Ivan Lendl szerint nem fair, hogy Novak Djokovic a politika miatt maradhat le a GOAT-címről.
A Nagy Hármas elmúlt bő egy évtizedben dominálta a Grand Slam- és ATP-tornákat, valamint a világranglistát is. Annyi változás történt, hogy az elmúlt két évben a Nadal és Djokovic a svájci elé került a nagy címek tekintetében.
Nadal 22 trófeával vezeti a GS-versenyt azzal, hogy győzött az Ausztrál Openen és a Roland Garroson is, Djokovic pedig 21-gyel áll mögötte, köszönhetően annak, hogy megvédte címét az All England Clubban. Federer, aki tavaly Wimbledon óta nem játszott, továbbra is 20 címnél tart, az eddigi utolsót a 2018-as Ausztrál Openen nyerte.
US Open
Djokovicnak elkezdték felfújni a mentőmellényt, de még nem biztos, hogy oda is dobják neki
17 ÓRÁJA
Az egész GOAT-vitát megkavarta a világjárvány, egészen pontosan az a tény, hogy a nagyok közül végül mindenki beoltatta magát, Djokovicot kivéve. Ez azt jelentette, hogy egy igencsak fordulatos hercehurca után a szerb végül nem védhette meg a címét Melbourne-ben, és jelen állás szerint nem lehet ott az idei US Openen sem.
A korábbi világelső, nyolcszoros Grand Slam-bajnok Ivan Lendl szerint nem volna szabad, hogy a politika befolyásolja a GOAT-kérdés végkimenetelét.
„A történetnek még nincs vége. Akkor lesz vége, ha már mind a hárman letették az ütőt” – mondta Lendl a horvát Dnevnik Nova TV-nek.
„Mindenki számára érdekes figyelni és követni azt, ami zajlik, nem csak azoknak, akik a legközelebb állnak a teniszhez. Csak azt sajnálom egy picit, hogy az egész küzdelmet áthatja valahogy a politika a vakcinamizéria miatt. Csak remélni tudom, hogy 20 év múlva nem úgy fogunk erre az egészre visszanézni, hogy a politikai vonatkozások miatt nem tudjuk eldönteni, ki is a legnagyobb.”

Ivan Lendl és Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

„Jelenleg én úgy látom, Roger kiszállt a versenyből, mert jó ideje nem teniszezett, és mert ő a legidősebb hármójuk közül.”
Ha Novak nyeri a legtöbb GS-t a hercehurca ellenére, akkor egyértelmű választ kaptunk. Ha úgy fejezik be, hogy Rafának lesz eggyel több, akkor ő kap majd kérdéseket az oltakozásról, meg hogy ugye Novak nem tudott játszani. Úgy vélem, ez így pont nem fair.
„Valójában én szívesen látnám azt, ha valaki két, három vagy akár négy trófeával is többet nyerne. Az nem érdekel, hogy melyikük, nincs kedvencem, vagy ilyesmi. Az érdekel csak, hogy egyértelmű válaszunk legyen a GOAT-kérdésre. Nem szeretném, ha azon kellene agyalgatni, hogy ha ez az ember játszhatott volna itt meg itt, akkor más lenne az eredmény.”
Jelen állás szerint a hatályos beutazási törvények értelmében Djokovic nem játszhat a US Openen. Sőt, mivel az Ausztráliából történt idén januári kitoloncolása hároméves kitiltást von maga után, elvileg nem indulhat jövőre Melbourne-ben sem. Igaz, a szerb és az ausztrál hatóságok is beszámoltak már arról, hogy elképzelhető, hogy ezt a tilalmat majd végül feloldják.

Ivan Lendl

Fotó: Getty Images

Az Ausztrál Open, bár már csak bő öt hónap van a rajtig, még tulajdonképpen a távoli jövő. A US Open már viszonylag közel van, de elvileg nem kizárt, hogy Djokovic indulhasson. Az viszont tény, hogy a hétfőn kezdődő montreali Canadian Mastersen nem lehet ott a volt világelső.
Via részben tennis 365, sportskeeda
Tenisz
Abszolút hazai pályán, a DK-csapat tagjaként térhet vissza a pályára Alexander Zverev
TEGNAP 12:17
Western & Southern Open
Nadal újra világelső lehet Cincinnatiben
11/08/2022 10:28