Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic sorsa azon múlhat, hazudott-e a korábbi utazásairól a hatóságoknak

Németh Dániel

Frissítve 12/01/2022 - 11:41 GMT+1

Ausztrál sajtóinformációk szerint kedden még nem várható végleges döntés Novak Djokovic ügyében, aki közben meg is kezdte a felkészülést az Australian Openre. Az ügy viszont tartogathat még fordulatokat, ugyanis vannak még homályos pontok Djokovic egyes állításaival kapcsolatosan.

Novak Djokovic - fotó: Scott Barbour

Fotó: AFP

Hiába kapta vissza a vízumot, továbbra is kérdéses, ott lesz-e az egy hét múlva kezdődő Australian Openen a világelső.


Hétfőn a bíróság Novak Djokovicnak adott igazat, így a világelső visszakapta a korábban visszavont vízumát, és beléphetett Ausztrália területére. A 20-szoros Grand Slam-bajnok rögtön kihasználta a lehetőséget az edzésre, már este engedélyezték neki a játékot a Rod Laver Arénában, kedden pedig szintén feltűnt a centerpályán. A sorsa azonban Alex Hawke bevándorlási miniszter kezében van, aki saját hatáskörben is dönthet Djokovic kitoloncolásáról, meggátolva ezzel a részvételét.
A helyi média értesülései szerint a miniszter nem fogja elkapkodni a döntést, így még kedden sem derül ki, mi lesz a világelső sorsa. Közben viszont nem tétlenkednek a hatóságok, vizsgálják például a Djokovictól kapott információk hitelességét, mivel néhány esetben felmerült, hogy a szerb klasszis nem mondott igazat. Többek között a hatóságok kérdésére azt válaszolta: az Ausztráliába való beutazását megelőző 14 napban nem utazott másik országba.
Csakhogy ebben az időszakban Szerbiában és Spanyolországban is látták a világelsőt. Karácsonykor Belgrád utcáin filmezték le, december 31-én pedig már a szokásos marbellai edzőközpontban készült az új szezonra – mindkettő belecsúszik a 14 napos ablakba. Amennyiben kiderül, hogy Djokovic félrevezette a hatóságokat, az súlyos bűncselekménynek minősül, aminek akár a teniszen jócskán túlmutató, jogi következményei is lehetnek.
Djokovic pozitív koronavírus-tesztje is kérdéseket vet fel. A szerb ügyvédjei azt állították, hogy december 16-án kapták meg az eredményt, a világelső viszont ezt követően többször is mutatkozott a nyilvánosság előtt. Még aznap mutatta be a szerb posta a róla készült bélyegsorozatot, rá egy napra fiatal teniszezők társaságában fotózkodott, 18-án pedig a L’Equipe tájékoztatása szerint interjút adott (maszkban) és készült róla egy fotósorozat, amin viszont már maszk nélkül vett részt.

A BBC szerint a szerb szabályok 14 nap karantént írnak elő azoknak, akik pozitív PCR-tesztet produkáltak.

Hétfőn a világelső családja sajtótájékoztatót tartott, amely során elmondták, milyen megpróbáltatásokon kellett keresztülmennie Djokovicnak, egyúttal viszont köszönetet mondtak a bírónak az alapos munkájáért. Az esemény végén azt is megkérdezték tőlük, mi a magyarázat arra, hogy Djokovic a pozitív tesztjét követően nyilvános eseményeken szerepelt, ezen a ponton viszont befejezettnek nyilvánították a sajtótájékoztatót.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés