Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Egyre furcsább Djokovic ügye, miután újabb dokumentum került nyilvánosságra

Lantos András

Frissítve 08/01/2022 - 11:17 GMT+1

A világelső Novak Djokovic továbbra is a melbourne-i Park Hotelben, a kiutasításra várók szállodájában várja bírósági tárgyalását, ügyvédjei pedig fontos információt közöltek. A szerb játékos azután került szorult helyzetbe, hogy landolást követően a határőrség közölte vele, visszavonják vízumát, így nem léphet be az országba. Tegnap éjjel fontos részletek kerültek nyilvánosságra.

Novak Djokovic kämpft in Melbourne gegen die Ausweisung

Fotó: SID

Djokovic ausztráliai ostromának fejezetei lassan mindenki fejébe beleégnek. A szerb közismerten oltásellenes, így hosszú ideig ment a találgatás, ott lesz-e az Ausztrál Openen, hiszen az országba csak oltott külföldiek léphetnek be.

A 20-szoros Grand Slam-győztes végül orvosi különengedélyt kapott a Tennis Australiától, és elrepült Melbourne-be, ahol azonban a határőrség közölte vele, a vízuma ezzel a dokumentummal nem érvényes. Az ausztrál miniszterelnök is beszállt a táncba, miután kijelentette, ha Djokovic nem tudja megfelelően indokolni, miért van szüksége a különengedélyre az oltás helyett, kitoloncolják.
A határőrség szerint ez nem történt meg, így a szerb játékost a Park Hotelben szállásolták el, ahol a kiutasításra vár. Időközben viszont a világelső jogászai fellebbezést nyújtottak be, így a tárgyalás lezárultáig Djokovic maradhat. A bíróság hétfőn foglalkozik az üggyel.
Itt ért véget Európában a pénteki nap, szombaton pedig arra ébredtünk, hogy közzétették a hétfőn esedékes Novak Djokovic kontra ausztrál belügyminisztérium ügy dokumentumait, melyben számos olyan információ is szerepel, amivel kapcsolatban eddig csak találgattunk.
Egyrészt az indoklásban kerek perce le van írva, hogy a világelső a határőrség kérdésére elmondta, nincs beoltva. Ezt eddig is biztosra lehetett venni, ám Djokovic sosem mondta ki.
A másik, hogy jogászai szerint a szerb teniszező decemberben átesett a covid-fertőzésen. December 16-án adott pozitív mintát, letöltötte a 14 nap karantént, majd ezt követően az előírt 72 órán keresztül tünetmentes volt.
Tiley (r.) verteidigt sich im Fall Djokovic
Ha a fentiek igazak, és Djokovic tényleg pozitív tesztet produkált december 16-án, a történethez mindenképpen hozzátartozik, és jelentősen árnyalja a képet, hogy a világelső ugyanezen a napon maszk nélkül vett részt egy belgrádi nyilvános rendezvényen, ahol a szerb posta által róla kiadott bélyegsorozatot ünnepelték. Djokovic a következő napon is megjelent a nyilvánosság előtt egy másik eseményen, szintén maszk nélkül. Tehát a 14 napos karantént biztosan nem tartotta a 20-szoros Grand Slam-bajnok.
A dokumentumok az ügy további menetét is részletezik. Djokovic a fertőzésről adott tájékoztatás után orvosi különengedélyt kapott az Ausztrál Open szervezőjétől, amit Victoria állam illetékes hatósága átnézett és jóváhagyott. Ez a részlet azért fontos, mert később, mikor a világelső már Melbourne-ben volt, a határőrség kérése ellenére Victoria állam kormánya már nem volt hajlandó szavatolni a vízumot.
Sőt, január 1-án Djokovic levelet kapott az ausztrál belügyminisztériumból, melyben a dokumentumok szerint az állt, hogy beutazási kérelmét elfogadták, és jogosult rá, hogy az előírt karantén letöltése nélkül belépjen Ausztrália területére.
A beadványból az is kiderül, hogy a világelső kérvényezte, helyezzék át egy olyan szállodába, ahol van lehetősége edzeni, ám ennek ellenére továbbra is a Park Hotelben kell tartózkodnia.
A BBC korábban a témában jártas ügyvédeket kérdezett arról, mire alapozhatnak Djokovicék a bírósági tárgyalás során. A nyilvánosságra jutott dokumentumok szerint a játékos ügyvédjei jogértelmezési szabálytalanságokra hivatkozva kérik a határőrség döntésének visszavonását.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés