Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Újabb részletek derültek ki Novak Djokovic elhúzódó ügye kapcsán

Nánási Antal

Publikálva 06/01/2022 - 17:44 GMT+1

Megalapozatlan különengedély, össze nem érő adminisztrációs folyamatok.

Novak Djokovic, Australian Open 2021

Fotó: Getty Images

Miközben az ausztrál szövetségi kormányzat, a határőrség és a Tennis Australia egymásra mutogat, a szerb köztársasági elnök a miniszterelnökkel karöltve próbálja védelmezni országa állampolgárát, a teniszező édesapja pedig máris hőst csinált a fiából.

Novak Djokovic úgy tartózkodik most Melbourne-ben immáron több mint huszonnégy órája, hogy, mint ismeretes, az ausztrál hatóságok megtagadták tőle a belépést és törölték a vízumát. A világelső ügyvédei ezt követően fellebbeztek a döntés ellen, az ügyben kiírt meghallgatást pedig, mint arról Rafael Nadal véleményét tartalmazó cikkünkben már beszámoltunk, hétfőre, azaz január 10-re írta ki a kérdésben eljáró bíró.
Djokovic jelenleg a melbourne-i Park Hotel vendégszeretetét élvezi, és jelen állás szerint a meghallgatásig ott is kell maradnia. A hotel egyébként ausztrál szövetségi feladatokat lát el, azokat az illegálisan, vagy vitatott jogalappal az országba érkező külföldieket szállásolják el ugyanis itt, akik politikai menedékjogért folyamodtak az országba való belépéskor. A szerb sztár ügyében már a reptéri mizéria idején is élénk érdeklődést mutató szerb elnök, Aleksandar Vucic a szerb média értesülései szerint már hivatalosan kérte az ausztrál kormányzattól, hogy Djokovicnak engedélyezzék a hotel elhagyását annak érdekében, hogy az Ausztrál Open idejére kibérelt házban tudja megvárni a hivatalos procedúra végét. A köztársasági elnök mellett Ana Brnabic szerb miniszterelnök is komolyan lobbizik az ügyben mondván, tegyék lehetővé a teniszező részére a “kétes hírnevű” szálláshely elhagyását.
Ezt kérte Novak az országától, nekünk pedig kötelességünk, hogy az állampolgárainkat megvédjük.” – indokolta a diplomáciai folyamatokat Vucic elnök.
Hivatalos forrásból még nem érkezett ezzel a kérelemmel kapcsolatos hír, egy a reptéri eseményekről is pontosan tudósító szerb újságíró azonban a Twitteren már jelezte, Djokovic nem hagyhatja el a “menekült” szállót:
Novak Djokovic esetével kapcsolatban feltételezhetjük, hogy nem vette fel a COVID-elleni oltásokat, Ausztráliába ugyanis egy orvosi különengedély birtokában indult el. Arról azonban, hogy mi az engedély alapját képező orvosi indok, sem ő, személyes adatokra hivatkozva pedig Craig Tiley versenyigazgató sem szolgált konkrét információval. A témában már többször idézett The Age c. ausztrál portál vélelmezi, hogy a szerb teniszező arra hivatkozva kért és kapott oltásmentes belépési engedélyt a verseny szervezőitől, hogy a belépéstől számított hat hónapon belül átesett a fertőzésen. A hírportál jól értesült forrásokra hivatkozva azt is közli, hogy Djokovic “minimális” igazolással rendelkezett minderről, egyetlen orvos szakvéleményét tudta csak felmutatni az ausztrál hatóságoknak. A határőrség ezt nem érezte teljesen megalapozottnak, különösen azért nem, mert a korábbiakban egy másik játékos és egy stábtag is hasonló típusú különengedéllyel kísérelte meg a belépést az országba, ők azonban több orvos szakvéleményével is rendelkeztek. Könnyen lehet, hogy a Djokovic-botrány farvizén most ők is bajba kerülnek.
A szövetségi kormányzat ugyanis emlékeztet, a hat hónapon belüli fertőzöttség önmagában nem jogosítja fel a külföldről érkezőket az országba való belépésre. Greg Hunt egészségügyi miniszter november 29-én kelt levelében tájékoztatta minderről Craig Tiley versenyigazgatót:
Vonatkozó kérdésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy mindazok, akik az elmúlt hat hónapban fertőződtek meg a COVID-19 vírussal, és nem vették fel az elismert vakcinák mindkét adagját, nem minősülnek védettnek és ezért nem léphetnek be karanténmentesen az országba.”
Mindezek fényében nem meglepő, hogy az ausztrál belügyminiszter bejelentette, felülvizsgálják a korábban beengedett két személy esetét. Karen Andrews elmondta:
Az Ausztrál Határőrség ki fogja vizsgálni a vonatkozó eseteket, és amennyiben nem találnak más alapot az országban való tartózkodásra, az érintett személyekkel szemben megteszik a szükséges intézkedéseket.”
Szintén a The Age-nek nyilatkozott egy korábban az ausztrál bevándorlási hivatalnál dolgozó tisztviselő, aki szerint Djokovicot már a vízum igénylésekor pontosan ki kellett volna kérdezni az oltásokkal kapcsolatban, illetve azok hiányában, az orvosi mentesség pontos és részletes alapjáról. A teniszező beutazásához szükséges vízumot menedzsmentje még novemberben, egy alapeljárás keretében igényelte és kapta meg, majd ezt az vízumot törölték a hatóságok néhány órás reptéri várakozást követően. Hogy a vízumigénylés, valamint a COVID-oltási státusz igazolásának folyamatai miért nem érnek össze, az mindenképpen elgondolkodtató kérdés lehet.
Novak Djokovic tehát egyelőre hétfőig biztosan Melbourne-ben marad, meglehetősen barátságtalan körülmények között tölti tehát az orthodox Karácsonyt. Ahogyan az várható volt, szimpátiatüntetők egy kisebb csoportja már tábort vert a karantén hotel köré, néhányan közülük szerb nemzeti színekben karácsonyi dalokat énekelve biztosítják együttérzésükről nemzeti hősüket.
Apropó hős, Srdjan Djokovic, a világelső édesapja, ezúttal sem fukarkodott a jelzőkkel kapcsolatban. A kétségtelenül abszurd helyzet kapcsán ugyanis megjegyezte:
Ettől a pillanattól kezdve Novak az egyetemes szabad világ jelképe és vezetője, a szegény és hátrányos megkülönböztetést szenvedők reménye.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés