Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tom Ford döntőbe jutott, életében először lesz top16-os játékos

Buzás Gábor

Frissítve 10/11/2023 - 15:58 GMT+1

Pályafutása legnagyobb mérkőzését játssza vasárnap Tom Ford, miután 9-6-ra legyőzte Jordan Brownt az International Championship elődöntőjében. Ford ezzel bejutott a világranglista első 16 helyezettje közé, ami életében először sikerült neki. Kérdés, hogy a döntőben ki lesz az ellenfele, Ronnie O'Sullivan vagy Zhang Anda.

Tom Ford

Fotó: Getty Images

Jóféle meccset tett az asztalra Tom Ford és Jordan Brown.
A Welsh Open 2021-es bajnoka 3-0-ra elhúzott, de 4-4-gyel zárták az első etapot. A nyolc frame-ben összesen nyolc 50 feletti breaket löktek, mindketten hoztak egy-egy százast. A második etapot egy 134-es total clearence-szel indította az északír játékos. Aztán két lassabb frame következett, majd Ford jött egy 133-as total clearence-szel. Ezzel 6-6-ra módosult az állás.
Kis pihenő után Ford szárnyalni kezdett. Először a mérkőzésen vezetéshez jutott egy százas breakkel, majd növelte az előnyét egy újabb százassal. Sorozatban tehát három százas break következtében került 5-6-os hátrányból 8-6-os előnybe. Ezzel annyira megroggyantotta az ellenfelét, hogy simán le tudta zárni a találkozót. Ami egyébként nem számít meglepetésnek, ha azt vesszük, hogy Ford egy éve elődöntős volt az Egyesült Királyság Bajnokságán, februárban döntőzött a German Mastersen, és az idei szezonban is játszott már két negyeddöntőt.
Persze, ha úgy nézzük, hogy Brown legyőzte ezen a héten David Gilbertet, Kyren Wilsont, John Higginst és Stephen Maguire-t, akkor picit mégis meglepő, hogy éppen Ford állította meg. No de ne feledjük, az angol négy százas, és további öt félszázas breaket lökött ezen a meccsen.
Ford tehát élete legfontosabb mérkőzésére készülhet. A szombat neki pihenőnap lesz, vasárnap viszont döntőt játszik, ahol 100.000 font lesz a tét, hiszen ennyi a különbség az első (175.000) és a második hely (75.000) díjazása között. Februárban játszotta pályafutása eddigi legfontosabb csatáját, a German Masters döntőjét, amelyet 10-3-ra elbukott Ali Carter ellen.
Az International Championship döntőjének eredményétől függetlenül Ford bekerül a világranglista első 16 helyezettje közé, életében először. És ezzel ott lesz az Egyesült Királyság Bajnokságán a főtáblán, és szinte biztos, hogy a Mastersen is részt vehet. Ugyancsak életében először, negyven évesen.
Szombaton játsszák a második elődöntőt, amolyan Dávid és Góliát összecsapást. Ronnie O'Sullivan és Zhang Anda csap össze a második finálés helyért. A hétszeres világbajnok a 40. pontszerző tornagyőzelmét szerezheti meg, Zhang viszont mindössze másodszor jutna döntőbe, ha legyőzné a világelsőt. Más kérdés, hogy a kínai játékos azt az egyetlen eddigi döntőjét néhány hete játszotta, míg O'Sullivan másfél éve nem jutott pontszerző verseny fináléjába.
picture

Ronnie O'Sullivan

Fotó: WorldSnooker

A világelső a csütörtöki negyeddöntőben Ali Cartert győzte le 6-4-re egy nem túlságosan magas színvonalú találkozón. Utána egy olyan nyilatkozatot adott, amiből leginkább a 47 éves sztár fáradtsága érződik ki:
"Manapság minden egyes győzelem nagy sikernek számít, mert öreg vagyok. Régóta vagyok már profi snookeres. Nem leszek már jobb játékos, és nem vagyok már olyan jó, mint régen. Rengeteg sikeréhes és fiatal snookeres van, akik jól akarnak szerepelni. Régebben könnyedén nyertem versenyeket és még a legjobb játékosok ellen sem vesztettem sok frame-et. Most már minden sokkal nehezebb.
Mindenesetre örülök minden sikernek. Ali a jó formában lévő játékosok közé tartozik. Mégis le tudtam őt győzni, tehát ez nagy siker számomra. Egyébként meg nem igazán számít, hogy ki az ellenfelem. Minden meccsemen sok a néző, minden meccsem nagy meccsnek számít, mert mindenki le akar győzni. Ez egész életemben így volt, mindig sorra játszottam a nagy meccseket."
picture

Zhang Anda

Fotó: WorldSnooker

A pénteket pihenéssel tölthette, mint ahogy Zhang Anda is, aki Ding Junhuit búcsúztatta a negyeddöntőben. Zhang és O'Sullivan eddig négyszer találkozott egymással, az első három alkalommal az angol győzött. Legutóbb viszont Zhang, azon a bizonyos English Openen, ahol később a döntőig menetelt, alig több mint egy hónapja. Az volt az a mérkőzés, amikor a világelső rettenetesen felhúzta magát a nézők hangoskodása miatt, és gyakorlatilag eldobta a tornát. Szombaton magyar idő szerint reggel 7 órakor kezdődik a kétszakaszos mérkőzésük a döntőbe jutásért.
Forrás: részben WST
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés