Tíz nappal később kerülhetett be a rendszerbe a pozitív teszteredmény, mint azt a világelső stábja állította.


Tudjuk, hogy Novak Djokovic egy korábbi koronavírus-fertőzésre hivatkozva kért és kapott engedélyt az Ausztráliába való beutazásra. Azt is tudjuk, hogy az orvosi különengedély állami szintről érkezett, a határon való átjutás viszont szövetségi hatáskörbe tartozik, ezzel egy végtelenül furcsa politikai játszmában találta magát a világelső. Vannak viszont még tisztázatlan részei az ügynek, többek között az: valóban elkapta-e a vírust Djokovic, mint ahogyan azt állították. Vagy, hogy mikor kapta el.
Australian Open
Novak Djokovic visszatér! - Jövőre, Ausztráliába, a torna igazgatója szerint
7 ÓRÁJA
A dokumentumok alapján december 16-án adott pozitív mintát, hat nappal később pedig már negatív lett a tesztje, ám ebben az időszakban – miközben a jogszabályok értelmében házi karanténban lett volna a helye – nyilvános eseményeken vett részt. Már ez felvet bizonyos kérdéseket, a Der Spiegel nyomozása alapján viszont az ügy jóval bonyolultabb: a lap ugyanis bizonyítékokat talált arra, hogy az eredményeket manipulálhatták.
A PCR tesztek eredményei ugyanis automatikusan bekerülnek egy digitális adatbázisba, amelyben minden egyes tesztet külön időbélyeggel látnak el. Ez alapján viszont Djokovic pozitív tesztje december 26-án került fel a rendszerbe, vagyis tíz nappal később, mint ahogyan azt állították. Még furcsább, hogy a negatív teszteredmény esetében viszont megegyezik a digitális időbélyeg az ausztrál hatóságoknak benyújtott dokumentumokban szereplő december 22-i időponttal.
Találtak más furcsaságokat is, amelyek összekuszálhatják az idővonalakat. A többi országhoz hasonlóan a szerb program is létrehoz egy azonosítószámot a teszteredményhez. Djokovic december 16-i eredménye a 7371999. teszt volt ez alapján, a december 22-én leadott azonosítója viszont ennél 50 ezerrel kisebb számot visel. A Zerforschung nevű német digitális nyomozócsoport munkatársai ez alapján arra a következtetése jutottak, hogy a negatív tesztet korábban végezték el, mint a pozitívat.
Ezt az elméletet erősíti az is, hogy december 22-e és december 26-a között 50 ezer koronavírus-tesztet végeztek el a szerb egészségügyi hatóságok adatai alapján – vagyis pont annyit, amennyi a két Djokovic-féle teszt azonosítószámai között szerepel. További furcsaság, hogy a teszten szereplő QR-kód sokáig egy negatív koronateszt eredményére irányított – amire Ben Rothenberg szakíró már hétfőn felhívta a figyelmet - néhány órával később viszont ez pozitívra módosult.
Nem ez az egyetlen dolog, ami gyanússá teszi az ügyet. Mi is írtunk arról, hogy a világelső a beutazásakor azt mondta a hatóságoknak: nem utazott az azt megelőző 14 napban, ám számos bizonyíték arra utal, nem mondott igazat. December 26-án még Belgrádban tartózkodott (ezt egy azóta törölt Instagram-videó is megerősíti), a bíróságon viszont azt írta: Spanyolországból, Dubaj érintésével utazott Melbourne-be.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Tenisz
Mennyit érne Pete Sampras szerva-röptéje a mai mezőnyben?
21/01/2022 13:23
Tenisz
Djokovic befektetett egy cégbe, ami a Covid kezelésére fejleszt gyógyszert
19/01/2022 18:37