Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovicot megpróbálják betuszkolni a US Openre – Joe Biden dönthet a sorsáról

Kálmán Laci

Frissítve 31/07/2022 - 14:25 GMT+2

Továbbra is komoly a bizonytalanság Novak Djokovic US Open-indulása körül, pedig a torna kevesebb, mint egy hónap múlva, augusztus 29-én kezdődik. A 21-szeres Grand Slam-bajnok az Egyesült Államokban jelenleg érvényes beutazási szabályok értelmében nem utazhat az országba. Joe Biden amerikai elnök azonban a napokban kapott egy levelet, amelyben arra kérik, tegyen kivételt a korábbi világelsővel.

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Bitang nehéz helyzetbe hozták Novak Djokovic hívei az amerikai elnököt.

Főhet a feje Joe Biden amerikai elnöknek, hisz nem elég, hogy folyton küzd a coviddal, és gőzerővel próbálja valahogy keresztülvinni a klímatervét, most még Novak Djokovic honfitársai is megtalálták őt egy levéllel.
Az Egyesült Államokban élő szerb értelmiségiek egy csoportja ugyanis azt kéri az elnöktől, hogy tegyen kivételt, és engedélyezze a szerb nemzeti hős indulását a US Openen.
„A US Open a legnagyobb tenisztorna a világon” – fogalmazott levelében némi csúsztatással a korábbi profi kerékpáros Nebojsa Jovanovic. „A verseny nem lenne ugyanaz Djokovic nélkül.”
Mivel a korábbi háromszoros US Open-bajnok továbbra sem hajlandó beoltatni magát, a hatályos amerikai rendelkezések értelmében két dolgot tehet. Vagy simán lemond az indulásról, vagy végigcsinál egy olyasféle cirkuszt, mint az év elején Ausztráliában.
„A US Open nem kötelezi a játékosokat arra, hogy oltassák be magukat, ugyanakkor tiszteletben tartja az amerikai kormány álláspontját az oltatlan nem amerikai játkosokra vonatkozóan” – áll a torna szervezőinek nyilatkozatában. Ez az álláspont pedig jelenleg az, hogy a negatív teszt nem elegendő, kétszeresen oltottnak kell lenni az USA-ba való belépéshez.
picture

Djokovic op de US Open 2019

Fotó: Getty Images

Jovanovicék a 10294-es számú Elnöki Proklamációra hivatkoznak, amely lehetővé teszi, hogy kivételt tegyenek olyan nem amerikai állampolgárokkal, akiknek az országba való belépése "nemzeti érdek."
„Figyelembe véve a gazdasági körülményeket és a fennálló válságot, az USA nem engedheti meg magának, hogy a tornát ne teljes dicsőségében rendezze meg.”
Jovanovic és a társai szerint ebbe a teljes dicsfénybe feltétlenül beletartozik Djokovic indulása is, aki korábban már háromszor is megnyerte a tornát.
„Az Egyesült Államok érdeke, hogy a világ legnagyobb tornáján részt vehessen a világ legjobb játékosa, főleg, hogy az illető néhány hete szerezte meg a hetedik wimbledoni címét” – áll a Biden elnöknek címzett levélben.
Ráadásul a 21-szeres Grand Slam-bajnok „nem jelent biztonsági kockázatot”, és "példaképül és inspirációként szolgál több millió ember számára világszerte”.
A múlt héten nyilvánosságra hozott US Open nevezési listán Djokovic neve is szerepelt, de a szervezők siettek leszögezni, ez pusztán formalitás. Ennél fontosabb, hogy maximálisan betartják az amerikai kormány beutazásra vonatkozó szabályait.
picture

Novak Djokovic se prépare à jouer l'US Open

Fotó: Getty Images

A döntés sokaknak csalódás volt, kiváltképp az Egyesült Államokban élő szerb lakosság számára. Ők azonban úgy döntöttek, hogy nem nézik tétlenül az eseményeket, és megpróbálják minden rendelkezésükre álló eszközzel elérni, hogy Djokovic ott lehessen New Yorkban.
Mint látjuk, elmentek a legfelsőbb szintig. Végül is, miért ne tették volna, nincs semmi vesztenivalójuk.
via eurosport.de
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés