A súlyos terrorfenyegetettség ellenére sem készül B terv a párizsi olimpia megnyitójára

Kálmán Laci

Frissítve 07/04/2024 - 14:42 GMT+2

Formabontó megnyitóünnepséggel készülnek a nyáron megrendezésre kerülő párizsi olimpia szervezői. A július 26-ára kitűzött eseményen a terv az, hogy több ezer sportoló egy hajórajt képezve csorog majd a Szajnán az Eiffel-torony irányába. Ez tehát azt jelenti, hogy a megnyitót a hagyományoktól eltérően nem az olimpiai stadionban rendezik majd.

Lehullt a lepel: bemutatták a 2024-es párizsi olimpia érmeit - videó

Minden körülmények között a Szajna. B terv nincs.
A párizsi olimpia tervezett megnyitóünnepségéről akkor írtunk legutóbb, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgy döntött, az orosz és a fehérorosz sportolók nem vehetnek részt az eseményen. Távolról, a partról követhetik a rendezvényt, de nem ülhetnek ott a hajókon a többi sportoló mellett.
Az eseményt rendhagyó módon nem a párizsi olimpiai stadionban tervezik megtartani, hanem a Szajna folyón. Az elképzelés az, hogy a sportolók hajókban ülnek majd, és egy nagy flottillát alkotva, egy ünnepség keretében utaznak a folyón az Eiffel-torony felé.
A szervezők és a város képviselői most arról számoltak be, hogy nem készülnek B tervvel, nincs más alternatíva, mindenképpen ragaszkodnak az eredeti elképzeléshez. Azt azonban hozzátették, hogy az nem kizárt, hogy a biztonsági kockázatok függvényében csökkentik majd a rendezvény körüli felhajtást.
Az esemény óriási látványosságnak ígérkezik, kérdések merültek azonban föl a megvalósíthatósággal kapcsolatban a megnövekedett biztonsági kockázatok miatt. Mint ismeretes, néhány héttel ezelőtt terrortámadás ért egy moszkvai koncerttermet, melynek következtében több mint 130 ember életét vesztette. A tragédiát követően Franciaországban a legmagasabb fokozatra emelték a terrorfenyegetettség miatti készültséget.
A héten Emmanuel Macron francia elnök és Amelie Oudea-Castera sportminiszter határozottan leszögezte, hogy a Szajnára tervezett megnyitó az eredeti elképzelések szerint zajlik majd le. Pénteken pedig sajtótájékoztatót tartott Emmanuel Gregoire, Párizs első főpolgármester-helyettese, valamint Pierre Rabadan a sportért és az olimpiáért felelős főpolgármester-helyettes, akik megerősítették, hogy bár a rendezvény áthelyezhető lenne a stadionba, ezt nem fogják megtenni.
picture

Olimpia Párizs 2024

Fotó: Getty Images

„Megvan a lehetőségünk arra, hogy csökkentsük a megnyitóünnepség volumenét, amennyiben a nemzetközi kockázatok erősödnek” – mondta Rabadan. „Tudjuk csökkenteni a show-t, a résztvevő emberek számát, de nincs B terv.”
„Természetesen most feltevésekről beszélünk” – mondta Gregoire. „Azon dolgozunk, hogy megfelelően előkészítsünk mindent. Mindent megteszünk, hogy garantáljuk a biztonságot, úgyhogy komoly intézkedések is jöhetnek.”
Gerald Darmanin, francia belügyminiszter azt mondta nemrég, hogy „Franciaország készen áll” arra, hogy megoldja az esemény teljeskörű biztosítását. A biztonsági átvilágítások akár egy millió embert is érinthetnek, ha idevesszük a versenyhelyszínek környékén élőket is.
A francia biztonsági szolgálat emberei néhány héten belül nyilvánosságra hozzák a tervezett intézkedéseket. Annyit már elárultak a szervezők, hogy a folyó mentén élők mozgását kontrollálják és koordinálják majd a megnyitó előtti napokban.
„A rendőrségnek muszáj ellenőriznie, kikről van szó, nehogy olyanok is bejussanak a területre, akik biztonsági kockázatot jelentenek” – mondta Gregoire. „Erős biztonsági intézkedésekre kell számítani. A terv az, hogy a környéken élők fogadhassanak barátokat és családtagokat, ugyanakkor fontos, hogy garantálni tudjuk a biztonságot is.”
Párizs arra is készül, hogy ez legyen minden idők legtisztább olimpiája. Alaposan meg akarják tisztítani a Szajnát, ahol egyébként a triatlon- és a nyíltvízi úszóversenyeket rendezik majd.
picture

A párizsi olimpia érmei

Fotó: Getty Images

Több mint egymilliárd dollárt költenek a folyó megtisztítására, ám a szervezők még így is aggódnak, nehogy óriási esőzések legyenek a versenyeket megelőzően.
„Nincs B terv” – mondta Rabadan a Szajnára tervezett versenyekkel kapcsolatban is. „Amennyiben probléma merül fel, két nappal el tudjuk halasztani a versenyeket.”
„Az összes előttünk álló feladattal végezni fogunk, és a vízminőség is rendben lesz. Hacsak nem fog szakadni az eső a nyáron két hónapon keresztül.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés