Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Novak Djokovic bevette Ausztráliát; a bíróság neki adott igazat

Lantos András

Frissítve 10/01/2022 - 10:43 GMT+1

Véget ért Melbourne-ben a világelső Novak Djokovic tárgyalása, és a bíróság a szerb játékosnak adott igazat, hatályon kívül helyezve a határőrség korábbi döntését, amely nem elégséges bizonyítékokra hivatkozva megtagadta a szerb játékostól, hogy oltás nélkül, a neki adott orvosi különengedéllyel belépjen az országba. Ezzel elhárult minden akadály, hogy Djokovic részt vegyen az Ausztrál Openen.

Novak Djokovic nyerte a bírósági tárgyalás első fordulóját, de lesz-e folytatás?

Fotó: AFP

Magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradó éjszaka tartották Novak Djokovic bírósági tárgyalását, ahol a világelső ügyvédjei a határőrség döntését támadták meg, amely érvénytelenítette a 20-szoros Grand Slam-bajnok vízumát.

Djokovic orvosi különengedélyt kapott az Ausztrál Open szervezőitől, amit Viktória állam is jóváhagyott, ám amikor Melbourne-be érkezett, a határőrség közölte vele, nem rendelkezik elég bizonyítékkal, hogy az oltás helyett miért van szüksége más orvosi engedélyre, ezért többórás éjszakai huzavona után érvénytelennek nyilvánították a vízumát, és a kitoloncolásra várók szállodájába küldték.
A szerb teniszező ügyvédjei szinte azonnal bíróságra vitték az ügyet. Az indoklásban az szerepelt, hogy Djokovic december 16-án pozitív koronavírus tesztet produkált, tehát átesett a fertőzésen, ezért nem kaphat oltást. Az is kiderült, a világelső korábban írásos értesítést kapott arról, a dokumentumaival karanténmentesen beléphet Ausztráliába.
Az európai idő szerint éjszaka zajló tárgyalásról élő videóközvetítést adtak, ami azonban a nagy érdeklődés miatt többször is megszakadt.
Végül magyar idő szerint 7 óra után nemsokkal érkezett a hír Ausztráliából: a bíróság hatályon kívül helyezte a határőrség döntését, így Djokovic azonnal elhagyhatja a Park Hotelt. Jelen állás szerint minden akadály elhárult a világelső Ausztrál Open indulása elől.
FRISSÍTÉS: a bevándorlásért felelős miniszter állítólag már jelezte, vizsgálják annak lehetőségét, hogy más úton akadályozzák meg Djokovic belépését az országba. Elképzelhető, hogy lesz második fordulója az ügynek.
FRISSÍTÉS 2: a The Age elő szöveges közvetítése szerint a belügyminisztériumot képviselő jogász a tárgyalás utolsó perceiben jelezte, Alex Hawke, bevándorlásért felelős miniszter fontolgatja annak lehetőségét, hogy saját hatáskörben eljárva újra visszavonja Djokovic vízumát. A lap szerint ez esetben Djokovicot három évre kitiltanák Ausztráliából. Egy ilyen döntés is támadható lenne a bíróságon, de a The Age szerint a törvények elég szabad kezet adnak a miniszternek, így a szerb jogászainak nehéz dolga lenne. A miniszternek négy órája van jelezni, kíván-e élni ezzel a jogával.
FRISSÍTÉS 3: A The Age összefoglalta, miért döntött a bíróság amellett, hogy hatályon kívül helyezi a határőség döntését. Eszerint az egész néhány órán múlt. Djokovical csütörtök hajnal 5:20-kor közölték, hogy 8:30-ig van lehetősége bizonyítékokkal szolgálni, ám ehelyett már 6:14-kor választ vártak tőle, a határőrség pedig hivatalosan 7:42-kor hozta meg a döntés a kiutasításról. A bíró, Anthony Kelly szerint, ha megvárják a 8:30-as határidőt, Djokovicnak lett volna esélye konzultálni, és érdemben reagálni a kifogásokra.
FRISSÍTÉS 4: helyszíni jelentések szerint mintegy 100 rajongó gyűlt össze a bíróság épülete előtt, akik a hír nyilvánosságra jutása után hangos ünneplésbe kezdtek, a Nole becenevet skandálva. Állítólag rengeteg szerb zászló van a helyszínen, a szurkolók pedig énekelnek, táncolnak, dobolnak és kürtölnek örömükben.
FRISSÍTÉS 5: ahogy azt Európából is sejteni lehetett, a Djokovic ügynek súlyos ausztrál belügyi vonatkozásai is lehetnek. Ausztrália korábbi miniszterelnöke, Kevin Rudd „figyelemelterelő hadműveletnek” nevezte a kormány döntését. Szerinte Scott Morrison csak azt szeretné elérni, hogy a közvélemény ne az akadozó covid-tesztek problémájával foglalkozzon. Rudd úgy fogalmazott: „ha nem akarták, hogy itt legyen, mi a francnak adtak neki vízumot?” Fontos megjegyezni, hogy Ausztráliában hamarosan választások lesznek, és egyes vélemények szerint a hatalmon lévők Djokovicon szeretnék megmutatni, mennyire komolyan veszik a vírushelyzetet.
RÉSZLETEK FOLYAMATOSAN!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés