Ez gyakorlatilag a kilencszeres Australian Open bajnok - oltás nélküli játékos- visszatoloncolását jelenti.


Australian Open
Vizsgálatot indított a Djokovic-ügyben az ausztrál szövetség
17 ÓRÁJA

Innentől valószínűleg három lehetséges forgatókönyv valósulhat meg: 

1. Djokovic elfogadja a döntést és felszáll egy repülőre, feladva ezzel az esélyét a címvédésnek.
2. és 3.: megtámadja a döntést, és bírósági felülvizsgálatot kér a miniszter döntése ellen. Ebben az esetben vagy sikerrel jár, és a döntést hatályon kívül helyezik. így maradhat és játszhat, vagy a döntést helybenhagyják, és akkor el kell hagynia az országot.

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Hawke pénteken azzal indokolta a döntését, hogy az "egészségügyi és közrendi okokból" született, valamint a "közérdek ezt kívánja".
A 34 éves sztár korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, így Ausztráliába érkezése óriási felháborodást váltott ki, mivel felmerült a gyanú, hogy kivételeztek vele. A játékos ügyvédei olyan iratokat tettek közzé, melyek szerint novemberben megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott, jóllehet a teszt valódiságát többen, így a német oknyomozó újság, a Der Spiegel is fenntartásokkal kezelte.
Itt még nem volt vége a történetnek, sőt, ezt követően eszkalálódott csak igazán, hiszen Djokovic nem vonult karanténba, interjút adott egy lapnak, és egy gyerekek számára rendezett nyilvános eseményen is részt vett maszk nélkül. Djokovic nem nagyon tehetett mást, stábjával valószínűleg gyors konzultációt tartott és ezt követően nyilatkozatot adott ki, amelyben egyrészt elnézést kért mindenkitől, másrészt próbálta magyarázni a bizonyítványt.
https://i.eurosport.com/2022/01/11/3284106.jpg
De még itt sem volt vége! Az is élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, hogy fotók és videók alapján a Monacóban élő Djokovic az ausztráliai utazását megelőző 14 napban Szerbiában és Spanyolországban is tartózkodott, miközben ő nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző két hétben járt-e külföldön.
Az óriási nemzetközi visszhangot kiváltó ügyben Ana Brnabic szerb és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök is egyeztetett egymással. A Djokovic-ügy kiverte a biztosítékot a játékostársak körében is, Tsitsipas szerint például a szerb nemtörődömsége miatt őket nézik hülyének, de Nadal sem volt túl boldog, amikor kiderült, hogy Djokovic elindulhat Melbourne-ben.
Az üggyel és a bevándorlási miniszter döntésével kapcsolatban az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison is megszólalt.
Tudomásul veszem a bevándorlási miniszter döntését Novak Djokovic úr vízumával kapcsolatban. Úgy tudom, hogy alapos mérlegelést követően a miniszter úr egészségügyi és rendészeti okokra hivatkozva megszüntette Djokovic úr vízumát, mivel ez közérdekű volt. Ez a járvány hihetetlenül nehéz volt minden ausztrál számára, de össze kellett tartanunk, életeket kellett mentenünk, megélhetéseket kellett mentenünk. Közösen értük el, hogy a világon az egyik legalacsonyabb halálozási arányt, a legerősebb gazdaságot és a legmagasabb oltási arányt produkáltuk. Az ausztrálok sok áldozatot hoztak a világjárvány során, és joggal várják el, hogy ezen áldozatok eredményét megvédjék. Ezt teszi a miniszternek a mai intézkedése. Erős határvédelmi politikánk biztonságban tartotta az ausztrálokat a COVID előtt és most a világjárvány alatt is. A várhatóan folyamatban lévő jogi eljárások miatt nem nyilatkozom az üggyel kapcsolatban. „


Ha a világelső valóban nem léphet pályára a Melbourne Parkban, az azt is jelenti, hogy egyelőre nem szerezheti meg rekordot jelentő 21. Grand Slam-bajnoki címét. A szintén 20 trófeával álló riválisai közül Rafael Nadal elindul az Australian Openen, Roger Federer viszont térdműtéte miatt tavasszal még várhatóan harcképtelen lesz.

FRISSÍTÉS: túl a meghallgatáson

Helyi idő szerint péntek este megvolt Djokovic meghallgatása is, pontosabban az ügyvédei egyeztettek az ausztrál szövetségi bíróság meghallgatása során. A bírósági döntés az lett, hogy Djokovicéknak vissza kell térniük a Park Hotelbe, a vízumát ugye visszavonták, ám az ügyvédi stáb jelezte, fellebbeznek Hawke döntése ellen.
"Még ma benyújtjuk az indítványt, hogy ne veszítsünk időt. Minden perc drága, mert hétfőn kezdődik a torna" - jelentette ki a sztár egyik jogi képviselője, Nicholas Wood, aki értelmetlennek és túlzottnak nevezte a határozatot. A bíró, Anthony Kelly hétfőn egyszer már kedvező ítéletet hozott Djokovic szempontjából, amikor formai hiba miatt visszaadatta a játékos vízumát.

FRISSÍTÉS: DÖNTÉS VASÁRNAP!

Ami az ügy további menetét illeti, szombaton helyi idő szerint 8 órakor Djokovicnak a bevándorlási hatóság előtt kell megjelennie meghallgatásra, majd 10 és 14 óra között felkészülhet ügyvédeivel a vasárnapra kiírt bírósági meghallgatásra. Ezen dől el végleg, hogy elindulhat-e az Australian Openen.
(részben MTI)
Tenisz
Djokovic "megfelelő körülmények közöttt" már jövőre visszatérhet Ausztráliába
TEGNAP 13:54
Tenisz
Franciaország bekeményít: Djokovic és a többi oltatlan is elfelejtheti a versenyzést
TEGNAP 12:30