Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Zhang Anda csodás játékkal megszerezte élete első profi trófeáját

Buzás Gábor

Frissítve 12/11/2023 - 16:33 GMT+1

Zhang Anda legyőzte Ronnie O'Sullivant, Ding Junhuit, Mark Williamset és a döntőben Tom Fordot az International Championshipen. Tíz százas breaket lökött a tornán, a döntőben egy maximumot is elért. Fantasztikus teljesítménnyel győzött, és ezzel előlépett a legjobb kínai snookeressé. Ráadásul ott lesz a Bajnokok Bajnokán, valamint főtáblás lesz az Egyesült Királyság Bajnokságán.

Így nyerte meg Zhang Anda az International Championshipet

Óriási sikert ért el Zhang Anda, és óriási a jutalom is érte.

A fent felsoroltak mellett 175.000 fontot és ugyanennyi ranglistapontot kasszírozott. Ő maga pöckölte ki a top 16 közül Dinget, amivel jelenleg ő a legerősebb kínai játékos, és a 15. pozíció birtokában minden esélye megvan arra, hogy ott legyen (természetesen először) a Mastersen is.
Pedig nagyon messziről indult, a szezon elején mindössze a világranglista 58. helyén állt. Aztán döntőbe jutott az English Openen, ami egyértelműen csúcsteljesítmény volt tőle, hiszen korábban sosem jutott túl a pontszerző tornák negyeddöntős szakaszán, és odáig is csak háromszor ért el. Ráadásul 7-3-ra vezetett Judd Trump ellen abban a döntőben, aztán viszont átment rajta (is) a kamion.
Csakhogy az október eleji tapasztalatokat máris kamatoztatni tudta, alig több mint egy hónappal később. Biztos hogy kellett az English Openen mutatott szerepléssel gyűjtött önbizalom, és a fináléban elszenvedett vereséggel szerzett tapasztalat ahhoz, hogy ezúttal még messzebb jusson. Valami csodás formát mutatott; azon túl, hogy kiket győzött le, érdemes megemlíteni, hogy mennyire jól játszott a mérkőzései második felében: Ding ellen a negyeddöntőben hozta az utolsó négy frame-et (három nagy break), O'Sullivan ellen övé lett az utolsó öt frame, és a döntőben megnyert az utolsó kilenc frame-ből hetet, az utolsó hatból ötöt.
Egészen parádésan indult a találkozó. Fejenként egy-egy félszázas break után Zhang meglökte pályafutása második hivatalos maximumát, ami önmagában fantasztikus teljesítmény, hát még élete legfontosabb mérkőzésén, egy hazai döntőben. 2-1-re ő vezetett ezzel.
picture

Zhang Anda maximuma az International Championship döntőjében

Elhúzni azonban nem tudott a kínai játékos. Sőt, 4-3-ra már Ford vezetett. Viszont ő sem tudott ellépni ellenfelétől, Zhang egy 80-as breakkel 4-4-re alakította a mérkőzés állását, egy százassal pedig lezárta az első szakaszt. Ő vezetett tehát 5-4-re.
Este Ford egy 91-essel nyitott, és 5-5-re módosította az állást. Csakhogy elkezdett hibázgatni (időnként jó nagyokat, ziccereket is rontott), Zhang pedig sorozatban nyert négy frame-et, három nagy breakkel. 9-5-re ellépett a kínai, már csak egy frame kellett neki a végső sikerhez.
picture

Zhang hihetelen mázlis pirosa a fináléban

Ford elkezdett amolyan minden mindegy alapon játszani, de ez csak egy frame-re volt elég. 9-7-re is felzárkózhatott volna, csakhogy 51-nél kihagyott egy könnyű feketét, és Zhang egy 70-es breakkel lezárta a találkozót.
Összesen nyolc félszázas breaket lökött a kínai, ebből hat volt legalább 70-es, ebből pedig három három százas. Zhang lett ezzel a hatodik kínai snookeres, aki pontszerző versenyt nyert. Ding Junhui és Fan Zhengyi mellett mindössze a harmadik, aki nincs eltiltva...
És utazhat Boltonba a Bajnokok Bajnokára, ahol szerdán már jelenése lesz. Ronnie O'Sullivan ellen, akit az utóbbi másfél hónapban kétszer is legyőzött...

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés