Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nem lesz címvédés a UK-n, Ding Junhui visszavágott a tavalyi döntőért

Buzás Gábor

Frissítve 26/11/2023 - 12:18 GMT+1

Mark Allen és Ding Junhui mérkőzése a végletekig kiélezett csatát hozott. Az északír kezdett jobban, 4-2-re is vezetett, de végül 6-5-re kikapott. Annak ellenére, hogy az északír sokkal jobb golyóbelökést mutatott be, mint ellenfele, aki viszont a biztonsági játékban és a pozicionálásban is a címvédő fölé kerekedett.

Mark Allen: „Aggasztó időszak ez a snooker számára”

Elkezdődött az Egyesült Királyság Bajnoksága, a sorsolás szeszélye folytán éppen a tavalyi döntő ismétlésével. Egy éve Ding Junhui 6-1-re elhúzott a fináléban, és úgy nézett ki, hogy meglesz a negyedik címe a második legfontosabb pontszerző versenyen. Csakhogy Mark Allen másként gondolta, és 10-7-re legyőzte a kínai sztárt, ezzel megszerezve második Triple Crown-címét.
Érdekes, hogy Ding sokkal jobb biztonsági játékot mutatott be (92%-ot nyújtott Allen 70%-ával szemben), mégsem ezen dőlt el az összecsapás. A döntő frame-ben ugyanis Allen indult meg először, de 37-nél elhibázott egy elég könnyű lökést. Ding megragadta a lehetőséget, és egy százas breakkel lezárta a csatát. Persze a kiváló biztonsági játéka nagyon fontos volt, hiszen anélkül nem tudta volna tartani a lépést az ellenfelével, aki 95%-os golyóbelökést produkált. Meg hát az igazán szoros frame-eket Ding nyerte. Mind a négyet... A győztes ezt mondta a mérkőzés után:
"Nem helyeztem nyomást magamra, mert egész nap rosszul voltam. Kaptam valami tablettát egy orvostól, de nem igazán hatott. Reggel alig tudtam megállni a lábamon, benne volt a pakliban, hogy visszalépek, de a meccs előtt már jobban éreztem magam. Mark lökött néhány 50-60 pontos breaket, de utána adott nekem esélyeket, és én igyekeztem a lehető legtöbb pontot kihozni az ilyen sanszokból."
Allen úgy érezte, ő volt a jobb (és bizonyos szempontból ez így is volt):
"Furcsa meccs volt, úgy éreztem, sok frame-et én kontrolláltam, mégis elvesztettem jópárat. Egy másik napon ezt a meccset 6-1-re megnyerem. Megbosszulja magát, ha az ember nem használja ki a lehetőségeit, ez már csak egy ilyen játék.
Ding nagyszerű breaket lökött a döntő frame-ben, de csalódott vagyok, hogy kihagytam a pirosat középre. Csalódott vagyok, mert nem akartam kiesni az első körben. Jobban játszottam, mint Ding, de ez egy nagyon furcsa meccs volt."
picture

Ding Junhui

Fotó: Getty Images

Ding tehát a nyolcaddöntőbe jutott. Ezzel 15.000 ranglistapontot szerzett, amivel átmenetileg visszakerült az előzetes világranglista legjobb 16 játékosa közé, egészen pontosan a 16. helyre. Márpedig ez nagyon fontos a Masters részvétel miatt. Csakhogy ez nem tartott sokáig, ugyanis Tom Ford hatalmas fordítás után legyőzte Noppon Saengkhamot, és ezzel visszaelőzte Dinget. A thai játékos három százas breakkel elhúzott 5-1-re, de Ford nem adta fel. Sorozatban öt frame-et nyert, és 6-5-tel továbbjutott. És a helyzet érdekessége, hogy éppen Ford lesz Ding következő ellenfele.
Elindult az Eurosport snookeres podcastje! A Bontószög című adásokat keressétek az Eurosport különböző felületein, elértek minket a Soundcloudon, Spotifyon, Apple podcasten és Google podcasten is.
A kétszeres bajnok (1999 és 2002) Mark Williams is asztalhoz lépett, és látásproblémái miatt nem számított egyértelmű favoritnak Fan Zhengyi ellen. Szerencséje volt a sorsolással, mert a European Masters korábbi bajnoka nincs világverő formában. Ennek megfelelően nem is játszottak sziporkázó meccset, viszont a végjáték remekre sikeredett. A walesi világbajnok az első hat frame-ben nem jutott 50 pont fölé, viszont amikor Fan a kilencedik frame-ben az asztalra tett egy 130-as breaket, akkor megemberelte magát, és egy 86-ossal lezárta a mérkőzést.
6-4-gyel jutott tovább Williams, aki a 2010-es döntője óta nem jutott túl a negyeddöntőn az Egyesült Királyság Bajnokságán. Következő ellenfele Jamie Clarke lesz, aki 6-5-re legyőzte Kyren Wilsont. A walesi eleinte nem igazán nehezítette meg az ellenfele dolgát, akinek ennek következtében nem igazán kellett sziporkáznia a sima vezetéshez. 5-1 után azonban Clarke elkezdett sokkal jobban és magabiztosabban snookerezni. A kilencedik frame-ben lökött először félszázas breaket, egyből egy kerek 80-ast. Melyet egy százas break követett, majd a döntő frame-ben egy 70 feletti. Nem akármilyen formajavulást mutatott be, a lehető legjobbkor. Ő lesz tehát Williams ellenfele a 16 között.
Egészen remek és izgalmas meccseket hozott a nyitónap, három döntő frame-es csatával, melyek közül kettő drámai fordítással ért véget. Soha rosszabbat! Vasárnap 14 órakor az International Championship friss bajnoka, Zhang Anda játszik Elliot Slessorral, illetve Luca Brecel, az uralkodó világbajnok Yuan Sijunnal. 20 órakor pedig érkezik Shaun Murphy és Hossein Vafaei, valamint Ali Carter és Matthew Selt.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés