Novak Djokovic ismét a maga csinálta zűr kellős közepén találta magát.

Jelen állás szerint a 21-szeres Grand Slam-bajnok korábbi világelső nem indulhat a közelgő US Openen, mert a hatályos amerikai beutazási szabályok nem teszik lehetővé, hogy belépjen az országba. A belépéshez ugyanis az kellene, hogy legalább kétszer oltott legyen covid ellen.
A szerb többször is egyértelműen leszögezte, hogy ő biztosan nem oltatja be magát. Így tehát két lehetőség marad: az egyik, hogy megváltoznak az amerikai beutazási szabályok, a másik pedig, hogy kivételt tesznek vele.
US Open
Djokovicnak elkezdték felfújni a mentőmellényt, de még nem biztos, hogy oda is dobják neki
17 ÓRÁJA
Djokovic ezekről a lehetőségekről azután beszélt, hogy nemrégiben hetedszer is bajnok lett Wimbledonban.
„Nem vagyok beoltva, és nem is tervezem” – mondta Djokovic. „Az egyetlen jó hír az lenne, ha megváltoztatnák azt a szabályt, hogy csak az oltottak utazhatnak be az országba. Nem tudom, hogy erre lesz-e lehetőség.”
Ezt követően jöttek az érvek és vélemények az ügyben. John McEnroe szinte könyörgött a döntéshozóknak, hogy intézzék el, hogy Djokovic valahogy elindulhasson a US Openen. Ivan Lendl pedig arról beszélt a minap, hogy nem szeretné, ha a szerb a politika miatt nem lehetne minden idők legnagyobbja.
A hét elején Claudia Tenney, az Egyesült Államok kongresszusi képviselője írt egy levelet az amerikai kormányzatnak, hogy tegyék lehetővé Djokovic indulását, azaz, hogy tegyenek vele kivételt, mert a szerb részvétele a US Openen amerikai nemzeti érdek.

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Djokovic közben keményen edzett, készen állva minden eshetőségre. Sőt, kifejezte reményét is, hogy a helyzet valahogy rendeződik, és „lesz hely a számára”. Ezalatt sokan arról írtak, hogy ez az egész mizéria elkerülhető lett volna, ha a szerb úgy dönt, beoltatja magát.
Azt ne feledjük, hogy Djokovicnak, ugyanúgy, mint bárkinek, megvolt az esélye, hogy döntsön, mit enged a testébe. „Az én testem, az én választásom.” A szerb döntött is, hozzátéve, hogy ezzel vállalja, kész kihagyni akár a legnagyobb tornákat is.
Megértem, hogy azzal, hogy nem vagyok beoltva, nem utazhatok el a legtöbb tornára. Igen, ez az az ár, amit hajlandó vagyok megfizetni. A testemmel kapcsolatban meghozott döntésem ugyanis fontosabb, mint bármely cím, amit megszerezhetek
– mondta Djokovic még az Ausztrál Opent követően.
Sokak szerint Djokovic akár tarthatta volna is magát a fentiekhez: hozott egy döntést és viseli a következményeket. Így elkerülhettünk volna egy újabb GS-felvezető időszakot, amikor már megint nem a teniszen van a fókusz.
A kérdés az, hogy megéri-e ez a sok feszültség egy torna körül, amely kétségkívül nívósabb, ha elindul minden idők egyik legnagyobbja is.

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Közben az Amerikai Teniszszövetség (USTA), az év utolsó Grand Slam-tornájának főszervezői siettek leszögezni, hogy nekik eszükben sincs kitiltani Djokovicot a tornáról, ők nem kötelezik oltásra a játékosokat. Ők csak betartják a hatályos jogszabályokat.
Mivel az óra ketyeg, Djokovic edzője, a korábbi wimbledoni bajnok Goran Ivanisevic megerősítette egy interjúban, hogy a szerb szupersztár mindent elkövet majd azért, hogy elindulhasson a US Openen. A mester arra is utalt, hogy tanítványa esetleg egy különleges vízummal juthat majd be az Államokba.
Arról is beszélt, hogy szerinte nulla az esély arra, hogy a kormány megváltoztassa a döntését a nem oltott, nem amerikai állampolgárok USA-ba való belépésére vonatkozóan.
„Novak mindent elkövet, hogy ott legyen New Yorkban” – mondta Ivanisevic. „Talán kap majd egy különleges vízumot. De már csak két hét van, és ami engem illet, nulla esélyt adok annak, hogy Joe Biden még a torna kezdete előtt megváltoztatja a beutazási szabályokat.”

Novak Djokovic

Fotó: Eurosport

A héten beszámoltunk arról, hogy az USA-ban élő szerb értelmiségiek egy csoportja levelet írt az elnöknek arról, hogy tegyen kivételt Djokoviccsal. Ez a levél is a fentebb már említett amerikai nemzeti érdekre hivatkozott, azaz, hogy ilyen válságos időkben fontos, hogy a US Open a legnagyobb fényében tündököljön. Ezt a tündöklést pedig feltétlenül erősítené a 21-szeres GS-győztes jelenléte, amivel nehéz is vitatkozni.
Sokan mondják, hogy ha Nadal, Medvedev vagy bárki más megnyerné a US Opent úgy, hogy Djokovic nem lehetett ott, kérdéseket vetne föl. Hogy az akkor egy amolyan megcsillagozott győzelem lenne.
A dolog azonban meg is fordítható. Ha Djokovic kivételezettként, elnöki külön engedéllyel lehetne csak ott a US Openen, és úgy nyerné meg, az számára vajon teljesértékű győzelem lenne?
Egyébként pedig Djokovic adós egy bejelentéssel. Valami olyasmivel, hogy mégsem hajlandó megfizetni az oltatlansága árát.
via részben sportskeeda
Tenisz
Több mint ezer pontot ver üldözőire Medvedev a világranglista élén, Djokovic továbbra is hatodik
08/08/2022 08:51
Tenisz
Ivan Lendl: „Nem lenne fair, ha Djokovic a politika áldozata lenne a GOAT-vitában”
05/08/2022 11:29