Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Fan Zhengyi hidegvérrel győzte le Ronnie O'Sullivant

Buzás Gábor

Frissítve 28/02/2022 - 10:46 GMT+1

A 21 éves, ranglista 80. helyezett Fan Zhengyi óriási döntőt játszott Ronnie O'Sullivannel, és döntő frame után szerezte meg a European Masters trófeáját. Ez az ő első pontszerző sikere, egyben ő lett az ötödik kínai játékos, aki versenyt tudott nyerni a Main Touron. A kínaiaké a snooker jövője, ahogy O'Sullivan is mondta a döntő után.

Fan Zhengyi

Fotó: WorldSnooker

Ding Junhui, Liang Wenbo, Yan Bingtao és Zhao Xintong után Fan Zhengyi az ötödik kínai játékos, aki pontszerző versenyt nyert.

A kínaiak áttörő sikeréről lehet beszélni az utóbbi két szezonban, hiszen tavaly Yan Bingtao lett Ding után az első kínai, aki Triple Crownt nyert, és az idei szezonban csatlakozott hozzá Zhao a UK megnyerésével. Ráadásul Zhao a German Masters óta kétszeres pontszerző győztes, Dingen kívül az egyetlen kínai, aki egynél többet nyert. És Fan tegnapi sikerével egy szezonon belül három kínai játszott döntőt és két kínai nyert versenyt, ami újabb mérföldkő a kínai snooker előretörésében.
Ronnie O'Sullivan azt mondta a döntő után, hogy a brit utánpótlásképzésnek bőven volna mit tanulnia Kínától, mert tőlük nem jönnek ennyire jó játékosok. És tényleg, mikor nyert legutóbb fiatal brit játékos profi versenyt? Kyren Wilson 23 éves volt, amikor győzött a 2015-ös Shanghai Mastersen, és ő azóta is ott van a legjobbak között.
Michael White nyert 23 évesen Indian Opent, majd 26 évesen Paul Hunter Classicot, volt top 16-os is, de azóta kiesett a profi mezőnyből. Nagyjából így lehet összefoglalni a brit "utánpótlást", Wilson és a szintén top 16-os Anthony McGill is elmúlt már 30 éves, és rajtuk kívül nincs a láthatáron úgymond fiatal brit. A néhány éve komoly ígéretnek tűnő Joe O'Connor szinte eltűnt, a 2019-es Welsh Open elődöntő óta alig láttuk.
picture

Így nyilatkozott Ronnie O'Sullivan a Masters döntője után

A European Masters döntője rendkívül érdekesen alakult. Ki lehet jelenteni, hogy O'Sullivan messze játszott a legjobbjától, de így is tudta tartani a lépést a többnyire remeklő kínaival. Fan vezetett 4-2-re, 6-4-re és 8-6-ra is, de sosem tudott három frame-re ellépni, O'Sullivan mindig egyenlített. És tette mindezt úgy, hogy egészen a nyolcadik frame-ig kellett várni az első félszázas breakjére (83), és ezt követően is csak egyet lökött, igaz, az egy százas volt. Mindeközben Fan lökött két százast, köztük egy 135-öst, ami a legnagyobb hivatalos breakje, és további négy ötven felettit. Így jutottak el a döntő frame-ig.
Már önmagában a 9-9-es részeredmény elérése kiváló teljesítmény volt Fantól, hiszen számtalanszor egyenlített O'Sullivan, amitől sok játékos megtört volna. Fan azonban nem esett kétségbe, bár látszott, hogy a végjátékban már izgult. Ezzel együtt a döntő frame-ben összehozott egy 92-es breaket, amivel 10-9-re hozta a döntőt.
picture

A 21 éves, ranglista 80. helyezett Fan Zhengyi óriási döntőt játszott Ronnie O'Sullivannel

Fan a 80. helyről egészen a 34. pozícióig repül a világranglistán a megszerzett 80.000 ponttal. Ugyanennyi fontot keresett a győzelemmel, ami több, mint amennyit eddig, bő három és fél profi szezon alatt gyűjtött.
Ronnie O'Sullivan egész héten messze a leggyengébb meccsét játszotta le. De ez nem gátolta meg abban, hogy nagyon sportszerűen gratuláljon legyőzőjének, és még dicsérte is Fant, illetve a teljes kínai kontingenst:
"Fantasztikus élmény volt egy új tehetséggel játszani. A kínai fiatalok új szintre emelik a snookert. Félelmetes, amit művelnek - én nem tudok olyan jól belökni golyókat, mint ők. Egymást húzzák, és kökeményen dolgoznak. Ez jót tesz Kínának is és a snookernek is. Néhány év múlva a snooker is olyan lesz, mint a pingpong, a kínaiak fognak uralkodni."
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés