Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Judd Trump az English Open döntőjének favoritja

Buzás Gábor

Frissítve 08/10/2023 - 09:20 GMT+2

A címben szereplő mondatot már az első elődöntő után nyugodtan ki lehetett jelenteni. Judd Trump hatalmas hajrával legyőzte John Higginst, ami azt jelenti, hogy az utóbbi tíz mérkőzésük közül kilencet megnyert az angol. Pedig úgy nézett ki, Higgins lesz a győztes, hiszen 5-2-re ellépett, de Trump innentől fogva eszméletlen jól snookerezett.

Trump űrsnookerrel fordított a Higgins elleni rangadón - Videón a meccs vége

Nem nagyon lehet tudni, hogy Trump honnan húzta elő azt a játékot, amit a mérkőzés végén nyújtott, ugyanis igen rég nem láttuk őt ennyire jól snookerezni. Megnyerte a szoros nyolcadik frame-et, aztán 88-as, 111-es és 68-as breakekkel megfordította a mérkőzést. Az utolsó három frame-ben gyakorlatilag nem engedte asztalhoz ellenfelét, aki egyetlen pontot sem szerzett.
Trump olyan játékot mutatott, amilyennel megnyerte a 2019-es világbajnokságot. Kérdés, hogy Higgins segítette elő ezt a snookert, vagy inkább az, hogy már majdnem elvesztette a mérkőzést. Trump az utóbbit említette a meccs utáni eurosportos interjúban. És ezt is nyilatkozta:
"Segít, amikor a következő héten is vár ránk egy verseny, mert tudod, hogy ha kikapsz, akkor is lesz egy újabb meccsed két-három nap múlva. A meccs elején feszült és görcsös voltam, aztán 5-2 után változtattam a hozzáállásomon és megnyugodtam. 5-4-nél kimentem a mosdóba, és amikor visszajöttem az arénába, olyan fogadtatást kaptam, ami arra ösztönzött, hogy bemutatót tartsak a nézőknek. Ilyenkor tudom a legjobb játékomat nyújtani."
Higgins bánhatja ezt a vereséget, hiszen nagyon közel került a győzelemhez. Azaz közel került a döntőbe jutáshoz, ami pontszerző versenyen bő két és fél éve nem esett meg vele. Pontszerző tornagyőzelme pedig már két és fél éve nincs. És ami aggasztó, hogy sokadszor vesztett el már-már megnyert meccset. Ugyanakkor biztató lehet a skótnak, hogy a meccs nagy részében jól játszott. Trump olyan csodásan snookerezett a meccs második felében, ami ellen senkinek nem lett volna ellenszere. Ahogy Higgins fogalmazott, "átgázolt rajtam egy kamion".
Az esti elődöntőben két olyan játékos csapott össze, akik korábban sosem játszottak pontszerző elődöntőt. A világranglista 57. helyén álló Zhang Anda egy rutinos motoros, 2009 óta profi (két megszakítással), aki néha óriási játékra képes, csak éppen egy egész héten keresztül még sosem volt elég meggyőző. Ronnie O'Sullivan volt a legnagyobb skalpja ezen a héten.
picture

Zhang Anda

Fotó: WorldSnooker

A világranglista 89. Liu ezzel szemben egy 19 éves újonc, aki mindössze harmadik tornáján szerepel a profik között. Ennek fényében már önmagában hatalmas siker, hogy elődöntőbe jutott, hát még ha hozzátesszük, hogy Shaun Murphyt, Mark Williamst és Ding Junhuit is ő búcsúztatta. Nagyon masszív névsor.
Liu akár mind a négy szünet előtti frame-et megnyerhette volna. Mégis mind a négy Zhanghoz került. Nem volt olyan jó Liu biztonsági játéka, mint korábban, és a rontásait sem követte annyi szerencse, mint mondjuk a Ding Junhui elleni mérkőzésén. Csupa szoros frame-et játszottak, a négyből három is a rózsaszínen dőlt el. Ami mutatja, hogy Zhang nem játszott ellenállhatatlanul jól.
A szünet után egy picit változott a játék képe. Egy 33 perces frame következett, ahol inkább egy kicsit Liu felé billent a mérleg, és valahogy szépített a fiatalabb kínai. A következő frame-hez nem sok köze volt, Zhang 5-1-gyel egyetlen frame-re került a győzelemtől. Aztán Liu meglökte a meccs legnagyobb breakjét, egy 68-ast, ezzel 5-2-re szépített. Közelebb viszont nem tudott férkőzni az ellenfeléhez, aki 6-2-es győzelemmel bejutott a döntőbe.
Zhang tehát pályafutása első döntőjét játssza, értelemszerűen az első trófeájáért hajt. Trump ezzel szemben a 39. alkalommal jutott pontszerző döntőbe, ahol a 24. címét szeretné megszerezni. 4-2-re vezeti az egymás elleni mérlegüket Trump, csupa jelentéktelen mérkőzést játszottak egymással, egy nyolcaddöntő volt a legrangosabb összecsapásuk. Zhang eddig csak Ázsiában tudott győzni az angol ellen. Nem a kínai a favorit.
Zhang egyébként máris a világranglista 40. helyén találja magát. Ha győz, akkor egészen a 30. helyig lép előre. Trump a negyedik helyen áll szezonbeli második döntős szereplésével, és ha győz, akkor sem léphet előrébb, mert az O'Sullivan, Brecel, Allen trió előnye bő 200.000 pont.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés