem voltam a pályán, szóval... Ez előtt a verseny előtt csak a Roland Garroson játszottam. Kicsit idegesen kezdtem. Aztán a második szettben azt hiszem, nagyon jól játszottam. Élveztem a meccset. Próbáltam a legjobbamat nyújtani. Tudom, mit kell tennem ahhoz, hogy megnyerjem a meccset, de a testem már nem ugyanaz, mint két évvel ezelőtt. Amikor a pályán töltöm az időmet, fáradtnak érzem magam. A végére elfáradtam. Sok érzelem is volt bennem. Nem könnyű, de nagyon élveztem.
Azt hiszem, Wimbledon egy nagyon jó ajándék nekem. Nagyon élvezem. Nem is kérhettem jobbat ennél a napnál. Az egyik utolsó meccsem itt zajlott Ash, a világelső ellen, a centerpályán. Csodálatos volt. Nagyon élvezek mindent, amin keresztülmegyek. Azt hiszem, ma én voltam vagy vagyok a legboldogabb játékos a tornán, ez biztos.
Megpróbáltam a legjobb formámat hozni, és megpróbáltam a közönséggel is élvezni a meccset, ahogy mi is tesszük. Igen, a végén, nos, az nagyon szép volt. Nagyra értékelem.A közönség elképesztő volt. Úgy értem, fantasztikus. Szeretem ezt a tornát, ezt a pályát és ezt a közönséget.
Ez a második vagy harmadik alkalom, hogy édesanyám eljött Wimbledonba. De mindig ugyanazt csinálja. Mindent lefilmez. Mindent lefotózott, mindenkit. Nagyon, nagyon élvezi. Mindvégig mellettem volt ezekben a hónapokban. Számára ez egy igazán jó pillanat volt. Nagyon szeretett volna a centerpálya lelátóján is ott lenni. Szerintem büszke lehet. Minden nap köszönetet akarok mondani anyukámnak. Wimbledon az egyik legszebb verseny az évben. Mindig, amikor visszajövök ide, nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek. Minden olyan gyönyörű. Mindenki fehérben játszik, szerintem ez nagyon különleges. Nagyon szép emlékeim vannak innen, minden alkalommal, amikor pályára lépek, megpróbálom élvezni Biztos, hogy a US Openen fogom játszani az utolsó tornámat. Aztán befejezem a pályafutásomat."
Miután megtapsolta őt a pályáról lesétálva, Barty minden gondolata a többieknek szólt, köztük Simona Halepnek, aki nem tudta elfoglalni a címvédőnek járó hagyományos kedd délutáni helyet.
"Teljes szívemből kívánom, bárcsak Simmo itt lenne, hogy ő maga is megtehesse. Kiérdemelte a jogot. Számomra, hogy megkaptam a megtiszteltetést, amit nem teljesen érdemeltem meg, kiváltságnak bizonyult. Nem is lehetnék büszkébb, hogy itt lehetek ezen a gyönyörű pályán. Hihetetlen volt, hogy megoszthattam ezt az élményt Carlával. Ő egy harcos, egy hihetetlen versenyző, egy kedves ember, és őszintén szólva, egy rossz szót sem lehet róla találni. Bárcsak mindketten nyerhettünk volna! Nagyon fog hiányozni." - mondta Barty a rá jellemző kedvességgel.
Suárez Navarro esete még Nick Kyrgiost is meghatotta, aki abszolút legendának nevezte a spanyol teniszezőt tweetjében.
"Ha abból áll az életünk, hogy meccs előtt gyomorgörcs, utána meg sírógörcs, annak nem sok értelme van. Időnként veszítünk, időnként nyerünk, de kéne egy kicsit élvezni is a játékot.” mondta Benczur Márton, az UVSE női vízilabdacsapatának vezetőedzője, miután Keszthelyi Ritáék áprilisban legyőzték a Dunaújvárost a bajnoki rangadón.
A dán labdarúgó-válogatott első idei Európa-bajnoki mérkőzésén a legjobb hazai játékos, Christian Eriksen összeesett, és ott, a pályán kellett újraéleszteni. Sikerült megmenteni az életét, társai pedig két vereség után szárnyalnak az Eb-n, övék az egyik leglátványosabb támadójáték, és már az Anglia elleni elődöntőre készülnek azzal a plusz érzelmi töltettel, ami őket érte az eset óta.
Azok után, amiken Carla Suárez Navarro átment, élvezi az életet, a teniszt, szereplésével, rengeteg mosolyával, derűs viselkedésével, pozitív életszemléletével, magával ragadó kedvességével a Roland Garroson és Wimbledonban is megmutatta, hogy a pályán elért győzelemnél is van fontosabb. Sőt, csak fontosabb van annál.
Wimbledon Porsche

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés